Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Partidul Popular: Separatismul apare acolo unde puterea dă semne de neputinţă

|versiune pentru tipar||
PPRM / 3 iulie 2013
Partidul Popular din Republica Moldova

Partidul Popular din Republica Moldova urmăreşte cu profundă îngrijorare şirul de provocări care au loc atît în raioanele de Est ale ţării, cît şi în UTA Găgăuzia şi care constituie un pericol real pentru integritatea şi pacea statului nostru.

Evenimentele şi declaraţiile din ultimele zile care se fac auzite de la diferite tribune sînt o ameninţare reală pentru prezentul şi viitorul Republicii Moldova.

Recentele chemări privind organizarea în septembrie curent a unui referendum pentru independenţa Găgăuziei fac obiectul unor încălcări grave a Constituţiei şi includ componente evidente ale unor cauze penale privind uzurparea puterii de stat (Art. 339) şi chemarea la răsturnarea sau schimbarea prin violenţă a orînduirii constituţionale a Republicii Moldova (Art 341). O atare calificare a acţiunilor grupării de la Comrat obligă instituţiile de drept să acţioneze neîntîrziat, categoric şi responsabil. Orice încercare de tergivesare a examinării acestor cazuri de încălcare a Constituţiei urmează a fi calificate drept sprijin acordat separatismului.

Partidul Popular califică prezenta activizare a forţelor separatiste drept acţiuni coordonate şi deloc întîmplătoare. Separatismul apare acolo unde puterea dă semne de neputinţă. Aceleaşi acţiuni împing Chişinăul în zona unor conflicte cu consecinţe dintre cele mai grave. Autorii provocărilor aşteaptă de la actuala guvernare decizii grăbite, soluţii greşite şi declaraţii incendiare.

Conducerea ţării trebuie să manifeste corectitudine şi maturitate pentru gestionarea paşnică şi în spiritul legii a unor situaţii extrem de fierbinţi.

PPRM cere Parlamentului să convoace o şedinţă specială în problema evenimentelor de la Comrat, iar statul să facă uz de absolut toate miloacele pe care le are pentru a nu admite încălcarea Constituţiei.

PPRM face apel către Preşedintele ţării, domnul Nicolae Timofti în vederea monitorizării cu responsabilitate a situaţiei şi implicării tuturor instituţiilor statului pentru a le oferi cetăţenilor garanţia respectării Constituţiei.

Sursa: www.pprm.md

Partidul Popular: Iresponsabilitatea guvernării aduce pagube de miliarde agriculturii şi cetăţenilor Echipa mobilă a Partidului Popular din Republica Moldova a ajuns la Vadul lui Vodă, Truşeni şi Durleşti