Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Manifestul Social-Democrat

|versiune pentru tipar||
PSDM (astăzi PSD) / 1 iunie 2004
Partidul Social DemocratSocialismul democratic — calea a treia către ideea naţională a Moldovei!

Ce înseamnă socialismul pentru noi, social-democraţii moldoveni?

Socialismul nostru este unul democratic şi are la bază cele mai bune tradiţii ale social-democraţiei europene şi valorile general umane, iar în calitate de scop şi ideal sunt înaintate principiile fundamentale de echitate socială, libertate şi egalitate.

Socialismul democratic este tendinţa de perfecţionare a societăţii, în care nu este loc pentru exploatare, asuprire şi inechitate. Toate păturile sociale sunt unite şi lipseşte lupta de clasă.

Socialismul democratic pentru care pledăm este unul spiritual, creştinizat şi nu ateist. Un socialism organic unde toţi, pământul, resursele, tradiţiile strămoşilor şi societatea contemporană formăm un singur organism.

DEMOCRAŢIA

Pentru noi democraţia înseamnă puterea reală a poporului.

Poporul trebuie să participe la conducerea ţării în sensul adevărat al cuvântului, nu doar să aleagă funcţionari care să-l conducă şi să-l manipuleze.

Anume democraţia directă este cea autentică.

Democraţia este participarea poporului la făurirea propriului destin şi antrenarea lui nemijlocită în rezolvarea celor mai importante probleme sociale-politice, economice şi culturale.

I. ÎNCOTRO MERGE MOLDOVA?

Este evident că astăzi statul nostru nu corespunde sub nici un aspect criteriilor adevăratei democraţii. Poporul nu are posibilitatea să participe la luarea deciziilor.

După schimbarea fulgerătoare a orînduirii de stat, societatea a rămas derutată de pierderea principiilor sociale şi idealurilor perioadei sovietice.

Nomenclatura sovietică venită la putere, deghizată în haine de naţionalişti, agrarieni, democraţi, comunişti, a ajuns să ponegrească adevăratele idealuri socialiste şi democratice.

Schimbările ideologice în direcţia liberalismului radical şi capitalismului “sălbatec”, făcute în grabă de nomenclatura birocratică folosind lozincile comuniste, a dezorientat poporul. Nimeni nu s-a întrebat ce şi-ar dori poporul odată cu obţinerea independenţei statului, şi, în consecinţă, lui i-a fost impusă, în mod obraznic, dogma pieţei liberale.

Sunt încălcate în mod grosolan normele constituţional-democratice.

În rezultat, minoritatea pseudo-comunistă continuă să se îmbogăţească, ascunzîndu-şi adevăratele intenţii după paravanul unui grandios show social, în timp ce marea majoritate a cetăţenilor Moldovei trăiesc sub limita sărăciei.

Totodată, adevăratele scopuri şi motive ale acţiunilor puterii rămîn neînţelese de popor şi chiar de însuşi ideologii comunişti.

Acţionînd în spatele poporului şi a propriului partid, puterea pseudo-comunistă continuă să prezinte activitatea sa ca fiind adevărata voinţă a poporului, care şi-a făcut opţiunea în favoarea acestei puteri.

Prin intermediul surselor mass-media, controlate de putere, se implementează cu insistenţă clişee politice şi ideologice false. Respectiv, atît puterea actuală, cît şi opoziţia, care în mare majoritate este formată din foşti guvernanţi, au pierdut completamente capacitatea de a reflecta adevăratele interese ale propriului popor.

O astfel de orînduire socială, nu este bazată pe coparticiparea poporului la executarea puterii în stat, ci la înlăturarea lui de la viaţa politică.

Prin minciună, făţărnicie, fariseism şi manipulare nomenclatura pseudo-comunistă uzurpează puterea poporului. Din această cauză, în 12 ani de independenţă statală, nomenclaturiştii aflaţi la putere aşa şi nu au reuşit să consolideze societatea şi să-i propună o perspectivă clară.

