Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPN

“Plahotniuc şi Dodon se grăbesc să finiseze lucrul lor murdar!” — “Partidul Nostru” îndeamnă toţi cetăţenii să iasă la protestul din 20 iulie, în faţa clădirii Parlamentului

|versiune pentru tipar||
PN / 19 iulie 2017
Partidul Nostru

“Partidul Nostru” îndeamnă toţi cetăţenii Republicii Moldova să iasă la protestul masiv de mîine, 20 iulie — atunci cînd în Parlament, sub controlul “coordonatorului” regimului de la guvernare, al lui Vladimir Plahotniuc şi al preşedintelui Igor Dodon, va avea loc votarea în lectură finală a proiectului de lege cu privire la implementarea în Republica Moldova a sistemului electoral “mixt”. Despre aceasta au afirmat vicepreşedinţii “Partidului Nostru” — Ilian Caşu şi Dumitru Ciubaşenco, în cadrul unei conferinţe de presă. În ajunul protestului, Renato Usatîi, preşedintele “Partidului Nostru”, prin intermediul reţelelor de socializare, a îndemnat cetăţenii Republicii Moldova să iasă masiv mîine în stradă.

“«Partidul Nostru» a luat decizia să organizeze mîine o acţiune de protest, la care vor participa atît reprezentanţii societăţii civile, cît şi alte partide politice, — a declarat Dumitru Ciubaşenco, în cadrul conferinţei de presă. — Noi invităm nu doar susţinătorii noştri, dar toţi cetăţenii, să vină mîine în faţa clădirii Parlamentului, pentru a demonstra că sînt forţe pentru a lupta împotriva escrocheriei de modificare a sistemului electoral”.

“«Partidul Nostru» este concentrat pe luptă împreună cu celelate forţe din opoziţie şi împreună cu cetăţenii ţării, deoarece, aşa cum aţi văzut, toate protestele împotriva tandemului Plahotniuc-Dodon au fost civice. Trebuie să amintim faptul că şi structurile internaţionale s-au pronunţat împotriva acestor modificări”, — a menţionat Ilian Caşu.

Reprezentanţii “Partidului Nostru” au confirmat faptul că în toate raioanele Moldovei au loc activităţi febrile, de a trimite cu forţa oamenii la mitingul de mîine, pentru a susţine sistemul electoral mixt.

“Este deja confirmat, e o informaţie veridică. Plahotniuc a dat comandă ca mîine să fie trimişi la miting, împotriva voinţei lor, oameni din toate raioanele, bugetari, lucrători de întreprinderi, pentru a crea imaginea de susţinere a sistemului electoral. Toţi şefii filialelor PDM, la ora actuală, numai de aceasta şi se ocupă. La Bălţi, de acest lucru se ocupă personal Vladimir Vitiuc, vicepreşedintele PDM, şi aşa e peste tot”, — a comunicat Ciubaşenco.

Vicepreşedintele “Partidului Nostru” a atras atenţia jurnaliştilor asupra faptului că organizatorul oficial al protestului este organizaţia obştească “pro-plahotniucistă” cu tentă unionistă. Iar aceasta e o constatare scandaloasă, ţinînd cont de faptul că, din punct de vedere juridic, iniţiatorul modificării Codului electoral este preşedintele Dodon şi Partidul Socialiştilor.

“Scuarul din faţa Parlamentului este rezervat pentru mîine de către cunoscuta organizaţie plahotniucistă — «Credinţă Patriei», condusă de pro-plahotniucistul Ghenadie Cosovan”, — a declarat Ciubaşenco.

“Proiectul, pe care l-a înaintat PSRM, cu susţinerea liderului său, a preşedintelui Dodon, este susţinut cel mai mult de către democraţi şi unionişti. În cadrul comisiei juridice, acest proiect este cel mai mult înaintat de către democraţi. Democraţii alungă oamenii la proteste, însuşi protestul este organizat de organizaţia unionistă. Este clar pentru toţi că mîine, acest tandem Plahotniuc-Dodon, va fi legalizat pentru a suta oară, bătut în cuie, iar acest lucru nu va putea fi negat. Socialiştii sînt băgaţi pînă la gît în acest tandem”, — a constatat vicepreşedintele “Partidului Nostru”.

În cadrul conferinţei de presă, preşedinţii “Partidului Nostru” au enumerat argumentele împotriva oricărei modificări a sistemului electoral şi-n particular, împotriva implementării sistemului mixt al lui Plahotniuc-Dodon în perioada cînd Republica Moldova este un “stat capturat”.

“Moldova este un stat capturat. Şi este capturat de regimul lui Plahotniuc. La cheremul acestui regim se află Partidul Socialiştilor, iar preşedintele Dodon este pentru Plahotniuc o slugă. Şi astăzi ei vor să creeze sistemul «unui partid şi jumătate», Plahoniuc plus Dodon, cu ajutorul acestui proiect de lege să-i distrugă pe toţi concurenţii şi să fure ţara şi-n continuare.

Sensul acestei iniţiative constă în faptul că Dodon îl ajută pe Plahotniuc ca acesta din urmă să-şi păstreze regimul pentru mulţi-mulţi ani înainte. Anume pentru acest fapt sîntem împotriva acestei modificări”.

