Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia Partidului Social-Democrat din Moldova cu privire la oportunitatea coalizării forţelor social-democrate

|versiune pentru tipar||
PSDM (astăzi PSD) / 4 martie 2003
Partidul Social DemocratÎn ultimul timp, în societatea moldovenească devine tot mai clară tendinţa de cristalizare a spectrului politic. Pe de o parte, formaţiunile de dreapta şi-au declarat intenţia de a forma pentru apropiatele alegeri locale un bloc comun, polul de atracţie al căruia tinde să devină Partidul Popular Creştin Democrat. Evident, atuul politic al unei asemenea coaliţii poate fi doar anticomunismul primitiv, ea avînd menirea să “ispăşească” păcatele colaborării din trecut a PPCD cu actualul partid de guvernămînt. Pe de altă parte, forţele nostalgice şi antidemocratice, în frunte cu Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, intenţionează crearea unei coaliţii de “centru-stînga” — chipurile, pentru a “stăvili avalanşa elementelor distructive”, dar de fapt în scopul “spălării” imaginii liderului PCRM, Vladimir Voronin, de metehnele comunismului revanşard, de sorginte sovietică, care devin tot mai incomode pentru un şef de stat european la acest început de secol. Iar funcţia de “burete politic” în presupusul truc cu “schimbarea la faţă” a liderului comunist, menit să inducă în eroare opinia publică din ţară şi de peste hotare, ş-a asumat-o conducerea Partidului Democrat din Moldova, formaţiune care de cîţiva ani pretindea deschis la identitatea social-democrată.

Partidul Social-Democrat din Moldova îşi exprimă îngrijorarea în raport cu tentativele de a travesti regimul Voronin în veşminte social-democrate, ceea ce va discredita pentru mulţi ani înainte ideile social-democraţiei moderne în Republica Moldova. Or, este vorba de un regim ce se manifestă ca unul autoritar, de promovare a “cultului personalităţii” lui Vladimir Voronin, regim ce încalcă libertatea presei şi practică cenzura în mass-media de stat, ce atentează la independenţa puterii judecătoreşti şi distruge bazele autonomiei locale.

În situaţia în care extremele politice îşi fortifică poziţiile în vederea unei noi bulversări a situaţiei, un rol important, în primul rînd, în ceea ce priveşte menţinerea stabilităţii sociale şi clarificarea opţiunilor electorale, le revine partidelor plasate pe centrul eşichierului. Însă, pentru a se putea impune ca o forţă pe măsură să reziste viitoarelor provocări, atît din dreapta cît şi din stînga, centrul trebuie să dea dovadă de unitate şi coerenţă.

Ţinînd cont de schimbarea situaţiei şi fiind conştient de responsabilitatea ce îi revine în promovarea cauzei social-democrate, PSDM se vede dator să renunţe la decizia sa anterioară de a participa de sine stătător la alegerile locale.

PSDM declară despre oportunitatea creării, în noile condiţii politice, a unui Bloc Social-Democrat în baza partidelor rămase în afara ultimilor mişcări de coalizare în jurul extremelor.

Fiind la curent cu încercările, întreprinse deja de către unii lideri, de a unifica forţele sănătoase pe segmentul de centru al eşichierului, PSDM consideră că aceste eforturi pot avea pentru ţara noastră o perspectivă politică optimistă doar în cazul în care baza doctrinară a eventualelor înţelegerilor politice o va constitui social-democraţia modernă, fapt ce va permite Republicii Moldova să beneficieze de un sprijin larg al întregii mişcări social-democrate internaţionale.

Serviciul de presă al PSDM
Declaraţia Consiliului Naţional de Coordonare al Partidului Social Democrat din Moldova cu privire la idea de reconciliere, lansată de PPCD Declaraţia pentru presă a dlui Oazu NANTOI, Preşedinte al PSDM