Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Guvernare democrată cu metode comuniste. PPRM şi membrii săi au devenit ţinta atacurilor din partea partidelor de guvernare

|versiune pentru tipar||
PPRM / 30 ianuarie 2014
Partidul Popular din Republica Moldova

Partidul Popular din Republica Moldova aduce la cunoştinţa opiniei publice şi sensibilizează comunitatea internaţională, că în Republica Moldova partidele de guvernare au purces la măsuri de presiune şi intimidare a forţelor politice extraparlamentare, a membrilor şi simpatizanţilor lor.

Partidele din Alianţa de guvernare au pornit o campanie dură împotriva PPRM şi membrilor săi pentru a-i determina să se dezică de calitatea de membru al PPRM, ca ulterior să fie impuşi să adere la unul din partidele aflate la guvernare, în caz contrar fiind persecutaţi si demişi din funcţiile deţinute.

Actuala guvernare, prin partajarea instituţiilor statului pe criterii politice, a transformat instituţiile puterii în stat în structuri afiliate partidelor cărora le aparţin. Aplicarea unor astfel de măsuri conduc la divizarea societăţii pe criterii şi culori politice, iar opţiunea politică a cetăţeanului a devenit principalul criteriu în promovarea lor în funcţii sau un motiv real de disponibilizare. Un exemplu elocvent în acest sens este bugetul de stat pentru 2014, care, la o analiză mai detaliată, reflectă caracterul politic a alocării mijloacelor bugetare autorităţilor publice locale în funcţie de partenenţa politica faţă de partidele de la guvernare.

PPRM califică implicarea angajaţilor instituţiilor de stat — ministerelor şi departamentelor, îndeosebi organelor de control — în lupta împotriva forţelor politice extraparlamentare drept acţiuni de persecutare politică şi îngrădire a dreptului la libera exprimare şi asociere.

Dispunem de multiple cazuri cînd colective întregi de medici şi pedagogi, lucrători în transport, angajaţi în structurile de stat sînt impuşi să adere la partidele aflate la guvernare, iar cei ce au o altă viziune sau opţiune politică sînt şantajaţi, persecutaţi, li se pun condiţii şi sînt constrînşi să părăsească locul de muncă sau să devină loiali puterii.

Drept exemplu poate servi cazul lui Victor Pasat, directorul casei de cultură din satul Coştangalia, raionul Cantemir, care a fost agresat fizic de către Muntean Vadim, primar, pentru faptul că a permis adepţilor PPRM să desfăşoare o întîlnire de lucru în lăcaşul de cultură din sat.

Doar pentru faptul că a devenit membru al Partidului Popular, Ion Puşcaş, conducătorul Organizaţiei Teritoriale Donduşeni a fost persecutat şi impus în final să abandoneze funcţia detinuta în cadrul RED NORD.

Pe aceeaşi cale au mers şi cei de la Direcţia de învăţămînt din raionul Sîngerei, care zi de zi, metodic, prin mijloace absolut străine procesului de educaţie, o intimidează pe directoarea grădiniţei din satul Dumbrăviţa Margareta Boleac, adevăratul motiv fiind faptul că se află în fruntea Organizaţiei Primare a PPRM şi are curajul să se pronunţe critic faţă de problemele din localitate.

Aceeaşi “dragoste” faţă de partidele de opoziţie o manifestă şi primarul satului Jora de Mijloc din raionul Orhei care, în mod autoritar, a interzis desfăşurarea unei întîlniri cu fermierii şi cu reprezentanţii micului business din localitate.

De neloialitate şi uneori chiar agresivitate faţă de activitatea membrilor noştri de partid, au dat dovadă şi primarii satelor Leca raionul Cantemir, Beştemac raionul Leova, etc.

Aceste exemple de comportament antidemocratic sînt dovada ignorării totale a angajamentelor asumate de actuala guvernare faţă de cetăţeni, compromiterei reformelor, noţiunii de stat de drept, opţiunii europene a Republicii Moldova. Ghidaţi de dorinţa de a se menţine cu orice preţ la putere şi din lipsă de răspundere în faţa alegătorului pentru tot ce au făcut în detrimentul cetăţenilor şi al ţării, reprezentanţii partidelor aflate la guvernare recurg la orice metodă pentru a menţine în continuare întreagă societate ostatică intereselor personale şi de grup.

PPRM cere conducerii partidelor aflate la guvernare, Preşedintelui ţării, Parlamentului şi Guvernului, să înceteze aplicarea metodelor de intimidare şi constrîngere a forţelor politice extraparlamentare, de dezbinare a societăţii, şi a celor, care prin acţiunile lor contribuie la alinierea ţării noastre la familia europeana.

PPRM a pledat constant pentru asigurarea stabilităţii politice în Republica Moldova şi respectarea principiului separării puterii în stat, pentru democratizarea instituţiilor statutului si crearea unui sistem de comunicare intre putere si societatea civila, care să le ofere cetăţenilor dreptul de a participa la luarea deciziilor politice.

Prin comportamentul pe care îl manifestă, actuala guvernare arată că a uitat foarte repede de valorile pentru care am luptat impreuna din 2001 pînă în 2009 şi recurge la aceleaşi metode care, la timpul respectiv, au fost aplicate împotriva lor.

Sursa: www.pprm.md

A avut loc prima şedinţă a Biroului Permanent Central PPRM din 2014 Alexandru Oleinic despre Referendumul din Găgăuzia