Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Adresarea Partidului Social-Democrat din Moldova către Parlamentul European

|versiune pentru tipar||
PSDM (astăzi PSD) / 27 mai 2004
Partidul Social DemocratDin cauza incompetenţei şi coruperii guvernanţilor, Republica Moldova a devenit cea mai săracă ţară din Europa. Sute de mii de oameni au devenit şomeri sau sunt nevoiţi să muncească pentru salarii care nu le asigură nici supravieţuirea biologică. Această situaţie dezastruoasă a provocat un adevărat exod al cetăţenilor din Moldova, îndeosebi după venirea în 2001 la putere a Partidului Comuniştilor. Sute de mii de moldoveni au ajuns în căutarea unui loc de muncă în ţările UE, în calitate de emigranţi ilegali.

Deoarece majoritatea absolută a acestor persoane nu au statut legal în ţările în care muncesc, ele sunt de ani de zile despărţite de familii, de părinţi, de copii. Această “cortină de fier” provoacă degradarea instituţiei familiei, îi transformă pe copiii, rămaşi fără părinţi, în prada prostituţiei şi a structurilor criminale, care profită de această situaţie sporindu-şi veniturile “murdare” pe contul traficului ilegal de fiinţe umane.

PSDM vede soluţionarea acestei probleme, în primul rând, prin asigurarea cetăţenilor cu locuri de muncă în Moldova; în crearea unei economii de piaţă social orientate şi viabile. Numai pe această cale poate fi asigurată revenirea concetăţenilor noştri acasă, în familiile lor.

În aceste condiţii, PSDM consideră că cel mai important şi eficient sprijin pe care ar putea să-l ofere statele occidentale Republicii Moldova este legalizarea prezenţei cetăţenilor Republicii Moldova în statele UE şi crearea unui regim simplificat de circulaţie pentru ei. O asemenea decizie, fără a solicita vreun efort financiar semnificativ pentru UE, ar aduce beneficii enorme pentru Republica Moldova prin aceea că ar salva mii de familii ameninţate de destrămare, iar cetăţenii moldoveni legalizaţi vor obţine, prin participarea la alegerile din Moldova, posibilitatea de a promova valorile europene în ţara sa şi astfel vor contribui la depăşirea crizei profunde cu care se confruntă ea şi la crearea condiţiilor pentru revenirea lor în patrie.

Ne exprimăm speranţa că abordarea pragmatică şi obiectivă a problemelor cetăţenilor Republicii Moldova, emigranţi în ţările UE, va conduce la rezolvarea problemei enunţate în spiritul european şi va contribui la transformarea tuturor locuitorilor Moldovei în patrioţi ai UE, iar societatea moldovenească se va conforma valorilor europene.

/Socius, nr. 1, 1 iunie 2004/
Apelul cu privire la certificatele de înmatriculare a vehiculelor Manifestul Social-Democrat