Cultivînd în societate neîncrederea şi frica, minoritatea pseudo-comunistă continuă să construiască o economie pentru cei bogaţi. Puterea şi opoziţia de extremă dreaptă provoacă artificial spiritele ce ţin de limbă şi problema Transnistriei, polarizând societatea şi formîndu-şi electoratul necesar, în timp ce problemele social-economice rămîn nerezolvate.

Cetăţenii de rînd şi mulţi dintre întreprinzători, disperaţi de inutilitatea eforturilor de supravieţuire în ţara lor, pleacă peste hotare. În rezultat societatea suferă schimbări structurale catastrofice. Se înrăutăţeşte fondul genetic al naţiunii.

Puterea comunistă raportează poporului despre “succesele” sale economice ca fiind un merit deosebit al ei, iar pensionarii, a căror pensie nu depăşeşte 40% din minimul necesar pentru existenţă, sunt minţiţi cu neruşinare. Făţărnicia puterii ajunge pînă la aceea că ea îşi revendică banii populaţiei, care este impusă să plece masiv de condiţiile create în ţară şi munceşte “la negru” peste hotare, prezentîndu-i drept creşterea Produsului Intern Brut.

În ţară creşte cu adevărat doar aparatul birocratic, care a devenit cea mai mare ameninţare a securităţii economice a ţării. Aceste acţiuni ale puterii nu sunt altceva decât o sfidare a bunului simţ.

În condiţiile trecerii la republica parlamentară puterea a devenit şi mai antidemocratică şi mai intrasparentă. Majoritatea parlamentară nu are nici o responsabilitate în faţa poporului şi nici chiar în faţa propriului partid. În situaţia creată, Parlamentul se subordonează doar Preşedintelui şi Preşedinţiei.

În situaţia unui astfel de regim nici nu se discută despre separarea puterilor (executivă, legislativă şi judecătorească).

În realitate, este vorba despre o încălcare grosolană a Constituţiei şi a regimului democratic.

O astfel de putere nu este capabilă să slujească poporului, dimpotrivă, dictîndu-i condiţiile sale, continuă să construiască capitalismului “sălbatec”.

Această ideologie, impusă împotriva voinţei, este străină poporului şi este în detrimentul edificării tânărului nostru stat.

II. NU, CAPITALISMULUI “SĂLBATEC”!

Nu, pseudo-comunismului!

Da, socialismului democratic!

Noi spunem capitalismului “sălbatec” Nu!, deoarece un om nu poate fi liber dacă poporul din care face parte este asuprit de către puterea cinică şi duşmănoasă, care îi lezează demnitatea naţională şi îl exploatează economic.

Noi spunem NU! capitalismului “sălbatec”, pentru că negăm faptul că unica motivare a activităţii omului este tendinţa egoistă de bunăstare individuală.

Noi spunem Nu! — pseudo-comunismului. Experienţa fostelor ţări socialiste a demonstrat că este imposibilă construirea comunismului şi socialismului în baza teorii lui Marx despre lupta de clasă şi doctrina dictaturii proletariatului. Fără principii democratice, socialismul este sortit pieririi.

Pseudo-comuniştii noştri construiesc o societate polarizată pe principii sociale, naţionale şi lingvistice, principii care dau naştere la instituţii de stat cu tradiţii antagoniste spiritului şi tradiţiilor societăţii moldoveneşti. Este pe larg folosit principiul “Cine nu este cu noi, este împotriva noastră”.

Statul nostru nu are şanse să se afirme în baza unui astfel de comunism sau a capitalismului “sălbatec”, de aceea, unica alternativă reală pentru Moldova este a treia cale — calea construirii socialismului democratic.

III. SOCIALISMUL DEMOCRATIC — A TREIA CALE — CALEA SPRE IDEEA NAŢIONALĂ A MOLDOVEI!

Noi constatăm cu regret că, în cei 12 ani de afirmare a statului nostru, am ajuns la limita critică. Astăzi, ca niciodată, se pune problema existenţei de mai departe a statului moldovenesc.

Noi, social-democraţii, spunem: Statul Moldovenesc va exista!

