Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Alexandru Oleinic: modelul de dezvoltare a economiei ţării trebuie schimbat

|versiune pentru tipar||
PPRM / 23 octombrie 2013
Partidul Popular din Republica Moldova

Alexandru Oleinic, copreşedintele coordonator al Partidului Popular, consideră că modelul de dezvoltare a economiei ţării trebuie schimbat, necesitatea acestei modificări fiind demonstrată atât în timp, cât şi de sugestiile formulate foarte recent de către directorul de ţară pentru Moldova al Băncii Mondiale, Abdoulaye Seck în adresa Guvernului de la Chişinău. Acestea se referă la “stabilitatea sectorului financiar, stabilitatea macroeconomică şi trecerea Republicii Moldova de la remitenţe şi importuri la investiţii şi exporturi”.

Potrivit politicianului, experţii Băncii Mondiale monitorizează în permanenţă starea de lucruri din sectoarele economiei naţionale şi vin cu aprecieri date situaţiei la moment. Cele expuse de oficialul Băncii Mondiale privind necesitatea trecerii Moldovei de la existenţa din remitenţe la investiţii şi exporturi este o confirmare a stării reale de lucruri din toate domeniile.

“În acest context voi reaminti doar, că încă în anii 2007–2008, fiind membru al comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe şi participând la examinarea şi aprobarea bugetelor de stat pentru anii respectivi, am atenţionat că substituirea modelului de dezvoltare economică bazat pe producere şi exporturi prin cel bazat pe creşterea fluxului de remitenţe şi pe importuri va duce la distrugerea economiei naţionale. Anume, în acea perioada şi după, Republica Moldova a început să înregistreze cei mai înalţi indici negativi ai balanţei comerciale, cel mai scăzut flux de investiţii străine şi cel mai scăzut nivel de trai din regiune”, a spus Alexandru Oleinic.

El îşi argumentează afirmaţiile prin date care stau la îndemâna oricui are capacitatea şi voinţa să le analizeze.

Astfel, balanţa comercială a evoluat de la 2,3–3,3 miliarde USD, în anii 2007–2008, la 2,9–3,0 miliarde USD. “Investiţiile străine directe au evoluat de la 711 mln USD, în anul 2008, la 274–220 mln USD, în 2011–2012. Daca în perioada 2005–2008 în Republica Moldova au intrat 1,7 miliarde USD, atunci în următorii patru ani 2009–2012 acest flux a constituit 782,9 mln USD. Cetăţenii Republicii Moldova primesc doar 60–70 de Euro pe lună, comparativ cu 500 de euro minimum lunar în ţările Uniunii Europene. Deşi în perioada 2006–2011 sărăcia în mediul urban a scăzut de la 26,5% la 7,4%, atunci în mediul rural acest indice a crescut de la 31%, în 2006, la 36,3%, în 2009, cu o scădere de până la 30–25% în 2010–2011”.

Alexandru Oleinic afirmă că economia Republicii Moldova şi astăzi se află într-o dependenţă totală de remitenţele cetăţenilor plecaţi la muncă peste hotarul ţării. “Numai în perioada anilor 2000–2012 volumul net al remitenţelor a crescut de 10 ori, de la 178 mln USD la 1700 mln USD. Acest fenomen de dependenţă sporită a creşterii economice de volumul şi ponderea remitenţelor în PIB, provoacă diminuarea fluxului de investiţii străine şi duce la substituirea principiului de obţinere a venitului din activităţi economice cu principiul — venituri din remitenţe. Astfel, remitenţele contribuie la aprecierea monedei naţionale şi la erodarea competitivităţii produselor autohtone pe pieţele externe, cât şi la alimentarea presiunilor inflaţioniste”, afirmă politicianul.

El crede că cercul vicios poate fi rupt doar printr-o abordare complexa a tuturor problemelor enumerate.

“Este necesară voinţă politică pentru a accepta substituirea modelului de dezvoltarea a statutului, bazat pe remitenţe şi pe consum, cu un model bazat pe dezvoltarea companiilor productive, competitive şi eficiente, generatoare de locuri de muncă şi de venituri, care să constituie un suport sigur pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Iar pentru a face ţara noastră atractivă pentru investitori, avem nevoie ca noul model de dezvoltare a economiei naţionale să se bazeze pe investiţii, pe noi tehnologii şi pe oameni calificaţi şi bine plătiţi. Schimbarea modelului de dezvoltare a economiei naţionale trebuie să includă şi reformarea Guvernului şi a instituţiilor guvernamentale prin trecerea definitivă la modelul E-guvernare. Instituţiile statului trebuie să elaboreze politici pe domeniu, dar nu să facă politică şi loby pe criterii politice”, a spus Alexandru Oleinic, copreşedintele coordonator al Partidului Popular.

Sursa: www.pprm.md

PPRM a colectat peste 100 mii de semnături pentru alegerea Preşedintelui ţării prin vot direct PPRM cere modificarea neîntîrziată a sistemului electoral şi excluderea imunităţii deputaţilor