Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Partidul Popular din Republica Moldova solicită Preşedintelui Nicolae Timofti convocarea de urgenţă a Consiliului Suprem de Securitate

|versiune pentru tipar||
PPRM / 10 septembrie 2013
Partidul Popular din Republica Moldova

Partidul Popular constată că deciziile Guvernului privind concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău şi cea de neparticipare la emisia suplimentară de acţiuni în capitalul Băncii de Economii nu se înscrie în limitele cadrului legal existent şi aduc grave prejudicii statutului şi cetăţenilor Republicii Moldova.

În cazul Băncii de Economii, ale cărei active valoarau în I semestru al anului 2013 5 miliarde 703 milioane lei, statul a fost prejudiciat cu peste 500 milioane lei. Prin neparticiparea Guvernului la emisia de acţiuni, cota statutului s-a dimunuat de la 56 procente (488 milioane lei) la 33,3 procente (291 milioane lei) ceea ce de facto a însemnat cedarea benevolă a pachetului majoritar de acţini în favoarea acţionarilor minoritari.

Astfel, emisia suplimentară de acţiuni s-a produs cu grave încălcări procedurale: (1) emisia suplimentară de capital a fost calculată doar în baza valorii Capitalului Social (117 mln.lei), dar trebuia să fie calculată din valoarea Capitalului Propriu (871 mln.lei) şi (2) adiţional emiterii suplimentare de acţiuni BEM trebuia să-şi majoreze Capitalul Social cu suma Rezervele Băncii de 754 mln.lei. În această ordine de idei, Partidul Popular constată că emisia suplimentară de acţiuni a fost efectuată cu grave încălcări de procedură, fapt ce pune la îndoială legalitatea ei.

Şi în cazul concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău, întreprindere de stat al căreei patrimoniu este evaluat la peste 800 mln.lei şi care deserveşte aproximativ un milion de pasageri, se atestă încălcări şi devieri de la normele legale privind concesionarea activelor statului. Lipsa de transparenţă în procesul de selectare a concesionarului şi lipsa de informaţii despre participanţii la concurs, precum şi despre condiţiile contractului de concesiune scot la vedere mai degrabă despre nişte înţelegeri de cartel, decît o decizia corectă în interesul statului şi cetăţenilor.

În aceste circumstanţe, Partidul Popular solicită Preşedintelui Nicolae Timofti, convocarea de urgenţă a Consiliului Suprem de Securitate care să evaluieze impactul actiunilor Guvernului în cazul Băncii de Economii şi în cazul concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău asupra securităţii economice a statului.

În aceiaşi ordine de idei, solicităm Procurorului General să se autosesizeze şi să dispună examinarea legalităţii acţiunilor întreprinse de către Guvern în procesul de concesionare a Aeroportului Chişinău şi în procesul de cedare a pachetului majoritar de acţiuni la Banca de Economii a Republicii Moldova.

Sursa: www.pprm.md

A avut loc şedinţa Biroului Permanent Central al PPRM Tinerii PPRM au cerut Guvernului să întoarcă Banca poporului