Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia Partidului Social-Democrat din Moldova “Cu privire la comportamentul conducerii Companiei Teleradio-Moldova”

|versiune pentru tipar||
PSDM (astăzi PSD) / 8 iulie 2004
Partidul Social DemocratPartidul Social-Democrat din Moldova a fost impus să recurgă la 7 iulie 2004 la pichetarea TV, deoarece această instituţie publică în repetate rînduri nu a difuzat nici o informaţie despre acţiunile PSDM. Considerăm că aceasta constituie o expresie a cenzurii politice, prin acesta încălcîndu-se atît dreptul constituţional al cetăţenilor Republicii Moldova de a avea acces la orice informaţie de interes public, precum şi dreptul membrilor PSDM la libertatea exprimării în public a opiniei.

PSDM afirmă, că Preşedintele Companiei dl Ilie Teleşcu în cadrul emisiunii informaţionale “Ştirile serii”, de la 21.00 din 7 iulie 2004, premeditat i-a dezinformat pe telespectatori, declarînd cum că pichetarea TV publice de către PSDM a fost lipsită de temei, deoarece noi avem posibilitatea de a ne exprima poziţia în cadrul emisiunii “Tribuna partidelor politice”. Afirmaţia noastră este bazată pe faptul, că fax-ul cu invitaţia de a ne prezenta la imprimarea emisiunii “Tribuna partidelor politice” pentru 9 iulie 2004, ora 18.45, a fost primit la sediul PSDM la orele 11 şi 12 minute, pe cînd imprimarea emisiunii urma să înceapă la orele 11.00.

Considerăm că dl Ilie Teleşcu (scrisoarea nr. 01–14/504 din 05.07.2004) conştient se eschivează de responsabilitatea pentru lipsa reportajelor de la 25, 27 mai şi 9 iunie a.c. în programele informative TV, enunţînd argumentul totalmente fals cum că “evenimentele date nu vizează viaţa de partid a PSDM-ului, ci apără interesele unor agenţi economici”. PSDM, prin acţiunile sale din 25, 27 mai şi 9 iunie, a protestat împotriva introducerii în urma Hotărârii Guvernului Republicii Moldova a certificatelor pentru uzufructuarii temporari de transport, apărînd prin aceasta drepturile a sute de mii de cetăţeni, şi nu a agenţilor economici.

O altă exprimare a iresponsabilităţii sale dl Teleşcu a demonstrat-o întregii ţări, spunînd că dumnealui nu decide care reportaje vor fi puse pe post şi care nu, susţinînd că decizia de a nu difuza informaţia despre acţiunile PSDM aparţine dlui Frumusache, subalternul dlui Teleşcu. În acest caz, rezultă că dl Teleşcu sau nu este competent, nu are putere de decizie în instituţia pe care o conduce şi nu este capabil să ţină sub control ceea ce se întîmplă la TVM 1, sau, pur şi simplu, minte şi dezinformează cetăţenii Moldovei, punînd responsabilitatea pe umerii subalternilor săi. Oricare ar fi cauza, concluzia este că dl Teleşcu nu poate îndeplini funcţia de conducător al Televiziunii Publice Naţionale.

PSDM consideră, că politica promovată de dl Ilie Teleşcu în funcţia de Preşedinte al Companiei “Teleradio-Moldova” este în contradicţie cu statutul acestei instituţii publice, cu prevederile iniţiativei Preşedintelui Vladimir Voronin din 5 iulie 2004 despre “Garanţiile proceselor democratice şi libertatea mijloacelor de informare în masă”, încalcă flagrant Constituţia Republicii Moldova şi Codul deontologic al jurnalistului.

Reieşind din cele expuse, PSDM va cere Consiliului de Observatori al Companiei “Teleradio-Moldova” destituirea din funcţie a dlui Ilie Teleşcu şi numirea în această funcţie a unei persoane, capabile să activeze în baza normelor statului de drept, a democraţiei şi în interesul tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.

La invitaţia de participare la emisiunea “Tribuna partidelor politice” PSDM va răspunde printr-o scrisoare oficială.

Serviciul de presă al PSDM
“Concepţia politicii social-economice” a PSDM Declaraţia PSDM cu privire la iniţiativa Preşedintelui Vladimir Voronin “Garanţiile proceselor democratice şi libertatea mijloacelor de informare în masă”