Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

PPRM cere modificarea neîntîrziată a sistemului electoral şi excluderea imunităţii deputaţilor

|versiune pentru tipar||
PPRM / 24 octombrie 2013
Partidul Popular din Republica Moldova

PPRM a pledat constant pentru asigurarea stabilităţii politice în Republica Moldova şi respectarea principiului separării puterilor în stat, pentru democratizarea instituţiilor statutului şi crearea unui sistem de comunicare între putere şi societatea civilă, care să le ofere cetăţenilor oportunitatea de a participa la luarea deciziilor politice.

PPRM constată că pentru atingerea obiectivelor nominalizate, clasa politică din Republica Moldova trebuie să conştientizeze necesitatea asumării responsabilităţii depline faţă de cetăţeni pentru actul de guvernare şi promisiunile electorale. Iar pentru responsabilizarea politicienilor şi stoparea traseismul politic este necesară substituirea sistemului electoral actual de alegere a Parlamentului cu sistemul electoral mixt, în care deputaţii să fie aleşi pe liste de partid şi în circumscripţii uninominale în proporţie de 50 la 50.

PPRM şi-a exprimat de nenumărate ori poziţia în favoarea sistemului mixt electoral, sistem care vă permite alegătorului să-şi cunoască reprezentantul său în organul suprem legislativ, iar deputaţii la rîndul lor să poarte responsabilitate directă faţă de alegători şi problemele lor.

PPRM condamnă lipsa de responsabilitate a deputaţilor din Parlamentul Republicii Moldova, care la 19 aprilie 2013 pe ascuns, fără nici un fel de consultări publice au fost adoptate modificările la Codului Electoral, au legiferat sistemul mixt de vot, iar la doar 10 zile au votat pentru anularea modificărilor operate şi pentru majorarea pragului electoral de la 4% la 6% şi iarăşi fără discuţii publice. Astfel, prin votul PLDM şi PCRM, partidele aflate la guvernare au monopolizat puterea legislativă, îngrădind accesul în Parlamentul Republicii Moldova a partidelor politice, care într-adevăr reprezintă interesele cetăţenilor de rînd, dar nu a clanurilor oligarhice. Trezeşte îngrijorare stabilirea unui prag electoral total nepotrivit mediului nostru politic, nemaivorbind de recomandările Comisiei de la Veneţia care, cu greu, au fost implimentate, coborînd pragul electoral de la 6% la 4%. În ţările europene, cu adevărate valori democratice, pragul electoral este mai mic de 4% sau nu există deloc. O ţară arată aşa după cum îi este sistemul electoral.

Astăzi, liderii unor partide politice de la guvernare, care deşi recunosc că alegătorul are dreptul să-şi cunoască deputatul şi că atunci cînd toţi poartă răspundere, este “colhoz” sau mai bine zis nimeni nu poartă nici o răspundere — nu vor să schimbe lucrurile şi profită de starea de haos şi de iresponsabilitate.

Recentele referinţe ale unor lideri politici la sistemul electoral şi imunitatea parlamentară ne demonstrează o dată în plus despre continuarea practicii de manipulare a opiniei publice pentru a accede în Parlament.

PPRM consideră inadmisibilă modificarea sistemului electoral în funcţie de ponderea la putere a actorilor politici şi promovarea ideei privind trecerea la sistemul electoral mixt după scrutinul din 2014, fapt care va arunca ţara încă pe 5 ani în haosul instabilităţii politice, reglărilor de conturi, creşterii în continuare a sărăciei şi corupţiei, depopularea Republicii Moldova.

PPRM îşi reactualizezază opţiunea pentru modificarea Codului Electoral prin introducerea sistemului mixt de vot 50/50 pe o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale şi face apel către corpul de deputaţi ale partidelor democratice din Parlament să-şi onoreze promisiunile electorale şi să contribuie la democratizarea procesului electoral din Republica Moldova şi propune Parlamentului RM modificarea Constituţiei la capitolul excluderii imunităţii deputaţilor Parlamentului Republicii Moldova şi adoptarea modificării sistemului electoral. În aşa mod, începînd cu scrutinul din 2014, în organul suprem legislativ vor fi aleşi oamenii oneşti, profesionişti, patrioţi şi preocupaţi într-adevăr de problemele şi de grijile ţării şi ale cetăţenilor.

Sursa: www.pprm.md

Alexandru Oleinic: modelul de dezvoltare a economiei ţării trebuie schimbat Partidul Popular salută Apelul la unitatea forţelor pro-europene din Republica Moldova