Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Moldova are cel mai dur sistem fiscal din CSI

|versiune pentru tipar||
PPRM / 29 noiembrie 2012
Partidul Popular din Republica Moldova

Datorită poziţionării geografice favorabile, Republica Moldova este o platformă pentru amplasarea organizaţiilor internaţionale şi corporaţiilor transnaţionale şi devine atractivă pentru derularea afacerilor dintre pieţele de vest şi est, accentuîndu-se forţa de muncă calificată, solurile fertile şi participarea republicii în cadrul zonelor de comerţ liber cu ţările CSI şi cele din Sud-Estul Europei.

Însă, conform raportului Doing Business pentru anul 2013, elaborat de Banca Mondială, Moldova este pe locul 83 privind atractivitatea mediului de afaceri, în scădere cu două poziţii.

Raportul Doing Business pentru anul 2013 oferă o imagine generală asupra mediului de afaceri moldovenesc. Pentru investitorii străinii, cei mai importanţi factori sunt nivelul fiscalităţii şi cît de agreabil este climatul local de afaceri.

Raportul oferit de Banca Mondială arată că scăderea atractivităţii mediului de afaceri se datorează noilor impozite introduse pentru companii, în special, pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Aceeaşi situaţie este prezentată de raportul privind “Riscurile pentru finanţele publice ale statelor membre CSI în cadrul actualei instabilităţi mondiale”, elaborat de Banca Europeană pentru Dezvoltare, care demonstrează că Republica Moldova ocupă primul loc, avînd cea mai ridicată sarcină fiscală din CSI, cu un indicator de 31%.

Situaţia economic în care se află la moment Republica Moldova, impune necesitatea de atragere a investiţiilor şi de creare a unui climat antreprenorial favorabil pentru investitorii — atît străini, cît şi autohtoni, însă politicile fiscale actuale reduc din atractivitatea investiţională a Moldovei.

În acest sens, Partidul Popular din Republica Moldova consideră că prioritatea de bază trebuie să fie asigurarea unei politici economice a statului — echilibrată şi previzibilă, precum şi stimularea noilor investiţii.

Sistemul Fiscal al Republicii Moldova conţine multe taxe şi impozite mici, care pot fi lichidate, iar sarcina fiscală poate fi modificată semnificativ.

Astfel, Partidul Popular propune reformarea sectorului fiscal al ţării prin implementarea unor politici bugetar-fiscale previzibile pe o perioadă de lungă durată (de minimum 3 ani) şi prin unificarea sistemului de impozitare aşa cum ar fi introducerea impozitului unic în agricultură de 1,8 lei/grad-hectar; impozit pe venit la cota unică de 10% pentru persoanele fizice şi juridice; cota zero la impozitul pe venitul reinvestit în capitalul social; zero taxe şi impozite la importul de utilaje şi tehnologii avansate; întreprinderile micro, inclusiv gospodăriile ţaraneşti (cu vînzări de pînă la 500 mii lei), care vor crea cel puţin 5 locuri de muncă, vor fi scutite de plata impozitului pe venit pe o perioadă de trei ani; o politică fiscală stabilă pentru producătorii agricoli: cota de 8% TVA; stimulente fiscale pentru atragerea business-ului în formarea continuă a cadrelor; scutiri fiscale pentru întreprinderile ce le oferă angajaţilor o asigurare medicală de sănătate deplină; crearea unui mediu concurenţial echitabil, reguli stabile şi eficiente pentru dezvoltarea businessului mic şi mijlocii; garantarea respectării drepturilor de proprietate — atît ale investitorilor străini, cât şi ale celor locali; anularea sau diminuarea esenţială a tuturor taxelor la înregistrarea de stat a întreprinderilor noi, inclusiv a celor cu capital străin si mixt; promovarea prioritară a investiţiilor în educaţie şi ştiinţă, domenii de bază pentru dezvoltarea economiei nationale şi pregătirea specialiştilor de performanţă.

Prin aceste acţiuni, se va institui o stabilitate în domeniul economic şi va rezulta încrederea faţă de stat, stimulîndu-se activităţile de întreprinzător şi ameliorarea climatului investiţional al Moldovei.

Serviciul de presă PPRM
Sursa: www.pprm.md

Republica Moldova are nevoie de o politică demografică eficientă Protecţia mediului înconjurător — parte componentă a dezvoltării economice a Republicii Moldova