Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Conducerea PPRM s-a întîlnit cu susţinătotii săi din orăşelul Codru

|versiune pentru tipar||
PPRM / 4 noiembrie 2013
Partidul Popular din Republica Moldova

Conducerea Partidului Popular din Republica Moldova a avut o întîlnire cu membrii şi simpatizanţii PPRM din oraşul Codru, municipiul Chişinău. În cadrul întrevederii, Alexandru Oleinic, Liderul Partidului Popular, a vorbit despre rezultatele pe care a reuşit să le obţină pînă la moment echipa PPRM, menţionînd că un accent deosebit s-a pus pe crearea Organizaţiilor Teritoriale în Unităţile Administrativ Teritoriale din ţară, crearea Organizaţiilor Primare în localităţile rurale, crearea Organizaţiilor de Tineret, de Femei, Veterani şi Fermieri în cadrul Partidului Popular. Totodată, o atenţie deosebită s-a acordat luărilor de atitudine faţă de diferite evenimente din ţară sau faţă de politicile nepopulare promovate de guvernare prin declaraţiile pe care le face, participarea la emisiuni televizate şi radio, a interviurilor în mijloace de informare în masă, a conferinţelor de presă, iar pentru ca membrii de partid şi simpatizanţii să fie informaţi despre activitatea noastră în diferite domenii, este editat lunar buletinul “Gazeta Poporului”.

“O importanţă majoră am acordat-o şi în viitor va fi prioritară pentru partid — instituirii unui model de dezvoltare a economiei, a spus Alexandru Oleinic, — o economie care are drept scop bunăstarea cetăţenilor avînd la bază un climat investiţional favorabil, o politică fiscală stabilă şi atractivă pentru dezvoltare, un mecanism de protejare a producătorului autohton”.

Valeriu Cosarciuc, copreşedintele PPRM, prezent la eveniment, a specificat că în acest context şi în conformitate cu Programul Partidului, am expediat în adresa Guvernului pentru a fi luate în calcul la formarea bugetului de toate nivelurile, un set de propuneri vizînd introducerea impozitului unic în agricultură de 1,8 lei grad/hectar, impozit unic de 10% pentru persoanele fizice şi juridice, cota de 8% TVA în agricultură, majorarea fondului de susţinere pentru agricultorii mici şi mijlocii.

Un capitol aparte în activitatea noastră este grija faţă de sat, faţă de ţărani. Ceea ce se întîmplă astăzi este un barbarism. Se închid şcolile şi grădiniţele, lăcaşele culturale. Unicele instituţuii culturale şi de educaţie devin barurile amplasate în toate mahalalele.

Pentru a opri această politică faţă de ţăran, care întotdeauna a fost şi este talpa ţării, pentru ca aceste politici de desconsiderare a acestor oameni să nu se mai repete, împreună cu specialiştii în domeniu, am elaborat un amplu program de ajutorare a oamenilor de la sate, program care cuprinde facilităţi fiscale, mecanisme de acordare a împrumuturilor, alte măsuri ce ar stimula mediul de afaceri în agricultură, ar crea noi locuri de muncă în localităţile rurale.

În urma discuţiilor şi întrebărilor adresate de membrii PPRM prezenţi în sală, Alexandru Oleinic, a declarat că o atenţie deosebită PPRM o acordă programelor şi politicilor sociale.

Precum a spus liderul PPRM, e necesar ca minimum de existenţă să servească drept bază pentru calcularea pensiilor şi a lefii minime; salariul minim şi pensiile să nu fie mai mici decît minimul de existenţă.

“Avem de asemenea un şir de propuneri concrete ce ţin de politca demografică, prin încurajarea creşterii natalităţii, stimulării familiilor tinere şi a celor cu mulţi copii, prevenirea exodului în masă a populaţiei şi protecţia cetăţenilor în faţa riscurilor majore”, a spus Alexandru Oleinic.

Un loc aparte în politica noastră îl constituie primirea unor şir de acte legislative şi normative ce ar duce la autonomia locală autentică şi eficientă bazată pe standardele europene şi pe condiţii echitabile create pentru dezvoltarea tuturor zonelor prin consolidarea independenţei economice la nivel local, prin sporirea colectării impozitelor şi taxelor locale, transmiterea unor competenţe clare raioanelor şi municipiilor.

