Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

O politică fiscală eficientă trebuie să influenţeze pozitiv situaţia social-economică a ţării

|versiune pentru tipar||
PPRM / 18 decembrie 2013
Partidul Popular din Republica Moldova

Partidul Popular monitorizezază cu cea mai mare atenţie procesul de elaborare şi de adoptare a pachetului de legi bugetar-fiscale pentru anul 2014 şi constată că proiectul politicii fiscale conţine un şir de carenţe, a căror urmare prezintă pericol pentru securitatea financiară a statutului.

Spre regret, pe parcursul ultimilor trei ani, noi toţi suntem martorii unei atitudinii iresponsabile a Guvernului faţă de procesul bugetar fiscal. Atît proiectul politicii fiscale anuale, cît şi proiectul bugetului de stat anual, sunt adoptate cu depăşirea termenilor stabiliţi prin lege.

În viziunea PPRM proiectul de policiti fiscale şi bugetul de stat propus pentru anul viitor poartă un caracter vădit electoral.

Măsurile propuse pentru susţinerea agricultorilor (scutirea de plata TVA la importul tractoarelor agricole), în condiţiile măjorărilor de accize la produsele petroliere — reduc la zero afirmaţiile, expuse în nota informativă, precum că va contribui la dezvoltarea sectorului agricol. În plus, ele vor conduce la majorarea preţului de cost al producţiei agricole, dar dacă se doreşte dezvoltarea sectorului agricol, atunci de scutiri de TVA, trebuie să beneficieze importurile de orice tehnică agricolă, dar nu numai tractoarele.

În loc de punere în aplicare a legii privind finanţele publice locale, care urma să asigure descentralizarea autonomiei locale, în acest scop, se propune ca “autorităţile publice locale pot stabili plăţi suplimentare în mărime de pînă la patru salarii de funcţie pe an, în baza unui regulament aprobat de consiliul local, din contul veniturilor obţinute din taxe şi impozite locale în anul curent financiar”.

Proiectele de politică fiscală şi bugetul de stat, nu vor asigură relansarea economiei naţionale, în baza unui nou model economic de dezvoltare — deoarece ele nu conţin măsuri de atragere a remitenţelor în circuitul economic, de susţinere a micilor producător şi de stimulare a exporturilor de mărfuri autohtone.

Revenind la activitatea întreprinderilor de stat, proiectul privind politicile fiscale include propunerea de plafonare a defalcărilor în bugetul de stat a profitului net al întreprinderilor de stat pînă la 30%. Însă în contextual informaţiilor lansate în mass-media, potrivit cărora din totalul celor 1530 de întreprinderi de stat 1289 nu activează, iar din cele 241 care activează — circa o sută sunt în pierderi — măsura propusă pare a fi una populistă şi ineficientă.

Similară este şi soarta propunerii privind reintroducerea cotei reduse a TVA de 8% în schimbul cotei standard de 20% pentru producţia agricolă primară şi zahărul din sfeclă din zahăr, — propunerea în cauză, dar şi proiectul de politici fiscale nu a fost consultat cu partenerii noştri de dezvoltare.

În loc să vină cu soluţii pentru eliminarea constrîngerilor din mediul de afaceri, proiectul politicii fiscale impune un şir de măsuri privind aplicarea de noi sancţiuni fiscale şi de urmărire fiscală, care se referă la:

Măsurile de înăsprire a disciplinii fiscale şi în domeniul administrării vamale nicidecum nu vor contribui la sporirea fluxului de investiţii în ţara noastră.

PPRM consideră că, în condiţiile în care Republica Moldova are nevoie de un nou model de dezvoltare — bazat pe investiţii, noi tehnologii şi exporturi — avem nevoie şi de un nou concept de politici fiscal. Avem nevoie de o politică fiscală previzibilă şi stabilă pe un termen de 5 ani care să asigure securitatea economică şi financiară a statutului.

Alexandru Oleinic, liderul PPRM, a declarat în cadrul conferinţei de presă desfăşurate miercuri, 16 decembrie, că un asemenea document trebuie să pornească de la constatarea problemelor şi identificarea priorităţilor pentru noul model de dezvoltarea a Republicii Moldova.

În viziunea PPRM o nouă politică fiscală trebuie să includă următoarele măsuri:

Să stabilească clar factorii de dezvoltare a economiei naţionale — politica fiscală trebuie să contribuie la sporirea veniturilor, iar bugetul de stat trebuie să reflecte rezultatul implementării politiclor şi să direcţioneze veniturile incasate la finanţarea economiei naţionale şi la acţiunile de protecţie socială a populaţie prin:

Să asigure stabilitate pentru mediul de afaceri prin reformarea actului de guvernare şi a instituţiilor guvernamentale prin trecerea definitivă la E-guvernare.

Respectarea principiului echităţii — prin aplicarea impozitelor şi taxelor echitabile. Cei cu venituri mai mici decît valoarea minimului de existenţă (1692,8 lei) trebuie să fie scutiţi de orice taxe şi impozite.

Pentru scoaterea plăţilor salariale din zona tenebră este necesraă includerea în politica fiscal a unor măsuri prin care se va asigura trecerea la plata salariilor pe cardurile bancare.

Raţionalizarea cheltuielilor de la bugetul de stat prin implimentarea registrului electronic al plătitorilor şi beneficiarilor de aisitenţa socială garantată de stat - registrul electronic al beneficiarilor de ajutor de şomaj şi ajutor social.

Reperul de bază al reformei de pensionare propus de PPRM este ca impozitele achitate de salariat la fondul de pensionare să se acumuleze pe contul personal al salariatului. O astfel de măsura va stimula cetăţenii să achite taxele şi impozitele sociale.

PPRM îşi reactualizezaă opţiunea în favoarea reformării sistemului de calculare a plăţilor sociale în conformitate cu mărimea minimului de existenţă trebuie se serveasca drept bază la calcularea salariilor, pensiilor şi indemnizaţiilor sociale.

PPRM va promova cu insistenţă măsurile propuse pentru avansarea unei noi politici fiscale în Republica Moldova, pentru stimularea creşterii economice şi îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor.

Sursa: www.pprm.md

Alexandru Oleinic a aprins Pomul sărbătorilor de iarnă la Şcoala Internat din Bulboaca Alexandru Oleinic, Liderul PPRM vă urează LA MULŢI ANI!