Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Alexandru Oleinic despre Referendumul din Găgăuzia

|versiune pentru tipar||
PPRM / 5 februarie 2014
Partidul Popular din Republica Moldova

Solicitat să comenteze evenimentele din Găgăuzia şi votul exprimat de cetăţenii din regiune, Alexandru Olenic, liderul PPRM a făcut următoarea declaraţie:

Evenimentele din Găgăuzia au la bază mai mulţi factori care au generat situaţia actuală. Nu este nici un secret că sînt destule forţe interesate să influenţeze populaţia în vederea susţinerii altor proiecte decît cel de integrare europeană. Dar activismul şi uşurinţa cu care populaţia de la Comrat a fost mobilizată să se pronunţe împotriva cursului european este şi expresia votului de neîncredere acordat actualei guvernări. Guvernarea, care sub lozinca de integrare europeană, din 2010 pînă în prezent, a alimentat criza potică prin confruntările permanente dintre liderii partidelor din alianţa de guvernare. Prin politizarea structurilor statale a instituţionalizat corupţia şi a întreprins privatizări ilegale ale patrimoniului statului, făcîndu-se părtaş a atacurilor raider.

Guvernarea care nu şi-a onorat nici promisiunile electorale, nici obligaţiunea de a relansa economia şi de a susţine dezvoltarea mediului de afaceri, eliminînd orice constrîngere din paretea statului. Criza politică şi obstacolele din partea organelor statului în dezvoltarea afacerilor silesc cetăţenii Republicii Moldova să plece din ţară în cautarea unui loc de muncă cît de cît plătit. Iar cei rămaşi în ţară, pentru a se menţine în funcţie sau pentru a obţine o funcţie, sînt impuşi să adere la partidul politic al cărui membru este conducătorul instituţiei.

Votul exprimat la Referendumul din Găgăuzia nu trebuie în nici un caz să dezbine ţara. Însă acest vot trebuie în mod obligatoriu să fie asumat de actuala guvernare. El trebuie să fie calificat drept un vot împotriva celor care nu-şi îndeplinesc obligaţiunile şi nu-şi onorează promisiunile. Este votul care arată clar ce se va întîmpla şi în toamna acestui an, în timpul scrutinului parlamentar, cînd cetăţenii Republicii Moldova vor aprecia la urna de vot faptele guvernării, compromiterea de către aceasta a viitorului european al Moldovei.

Sursa: www.pprm.md

Guvernare democrată cu metode comuniste. PPRM şi membrii săi au devenit ţinta atacurilor din partea partidelor de guvernare PPRM îşi face publică agenda priorităţilor politice