“Recent Parlamentul a adoptat legea finanţelor publice locale. Chiar dacă conţine un şir de lacune, cum ar fi faptul că va fi implementată abia din 2015, prin aceasta partidele de la guvernare dorind să-şi atribuie lor acest merit, într-un an electoral, considerăm totuşi că este un pas înainte şi o victorie a celor ce mereu au pledat pentru această lege, inclusiv şi a mea personal şi a Domnului Cosarciuc, deoarece timp de 8 ani cît ne-am aflat în opoziţia parlamentară am pledat pentru transformarea la viaţă a principiilor autonomiei locale, susţine Alexandru Oleinic. Partidul nostru va face totul ce-i stă în putere pentru a nu permite guvernanţilor să să facă uz de sărăcia satelor şi oraşelor noastre ca să poată pune presiune politică şi financiară asupra primăriilor.”

Referinduse la valorile noastre de bază, liderul PPRM a spus că formaţiunea promovează doctrina populară bazată pe tradiţiile seculare strămoşeşti şi valorile creştinismului. “În acest context, permanent am pledat pentru promovarea valorilor culturale naţionale, păstrarea valorilor creştinismului ca bază a moralităţii noastre. În acest context, ne pronunţîm categoric ca parlamentarii să revină asupra legii cu privire la egalitatea de şanse şi să abroge prevederile ce ţin de unele drepturi ale minorităţilor sexuale, drepturi ce vin în contradicţie cu morala creştină cu curăţenia sufletească şi principiile morale ce stau la baza unei familii sănătoase. Multiplele explicaţii pe care le fac cei de la guvernare, că ei au votat această lege ca fiind o cerinţă a UE pentru a putea semna Acordul de Asociere, nu sînt altceva decît invenţii şi aberaţii pentru a se justifica, deoarece există un şir de ţări membre a UE în care asemenea legi nu există.”

Ca obiectiv de bază în politica externă, PPRM întotdeauna a pledat pentru Integrarea Europeană şi transformarea acestui obiectiv ca model de dezvoltare a ţării într-un stat civilizat şi modern. Considerăm că toate partidele, fie de la guvernare, fie extraparlamentare, indiferent de viziunile politice, trebuie să arunce la coş ambiţiile personale şi de grup şi să ajute guvernarea în vederea materializării obiectivelor principale — semnarea Acordului de Asociere cu UE şi obţinerea regimului liberalizat de vize. Totodată, ţinem în special să menţionăm că cursul spre integrarea UE în nici un caz nu trebuie să afecteze relaţiile cu Rusia care este unul din partenerii noştri economici şi o piaţă sigură de desfacere a produselor moldoveneşti şi păstrează o poziţie cheie în procesul de reglementare în conflictul Transnistrean. Din aceste considerente, este necesar să chibzuim fiecare pas, orice mişcare, să dăm dovadă de corectitudine, să menţinem echilibrul între aspiraţiile noastre proeuropene şi interesele Moldovei în raport cu Rusia ca un partener strategic în toate domeniile.

În concluzie, Alexandru Oleinic a menţionat că pînă la alegeri a mai rămas un an şi este foarte important cine şi cum va fi ales în viitorul for legislativ. Considerăm că pentru ca în Parlament să fie aleşi oameni oneşti, profesionişti, patrioţi, preocupaţi de intersele ţării şi ale cetăţenilor, pledăm pentru modificarea Codului Electoral prin micşorarea pragului electoral de la 6 la 4%. “Vă informăm că din 28 state membre UE, în 10 nu există Prag Electoral, iar în alte 10 este de la 1 la 4%. Sîntem printre puţinele state care operează cu o ştachetă atît de ridicată. Considerăm că poziţia partidelor aflate la guvernare de a nu micşora pragul electoral va permite readucerea comuniştilor la guvernare cum a avut loc în 2001 cînd datorită ambiţiilor liderilor Alianţei aflate atunci la putere, în ţară s-a instituit un regim totalitar pentru 8 ani. De asemenea pledăm pentru introducerea unui sistem mixt de vot şi alegerea preşedintelui ţării direct de către popor. Pînă în prezent prin campania Tu alegi preşedintele Ţării PPRM a colectat peste 100 mii semnături”.

Conducerea Partidului Popular a îndemnat membrii şi simpatizanţii PPRM să fie cît mai activi şi convingători, astfel încît cetăţenii Republicii Moldova să-şi recapete încrederea în forţele democartice şi să vadă în Partidul Popular o adevărată Alternativă şi o putere sănătoasă.

Cetăţenii prezenţi la întîlnire au apreciat consolidarea echipei PPRM, fiind convinşi că cel mai mare succes al unei formaţiuni politice este echipa şi încrederea pe care ţi-o acordă cetăţenii, iar această încrederea poate fi cîştigată doar prin sinceritate şi prin promovarea valorilor şi acţiunilor concrete, care ar contribui la dezvoltarea ţării noastre — Republica Moldova.

Sursa: www.pprm.md

Declaraţia PPRM în legatură cu evenimentele din 3 noiembrie care vor avea loc în PMAN Echipa PPRM alături de opţiunea poporului