Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Alexandru Oleinic: PPRM optează pentru reforma electorală prin implementarea sistemului electoral mixt

|versiune pentru tipar||
PPRM / 7 martie 2017
Partidul Popular din Republica Moldova

Ping-pongul mediatic la care am asistat în ziua de ieri în presa electronică privind iniţiativa liderului PD de trecere de la sistemul electoral existent la cel uninominal, ne denotă atît despre lipsa unui dialog politic civilizat cît şi despre necesitatea unui astfel de dialog în realizarea unei reforme politice serioase în interesul statului şi cetăţenilor Republicii Moldova. În caz contrar, planează riscul unei noi crize politice, consecinţele căreia pot deveni fatale pentru viitorul european al statului nostru.

Vreau să reamintesc cetăţenilor, că Partidul Popular din Republica Moldova a lansat propunerile de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova în mod direct de către popor şi alegerea Parlamentului printr-un sistem electoral mixt, în care deputaţii să fie aleşi pe liste de partid şi în circumscripţii uninominale în proporţie de 50 la 50, cu reducerea numărului de deputaţi pînă la 71 de persoane, încă în 2011 prin adoptarea noului său Program Politic. Atunci în 2011, anume lipsa dialogului civilizat dintre liderii de partide democratice, care au acces în Parlament, a şi constituit principala cauză a crizei politice continue şi a accentuat despre necesitatea unei reforme politice în Republica Moldova. Şi atunci în 2011 eram convins că, reformarea clasei politice o putem începe prin trecerea la sistemul electoral mixt. De ce la sistemul electoral mixt? Deoarece, anume prin acceptarea sistemului electoral mixt putem vorbi despre responsabilizarea liderilor de partid în promovarea candidaţilor pe listele electorale ale partidului în scrutinele Parlamentare. Sistemul mixt asigură reprezentativitatea teritorială a candidaţilor partidului în forul legislativ prin selectarea lor in circumscripţii uninominale. O selectare, prin care se promovează persoane capabile şi hotărîte să apere interesele cetăţeanului şi localităţii concrete şi să le reprezinte în forul suprem al ţării. Prin responsabilizarea partidelor în selectarea şi promovarea candidaţilor vom asigura o bună funcţionare şi calitate a forului legislativ, vom reuşi să-i reintegrăm în viaţa social-politică şi pe cetăţenii noştri din partea stîngă a Nistrului şi pe cei care muncesc în afara ţării, vom asigura bunăstarea şi credibilitatea cetăţenilor Republicii Moldova faţă de Parlament.

În plus, aplicarea sistemului electoral mixt va contribui la dezvoltarea localităţilor, în cazul circumscripţiilor uninominale, la sporirea răspunderii aleşilor poporului în faţa electoratului şi la realizarea controlului cetăţenilor şi societăţii. În cazul sistemului electoral uninominal, apare riscul diminuării rolului politic al Parlamentului Republicii Moldova, care se constituie din fracţiuni parlamentare şi care are funcţia de a reprezenta poporul Republicii Moldova.

Cetăţenii şi statul Republica Moldova au nevoie de reformarea clasei politice prin impunerea răspunderii politicienilor pentru actul de guvernare, dar nu prin substituirea partidelor politice cu clanuri oligarhice.

Cetăţenii şi statul Republica Moldova au nevoie de legi clare şi bune care să asigure dezvoltarea economiei şi a mediului de afaceri, dar nu de bariere, impozite şi taxe exagerate care să falimenteze întreprinderi şi afaceri.

Partidul Popular din Republica Moldova va promova în continuare ideea reformării clasei politice prin:

Iar pentru succesul unei astfel de reforme este nevoie de un dialog în vederea obţinerii consensului naţional şi pentru stabilirea priorităţilor naţionale de dezvoltare ale Republicii Moldova, care, în mod obligatoriu, să fie preluate şi continuate de orice partid aflat la guvernare.

Sursa: www.pprm.md

Scrutinul prezidenţial din 13 noiembrie a demonstrat incapacitatea guvernării de a garanta dreptul fundamental al cetăţenilor la vot Economia Republicii Moldova are nevoie de reforme şi investiţii, dar nu să fie transformată în cerşetoare