Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

PSDM se arata îngrijorat de problema migraţiei în masa a cetăţenilor noştri peste hotarele ţarii

|versiune pentru tipar||
PSDM (astăzi PSD) / 24 septembrie 2004
Partidul Social DemocratPartidul Social-Democrat din Moldova a întrunit recent presa de la Chişinău pentru a-şi arăta preocuparea faţă de destinul a sute de oameni plecaţi peste hotare, după ce aici, în Patrie, nu şi-au putut soluţiona problemele vitale. Starea de lucruri care se constată la moment este absolut dramatică, dat fiind faptul că imigraţia cetăţenilor Moldovei în căutarea locurilor de munca a atins proporţii ameninţătoare.

Potrivit dlui Victor Ciobanu, Preşedinte al Centrului de Cercetări şi Elaborări Economice, conform estimărilor Centrului, de la începutul anului 2004, din 1 615 mii de oameni — populaţia activă din punct de vedere economic, cea 700 mii sînt gastarbaiteri (apr. 50 la sută).

La rîndul său, dl Eugen Roşcovanu, Preşedintele Asociaţiei Micului Business din RM, prezent la conferinţă, a menţionat că aceasta constituie o problemă fundamentală pentru stat, care se manifesta pentru ţară prin înrăutăţirea fondului genetic al populaţiei şi îmbătrînirea naţiunii, distrugerea a sute de mii de familii, pierderea forţei de muncă calificate şi, în consecinţă, privarea economiei de perspectiva creşterii durabile.

Precum a menţionat dl Ghenadie Tătar, membru al Biroului Central PSDM, situaţia existentă are consecinţe nefaste asupra însuşi acelor ce muncesc peste hotare la negru, aceste consecinţe fiind imposibilitatea remunerării legale şi lipsa protecţiei juridice şi sociale, imposibilitatea de a acorda o educaţie normala copiilor, ruperea legăturii cu Patria. Toate acestea în ansamblu afectează membrii familiilor rămaşi în ţară prin distrugerea relaţiilor dintre părinţi, dintre părinţi şi copii, apariţia fenomenelor sociale negative, cum ar fi infractori minori, vagabonzi minori (“copiii străzii”) etc. Potrivit organizatorilor conferinţei de presă, cauzele principale ale acestei situaţii dramatice sunt, în primul rînd, incapacitatea şi inactivitatea statului în soluţionarea problemelor sociale şi economice, neîndeplinirea de către guvernanţi a promisiunilor electorale privind crearea locurilor de muncă.

Politica economică a guvernanţilor se reduce la o formulă primitivă: exportul moldovenilor — importul mărfurilor. Această politică a regimului guvernant poate fi calificată drept genocid al propriului popor, reprezentînd un pericol deosebit pentru ţară, care pune sub semnul întrebării însăşi existenţa statului Republica Moldova.

PSDM consideră prevederea constituţională privind dreptul la muncă ca fiind obligaţiu-j nea statului de a asigura acest drept.

În acest context, conducerea PSDM, prezentă la conferinţa de presă, a făcut public un plan de acţiuni în vederea soluţionării acestor probleme di maximă gravitate. Acest plan cuprinde următoarele acţiuni ce ar facilita condiţiile de existenţă a gastarbaiterilor moldoveni de peste hotare şi ar conduce la contracararea fenomenului de exod masiv al populaţiei din Moldova:

/Săptămîna, Anul XII, Nr. 39 (613), 24 septembrie 2004/
Adresarea PSDM către Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin Poziţia PSDM cu privire la problemele deţinătorilor de patente