Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Tinerii PPRM cer deputaţilor libertate presei

|versiune pentru tipar||
PPRM / 27 februarie 2014
Partidul Popular din Republica Moldova

Tinerii Partidului Popular din Republica Moldova, susţinuţi de un grup de tineri bloggeri, jurnalişti de la Radio, TV şi portaluri web, au organizat un flash-mob în faţa Parlamentului Republicii Moldova prin care au cerut LIBERTATE PRESEI.

Motivul de bază care i-a scos în stradă este îngrădirea accesului presei la şedinţele plenare ale Parlamentului. Cei prezenţi la eveniment şi-au exprimat dezacordul faţă de faptul că odată cu renovarea clădiri legislativului, jurnaliştii sînt puşi în situaţia cînd trebuie să urmărească şedinţele dintr-o încăpere separată, un spaţiu închis şi bine controlat, şi preiau imaginile video de pe un monitor.

Tinerii PPRM au menţionat în cadrul acţiunii că presa din ţara noastră trebuie să aibă dreptul să revină în sala de şedinţe, trebuie să rămînă liberă şi independentă, iar partidele democratice, care au luptat aprig pentru libertatea presei şi libertatea de exprimare nu trebuie să manifeste acţiuni de îngrădire.

Ian Lisnevschi, Preşedintele Organizaţiie de Tineret PPRM a declarat că prin această acţiune ei au demonstrat cum vede actuala putere libertatea presei: prin constrîngeri, în cuşcă şi cu indicaţii pentru presă. “Asta pentru că presa este ochii şi urechile poporului. Nu am uitat încă de dictatura comuniştilor, dar actuala guvernare foloseşte aceleaşi metode. În acelaşi timp mass-media nu a fost prea receptivă la acest protest, pentru că este controlată de către cei de la guvernare. Dar chiar dacă va fi măcar un jurnalist liber, noi îi vom susţine opţiunea pentru libertate”, a subliniat Lisnevschi.

Partidul Popular din Republica Moldova consideră că o asemenea atitudine a guvernării faţă de mass-media devine şi mai periculoasă în contextul coraportului dintre libertatea presei şi nivelul de democratizare a statului — un indice important pentru Republica Moldova în clasamentele internaţionale la capitolul “situaţia mass-media”, care, pe parcursul anilor de guvernare democratică, este în scădere cu trei poziţii şi care este principalul criteriu conform căruia se determină nivelul general de democratizare şi dechidere a ţării noastre.

Organizaţia de Tineret a Partidului Popular din Republica Moldova insistă ca deputaţii din ţara noastră să permită presei acces liber la şedinţele plenare ale legislativului, prin asta demonstrînd deschidere faţă de cetăţenii Republicii Moldova şi faţă de instituţiile europene, spre a căror standarde tindem să ajungem.

Sursa: www.pprm.md

Alexandru Oleinic: Libertatea presei — principalul criteriu de democratizare şi deschidere a ţării Alexandru Oleinic, liderul PPRM, privind decizia Parlamentului European de a le oferi cetăţenilor Republicii Moldova dreptul la libera circulaţie în ţările UE