Pentru aceasta este nevoie să consolidăm societatea şi să hotărîm ce cale trebuie să alegem ca să putem edifica o Moldovă de care am fi mîndri şi nu ne-ar fi ruşine în faţa copiilor şi bătrînilor noştri. O Moldovă, în care oamenii ar putea trăi decent şi nu ar fi nevoiţi să umple lumea în căutarea unei vieţi mai bune.

3.1 Noi, social-democraţii, afirmăm că doar urmînd calea a treia putem ajunge la independenţă naţională şi renaşterea istorică a Moldovei.

De ce?

În primul rînd, experienţa multor state demonstrează că, în condiţii de criză, anume ideile socialiste pot mobiliza şi salva naţiunile.

Aşa numitul “socialism suedez” a renăscut ţara şi i-a permis să asigure pentru cetăţenii săi unul din cele mai înalte niveluri de viaţă. Aceleaşi idei socialiste au fost folosite de către Roosevelt în timpuri grele pentru SUA. În majoritatea ţărilor europene, unde social-democraţii se află la putere, continuă construirea socialismului democratic. S-a demonstrat că, în condiţiile liberalismului anarhic, capitalismul dă naştere la contradicţii profunde (inechitate socială, pauperizare, exploatare).

În al doilea rînd, numai socialismul democratic, care se bazează pe principiile interesului colectiv asupra interesului egoist al individului, este capabil să mobilizeze societatea în perioada cataclismelor social-economice.

În al treilea rînd, doctrina socialismului, mai mult ca oricare alta ţine cont de factorul naţional şi este, prin esenţă, apropiată mentalităţii poporului moldovenesc.

În al patrulea rînd, tradiţiile tuturor etniilor naţionale din Moldova, continuitatea normelor morale şi de gospodărire sunt foarte asemănătoare între ele şi, în linii generale, apropiate ideologiei socialiste.

În al cincilea rînd, social-democraţii şi societatea moldovenească consideră că în timpul socialismului sovietic nu au fost doar lucruri rele şi eşecuri. Lipsa exploatării, învăţămîntul şi asistenţa medicală gratuită, garanţiile sociale, spiritul colectiv al societăţii au fost nişte realizări incontestabile al socialismului.

Reformele pseudo-liberale încă nu au reuşit să corupă principiile spirituale şi morale ale societăţi şi să impună psihologia individualistă societăţii moldoveneşti. Poporului nostru îi este foarte caracteristic spiritul socialist, care are aici rădăcini istorice adînci.

În al şaselea rînd, pentru Moldova au fost întotdeauna caracteristice legăturile strînse de familie şi ideile socialismului sunt mai aproape decît oricare altele acestui mod de viaţă. Familia este un prototip al societăţii, nu e doar o totalitate de indivizi, ci este un organism integru care funcţionează într-o totală interdependenţă fizică, psihologică şi spirituală.

Socialismul democratic moldovenesc va ţine cont de tradiţiile de familie, comunitate, societate.

În al şaptelea rînd, valorile social-democraţiei — libertate, egalitate, solidaritate — sunt principiile fundamentale ale socialismului şi constituie esenţa şi spiritul poporului nostru.

Libertatea înseamnă: libertatea personalităţii, exprimării, conştiinţei, alegerii în măsura în care nu prejudiciază societatea şi alţi indivizi. Moldovenii niciodată nu au privit libertatea ca pe o anarhie.

Egalitatea presupune nu doar egalitatea formală a alegerii, ci posibilitatea de a alege atît din punct de vedere moral, cît şi material.

PSDM declară:

Solidaritatea înseamnă respect şi ajutor reciproc, responsabilitate continuă fără exploatare.

Fiind astfel concepute, valorile de bază ale social-democraţiei sunt apropiate mentalităţii poporului moldovenesc.

În societate demult se aşteaptă apariţia unei forţe politice noi, pe înţelesul tuturor.

Acesta va fi o a treia forţă, care se va baza pe principii democratice, va acţiona coerent şi argumentat din punct de vedere ideologic. Partidul Social-Democrat trebuie să devină această forţă.

