Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPN

“Partidul Nostru” a condamnat cursul antirusesc al lui Plahotniuc. Rezoluţia mitingului “Ultimul sunet pentru Plahotniuc”

|versiune pentru tipar||
PN / 2 iunie 2017
Partidul Nostru

Cursul antirusesc din politica externă a Moldovei are loc la instrucţiunile directe ale regimului de la guvernare antipopor, a oligarhului Vladimir Plahotniuc. Împreună cu Plahotniuc activează atît preşedintele Igor Dodon, cît şi Partidul Socialiştilor, care în interesele înguste de partid ale sale ajută puterea criminală se menţină la conducere. Despre aceasta au declarat participanţii marşului şi mitingului “Partidului Nostru”, care a avut loc la Chişinău la data de 2 iunie curent.

Manifestanţii au adoptat o Rezoluţie în care este condamnat regimul de la guvernare pentru distrugerea completă a relaţiilor tradiţionale de prietenie ale ţării noastre cu Rusia.

“Rusofobia e ridicată la rangul de politică oficială. Expulzarea reciprocă scandaloasă a diplomaţilor ruşi din Chişinău şi a diplomaţilor moldoveni de la Moscova a constituit o altă lovitură în relaţiile bilaterale. Se planifică interzicerea emisiunilor a posturilor TV ruseşti în Moldova. Se pregăteşte o isterie în jurul Transnistriei. Sub lovituri a nimerit activitatea normală a agenţilor economici care exportă produsele lor pe piaţa rusă şi este pusă în joc soarta a sute de mii de concetăţeni de-ai noştri, care îşi cîştigă existenţa în Rusia”, — se menţionează în Rezoluţie.

Manifestanţii au condamnat acţiunile de a expulza cinci diplomaţi ruşi, afirmând că în spatele acestor decizii stă Vladimir Plahotniuc, care provoacă un conflict între Republica Moldova şi Rusia. Activiştii Partidului Nostru au subliniat că îşi doresc relaţii bune cu Rusia. “Sîntem pentru o prietenie cu Rusia”, au scandat manifestanţii.

Protestatarii au subliniat faptul că isteria antirusească din politica externă este rezultatul direct al faptelor oligarhului Vladimir Plahotniuc, cel care controlează toate structurile de la putere din Moldova.

“Cursul antirusesc are loc la iniţiativa şi sub controlul direct al capului de la conducere antipopor, al regimului criminal ce a capturat Moldova — al preşedintelui Partidului Democrat, coordonatorul coaliţiei de la guvernare, Vladimir Plahotniuc. Distrugînd relaţiile Moldovei cu Rusia, Plahotniuc consideră că distrage atenţia atît a cetăţenilor Moldovei, cît şi a partenerilor externi, de la propriile crime, de la faptul că el personal a fost principalul beneficiar din furtul miliardului, de la represiuni politice, de la cazuri penale la încălcarea democraţiei”, — se menţionează în Rezoluţie.

Protestatarii au solicitat Parlamentului să renunţe la proiectul de lege ce prevede schimbarea sistemului electoral, de la proporţional la unul mixt. În acest context, oamenii i-au cerut preşedintelui Dodon să se dezică de prietenia cu Plahotniuc şi să se alăture poporului.

“Plahotniuc îşi doreşte cu orice preţ să evite responsabilitatea pentru faptele sale. Cu toată artileria pe care o deţine, el încearcă să împingă împreună cu Partidul Socialist, reforma electorală, care îi va permite să-şi păstreze puterea, să continue a jefui ţara, să îşi bat joc de oameni”, se menţionează în document.

Manifestanţii şi-au exprimat părerea de rău că preşedintele ţării Igor Dodon, cel care a promis poporului că va lichida regimul Plahotniuc, de facto a intrat cu el într-o relaţie care-i permite să păstreze la putere regimul criminal.

“Din păcate, în aceeaşi «sanie» cu Plahotniuc se află preşedintele Igor Dodon şi Partidul Socialiştilor, — se subliniază în rezoluţie. — Acţionînd împreună cu Plahotniuc, în special la promovarea reformei electorale, socialiştii ajută ca regimul antipopor să se menţină la putere. În mod paradoxal, alegerea preşedintelui prorus s-a transformat într-o consolidare antirusească a puterii şi implementarea isteriei antiruseşti în Moldova”.

Participanţii la miting au condamnat unanim în cadrul rezoluţiei încercările regimului Plahotniuc de a destabiliza situaţia din Moldova şi au scandat pentru menţinerea şi întărirea relaţiilor tradiţionale de prietenie, a relaţiilor strategice între Moldova şi Rusia.

Manifestanţii l-au invitat pe preşedintele Igor Dodon şi pe partidul Socialiştilor să treacă de partea poporului, să se dezică de politica de colaborare cu regimul antipopor al lui Plahotniuc, care a subjugat Moldova.

“Oricine cooperează cu aceşti jefuitori care fură teritoriul capturat, devine complice la capturarea statului. Orice încercare de a potoli setea lui Plahotniuc şi, cu atît mai mult, de a intra cu el într-o relaţie, nu face altceva decît să agraveze situaţia, avînd consecinţe imprevizibile, contribuind la destabilizarea situaţiei din Moldova, iar în cele din urmă — la distrugerea statului moldovenesc”, se vorbeşte în Rezoluţie.

Participanţii la miting ai “Partidulul Nostru” au solicitat PDM-ului şi PSRM-ului să refuze la aventura de a modifica sistemul electoral, să-şi retragă proiectul comun de modificări la Codul Electoral, să asigure condiţii pentru alegeri corecte, democratice sub supraveghere internaţională.

Demonstranţii au chemat toţi cetăţenii Moldovei să iasă pe 11 iunie curent la protestul împotriva regimului antipopor al lui Plahotniuc, organizat de societatea civilă.

Sursa: pnru.md

Acţiuni masive de protest vor avea loc la sudul şi nordul Moldovei în zilele de 20–21 mai Mii de cetăţeni ai Moldovei au solicitat retragerea imediată a proiectului de lege a lui Dodon-Plahotniuc