Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Poziţia PSDM cu privire la problemele deţinătorilor de patente

|versiune pentru tipar||
PSDM (astăzi PSD) / 19 octombrie 2004
Partidul Social DemocratMarţi, 19 octombrie 2004, în incinta sălii de conferinţe a Agenţiei de presă Infotag a avut loc conferinţa de presă, organizată de Partidul Social-Democrat din Moldova cu genericul: “Poziţia PSDM cu privire la problemele deţinătorilor de patente”.

La conferinţă au participat:

Dl. Eugen Roşcovanu, membrul Biroului Central al PSDM
Preşedintele Asociaţiei Micului Business

Dl. Ghenadie Tatar, membrul Biroului Central al PSDM
Preşedintele Ligi Avocaţilor din RM

Dl. Eduard Muşuc, membrul Biroului Central al PSDM
Preşedinte al Asociaţiei Patronale a Operatorilor de Telecomunicaţii şi Informatică din RM

Partidul Social-Democrat din Moldova atenţionează asupra situaţiei critice, create în una din cele mai de perspectivă ramuri ai economiei naţionale — cea a micului business, şi în special, asupra condiţiilor insuportabile, practic create de către stat, pentru activitatea deţinătorilor de patente pe teritoriul Republicii Moldova.

În Republica Moldova activează în bază de patentă de întreprinzător peste 42 mii de cetăţeni, care în 2003 au adus în bugetul statului 42 mln. lei fără nici un efort din partea acestuia. Conform datelor oficiale, 88% din numărul total al deţinătorilor de patentă sunt antrenaţi în comerţul cu amănuntul. Bineînţeles, mulţi din ei ar fi gata să facă producţie, să acorde servicii, dar legislaţia fiscală dură, mediul de afaceri nefavorabil, lipsa capitalului iniţial şi a condiţiilor avantajoase de microcreditare îi impune să facă ceea ce este mai profitabil pentru a întreţine familia. De menţionat, că în acest domeniu predomină femeile noastre, care pe căldură sufocantă, ploaie şi ger stau în pieţe pentru ca să supravieţuiască.

În acelaşi timp deţinătorii de patente sunt supuşi la controale nenumărate şi şantaj din partea unor inspectori corupţi. Actiînd în condiţii proaste, hărţuiţi de poliţie şi fisc, controlaţi în pieţe chiar şi de vameşi oameni sunt aduşi la disperare şi isterie.

Hărţuiala şi intimidarea a devenit un fel de statut nescris al multor controlori de toată mîna în pieţele din Chişinău, precum şi din Sîngerei, Soroca, Cantemir şi în alte raioane. Aceştea se aventurează în inventarea de documente, permisiuni sau licenţe, care, în general, nu există şi nu se eliberează în ţară. Unul din motive acestui fenomen este şi planificarea sumelor de amenzi în bugetul de stat. Din 1995 pînă în 2003 suma lor a crescut de 180 ori. Aceasta face să prolifereze corupţia şi abuzurile. Omul nu mai ştie pentru ce poate fi amendat. Ştie doar un singur lucru, că trebuie să dea: în bani sau în natură. Darea de mită a devenit o condiţie pentru supravieţuirea antreprenorului şi a businessmanului.

În contradicţie cu declaraţiile oficiale de susţinere a micului business, deţinătorii de patentă sunt puşi în pericolul ca, în general, să fie anulată legea de suport. De fapt, pentru a stimula micii antreprenori şi pentru a îmbunătăţi mediul de afaceri, ar trebui, din contra, să fie lărgită gama de servicii şi de activităţi în bază de patentă. Studiile instituţiilor independente afirmă că astfel numărul locurilor de muncă ar creşte la 250–300 mii.

De ce în cazul acesta este ignorat un sector atît de important din punct de vedere social, generator de locuri de muncă şi stabilitate?

Ignoranţa şi dispreţul faţă de business a multor funcţionari publici coboară omul tot mai mult în groapa sărăciei şi stimulează pe toate căile corupţia şi abuzurile. Iar mulţi iau drumurile pribejiei şi sunt impuşi să aleagă soarta gastarbaiterilor. Exodul cetăţenilor pare să fie convenabil nu numai structurilor informale, dar şi celor oficiale. Deşi, tot mai des oamenii de bună credinţă din străinătate subliniază, că Moldova nu va supraveţui numai prin export de vinuri, fete şi braţe de muncă ieftine, mai ales, că acestea din urmă au un caracter ilegal.

Este absolut necesar de a lua măsuri constructive şi în spiritul dezvoltării iniţiativei private.

PSDM consideră că este inadmisibil de a atribui business-ului mic, şi în special deţinătorilor de patente, spre deosebire de business-ul mijlociu şi mare, rolul fiscal.

Acesta abia urmează să devină contribuabil. La prima etapă, antreprenoriatul mic reprezintă:

PSDM atenţionează Guvernul şi Parlamentul RM asupra situaţiei critice, create în această sferă a economiei naţionale şi invocă autorităţile Republicii Moldova să intervină urgent întru remedierea situaţiei actuale şi crearea condiţiilor favorabile pentru activitatea deţinătorilor de patente.

În cazul contrar deţinătorii de patente riscă să completeze rândurile gastarbaiterilor moldoveni, fapt ce va aduce la un nou val al exodului masiv al populaţiei din tară, la degradarea continuă a economiei naţionale precum şi la distrugerea totală a celei din urmă şi, practic, la default-ul ţării.

La rîndul său, PSDM intenţionează să întreprindă măsuri pentru protecţia deţinătorilor de patentă de la fărădelegile funcţionarilor publici prin intermediul consultaţiilor juridice gratuite şi suport informaţional, asistenţă în instanţe de judecată a avocaţilor şi experţilor din cadrul PSDM în cazul încălcării drepturilor deţinătorilor de patente.

Centrul de Presă al PSDM
PSDM se arata îngrijorat de problema migraţiei în masa a cetăţenilor noştri peste hotarele ţarii Comunicat de presă al Partidului Social Democrat din Moldova