3.2 Ce propun societăţii social-democraţii?

PSDM propune societăţii ca alternativă cea de a treia cale — construirea socialismului democratic adevărat. Prin aceasta se subînţelege democratizarea conducerii statului şi promovarea unei noi politici social-economice, un management de stat calificat, care ar avea ca scop crearea condiţiilor necesare pentru creşterea considerabilă a nivelului de trai şi realizarea posibilităţilor cetăţenilor Moldovei, fapt ce ar asigura o viaţă decentă pentru fiecare membru al societăţii.

La etapa în care puterea se află în mîinile birocraţiei pseudo-comuniste, noi, membrii PSDM, propunem următoarele acţiuni:

1. Vom folosi toate posibilităţile de a contribui la întărirea rolului şi sporirea împuternicirilor puterii locale. Doar participarea poporului în administrarea şi controlul organelor de conducere va asigura promovarea şi realizarea principiilor socialismului democratic.

2. Vom iniţia un referendum pentru trecerea de la Republica Parlamentară la Republica Prezidenţială. Preşedintele ţării trebuie să fie ales prin vot direct de întregul popor. Pe perioada mandatului acesta trebuie să-şi suspende calitatea de membru de partid. Un preşedinte de ţară este preşedintele întregului popor şi nu a majorităţii parlamentare sau a unui partid.

3. Vom propune un program social-economic, în care vom pleda pentru o politică socială de durată, bazată pe legi economice. Suntem pentru economia de piaţă socială, sporirea numărului locurilor de muncă, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, ridicarea productivităţii muncii care este baza adevăratei bunăstări a poporului şi sporirea rolului muncii în societate.

4. Vom cere adoptarea unei legi cu privire la controlul obştesc asupra puterii şi vom cere respectarea acestei legi.

5. Vom contribui la înaintarea la posturi de stat a specialiştilor calificaţi şi a tinerilor competenţi.

6. Vom crea condiţii în care antreprenoriatul mic şi mijlociu va putea juca un rol stabilizator în economie şi societate.

PSDM va fi partidul care va croi drum pentru generaţia nouă de adevăraţi politicieni ai poporului.

Moldova va deveni patria tuturor cetăţenilor ei.

Pentru a crea condiţii favorabile de reîntregire a ţării, vom face tot posibilul ca să sporim încrederea în garanţiile drepturilor fundamentale ale cetăţenilor Moldovei.

Suntem gata să susţinem orice formă a diplomaţiei populare, activizării relaţiilor culturale şi economice a regiunilor.

Suntem dispuşi şi pregătiţi să apărăm interesele oricărui cetăţean al Moldovei, indiferent de naţionalitate sau concepţiile religioase ori de partid, oriunde s-ar afla el.

Vom face tot ceea ce ar putea consolida societatea.

Aşadar, cea de a treia cale este calea socialismului democratic — o alternativă reală şi unică capitalismului “sălbatec” şi pseodo-comunismului.

Suntem convinşi că socialismul democratic este unica posibilitate de ieşire a ţării din criza totală ce continuă şi ia amploare. PSDM este pregătit să demonstreze că Moldova poate deveni o ţară prosperă, dacă va merge pe calea SOCIALISMULUI DEMOCRATIC EUROPEAN!

Noi credem în poporul nostru! Credem că se trezeşte conştiinţa naţională. Poporul vrea să-şi apere idealurile şi să-şi rezolve problemele spirituale, politice şi social-economice.

Partidul Social-Democrat din Moldova este un partid al poporului. Noi venim din popor, suntem cu poporul şi acţionăm pentru popor.

Lozinca noastră este:

MUNCĂ — PATRIE — POPOR!

Scopul nostru — SOCIALISMUL DEMOCRATIC, LEGITIMITATE ŞI ECHITATE SOCIALĂ.

Ideea noastră naţională — SUNTEM UN POPOR INTEGRU AL MOLDOVEI SUVERANE.

/Socius, nr. 1, 1 iunie 2004/
Adresarea Partidului Social-Democrat din Moldova către Parlamentul European “Concepţia organizării statale” a PSDM