Mai mult decît atît, proiectul de lege, propus de Plahotniuc şi Dodon, reprezintă una din cele mai proaste variante, iar adoptarea acesteia anunţă înmormîntarea pe veci a democraţiei din Republica Moldova, consideră reprezentanţii “Partidului Nostru”. Acest proiect nu este în stare să asigure alegerea unui Parlament reprezentativ şi, de facto, legitimează renunţarea Moldovei la Transnistria.

Ilian Caşu, vicepreşedintele “Partidului Nostru”, a atras atenţia asupra multor puncte absurde din proiectul de lege.

“Unul din elementele, care îngrijorează, e lipsa tururui doi. Cineva, de exemplu, va obţine cinci, şase, şapte procente şi va putea deveni deputat. Pe de altă parte, articolul 97 al proiectului de lege prevede că, dacă doi candidaţi au luat un număr egal de voturi, atunci urmează tragerea la sorţi”, — a declarat Ilian Caşu, subliniind faptul că în condiţiile unui stat capturat de Plahotniuc, modificarea sistemului electoral este lipsită de orice sens.

Potrivit opiniei lui Ilian Caşu, oligarhul schimbă regulile de joc în timpul jocului, “iar Comisia de la Veneţia a declarat că noul sistem electoral nu trebuie implementat. Este clar, că reprezentanţii Comisiei respective nu au mai continuat — că nu se poate de a implementa un asemenea sistem într-un stat capturat, acolo unde nu-i justiţie, unde figurează doar un escroc, un infractor — Vladimir Plahotniuc”.

Multe din punctele proiectului de lege poartă un caracter speculativ. “Există un punct, care direct este îndreptat împotriva lui Renato Usatîi, — a menţionat Ciubaşenco. Amintim că, aşa-numitul proiect de lege, propus de democraţi şi socialişti, conţine cerinţa faţă de candudaţi de a prezenta personal documentele la CEC. «Dreptul lui Renato Usatîi — de a fi ales în Parlament, este grav încălcat», — a declarat Ciubaşenco.

Dumitru Ciubaşenco a amintit faptul că principala recomandare a Comisiei de la Veneţia constă în ideea renunţării absolute de la acest proiect de lege, însă Plahotniuc şi Dodon «scuipă pe această recomandare, pe ceea că eu nu pot primi finanţarea din exterior în valoare de 100 milioane de euro», — a remarcat vicepreşedintele «Partidului Nostru».

La fel, Ciubaşenco a comunicat că prim-ministrul României, care în zilele următoare va sosi în Republica Moldova într-o vizită oficială, este delegat să anunţe şi să confirme opinia negativă a structurilor europene, referitoare la modificarea Codului electoral. Însă Plahotniuc şi Dodon se grăbesc să finiseze lucrul lor murdar şi să ne pună pe toţi în gardă”, — a subliniat vicepreşedintele “Partidului Nostru”.

Precum a declarat Ciubaşenco, astăzi va avea loc şedinţa Consiliului Naţional al “Partidului Nostru”, dedicată organizării protestului masiv, cu participarea reprezentanţilor din raioanele ţării.

“Îndemnul nostru este clar şi succint — să ieşim mîine la protest şi să le demonstrăm să nu există nici un consens, există doar o înţelegere dintre Plahotniuc şi Dodon”, — au declarat reprezentanţii “Partidului Nostru”.

Elena Panuş, vicepreşedintele “Partidului Nostru”, a avut de suferit de pe urma pumnilor poliţiştilor

În timpul atacului poliţiştilor, îmbrăcaţi în civil, asupra manifestanţilor paşnici care protestau împotriva modificării sistemului electoral, a suferit Elena Panuş, vicepreşedintele “Partidului Nostru”. Încercînd să oprească violenţa îndreptată împotriva manifestanţilor, Elena Panuş a stat între poliţie şi activistul pe care forţele de ordine l-au tîrîit pentru a-i cortul.

Într-un final, Elena Panuş, necătînd la faptul că era cu mîna în ghips din cauza unei fracturi, a fost trîntită la pămînt, a căzut pe asfalt şi, practic, peste corpul ei a fost tîrîit activistul reţinut.

Participanţii la acţiunea de protest afirmă că pînă în adîncul sufletului sînt înfuriaţi de agresarea nemotivată a forţelor de securitate plahotniuciste, aplicată în raport cu manifestanţii paşnici.

În seara zilei de 19 iulie curent, în faţa clădirii Parlamentului, a avut loc acţiunea paşnică de protest, organizată de “Partidul Nostru”, împotriva înţelegerii dintre Plahotniuc şi Dodon de a modifica sistemul electoral. În timp ce participanţii la protest s-au aşezat pe pamînt, demonstrînd că sînt pregătiţi să rămînă în faţa clădirii pînă dimineaţa, forţele de securitate au provocat altercaţii, începînd să ia corturile şi pernele protestatarilor, pe care şedeau, iar apoi poliţa a aplicat împotriva manifestanţilor şi violenţa fizică.

Sursa: pnru.md

Plahotniuc intenţionează să adopte sistemul mixt de vot deja joi? Dodon este trădător, jos Plahotniuc! Sute de activişti ai “Partidului Nostru” participă la protestul împotriva modificării sistemului electoral