Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Economia Republicii Moldova are nevoie de reforme şi investiţii, dar nu să fie transformată în cerşetoare

|versiune pentru tipar||
PPRM / 23 iunie 2017
Partidul Popular din Republica Moldova

La o scurtă analiză a datelor statistice privind starea economiei naţionale constatăm că starea de lucruri continuă să degradeze, economia devenind tot mai dependentă de factorul politic. Iar politicul, în loc de reforme, măsuri de creditare a economiei şi de atragere a investiţiilor se preocupă de schimbarea sistemului electoral şi alte activităţi în scopul de a se menţine cu orice preţ la putere.

Pe fundalul stabilităţii despre care ne vorbeşte guvernarea, rezultatele înregistrate ne vorbesc despre altceva: diminuarea producţiei industriale cu 1,3% la finele anului 2016 şi cu 9,3% de la începutul anului ne denotă că în ţara noastră, practic, nu se mai produce nimic. Volumul investiţiilor au înregistrat o descreştere de 17,6%, fapt ce a influenţat diminuarea lucrărilor de construcţii-montaj cu 13,8%.Volumul serviciilor de transport s-a micşorat cu 1,6%. Bugetul Public Naţional înregistrează un deficit de 2,5 miliarde lei, datoria de stat a atins cel mai înalt nivel — 50 de miliarde lei.

Cert este, că economia naţională nu va mai putea să reziste, în condiţiile în care guvernarea nu va realiza reformele asumate şi nu va prioritiza alocarea mijloacelor bugetare sectorului agricol, care este unicul sector care aduce plus valoare la creşterea Produsului Intern Brut.

Scăderea activităţii de creditare a economiei cu 7,4% pe parcursul anului trecut ne denotă faptul că sectorul bancar din Republica Moldova continuă să activeze doar în interes propriu şi la fel denotă lipsa de strategii de cooperare dintre stat şi sectorul bancar, prin care de fapt sunt transferaţi banii concetăţenilor noştri care muncesc în afara ţării.

Vorbind de reforme, guvernarea, prin acţiunile sale cu caracter politic, a adus economia Republicii Moldova la o dependenţă totală de factorul politic. La orice deviere de la angajamentele asumate în cadrul Acordului de Asociere şi cu partenerii de dezvoltare, este penalizată economia, care se lipseşte de investiţii şi de pieţe de desfacere; sunt penalizaţi cetăţenii deoarece nu reuşesc să facă faţă creşterii de preţuri la tarife, servicii şi produse.

Cei care timp de opt ani de zile ne-au promis o Moldovă prosperă, au transformat-o în cerşetoare. Astăzi Republica Moldova mai poate supravieţui doar dacă vom avea suport financiar din exterior de la donatori, dacă cei placaţi la muncă în afara ţării vor mai avea cui trimite bani acasă. Dacă nu schimbăm starea de lucruri, CINE va fi cel care va răspunde?

Sursa: www.pprm.md

Alexandru Oleinic: PPRM optează pentru reforma electorală prin implementarea sistemului electoral mixt Partidul Popular din Republica Moldova a organizat şedinţa Consiliului Politic Naţional