Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia PSDM cu privire la comportamentului ilegal, iresponsabil şi incompetent al Comisiei Electorale Centrale şi al Curţii Supreme de Justiţie

|versiune pentru tipar||
PSDM (astăzi PSD) / 4 ianuarie 2005
Partidul Social DemocratAlegerile parlamentare în Republica Moldova sînt în pericol din cauza comportamentului ilegal, iresponsabil şi incompetent al Comisiei Electorale Centrale şi al Curţii Supreme de Justiţie.

Decizia Comisiei Electorale Centrale de înregistrare a concurenţilor electorali este ilegală. Prin adoptarea acestei decizii, CEC a încălcat grav prevederile legislaţiei în vigoare şi a actelor internaţionale la care Republica Moldova este parte.

În consecinţă, înregistrarea participanţilor la scrutin şi startul campaniei electorale sînt ilegale.

Înregistrarea Partidului Comuniştilor sub numărul 1 în buletinul de vot, de asemenea, nu este legală.

Refuzul Curţii Supreme de Justiţie de a examina cazul conform prevederilor Codului electoral este nelegitim şi demonstrează, o dată în plus, că în Moldova justiţia nu este independentă, ci aservită în exclusivitate intereselor Partidului Comuniştilor.

Rezultatele alegerilor parlamentare vor fi nelegitime şi nu vor putea fi recunoscute de societatea civilă şi structurile internaţionale, în situaţia în care campania electorală din start se desfăşoară nedemocratic şi cu grave încălcări ale legislaţiei electorale.

Partidul Social-Democrat din Moldova cere:

PSDM va sesiza structurile internaţionale abilitate referitor la încălcările grave ale legislaţiei electorale şi condiţiile inadmisibile în care a demarat campania electorală.

Referitor la declaraţia Preşedintelui CEC P. Railean din 03.01.2005, citată de AP FLUX, precum că “dacă nu au (PSDM — n.n.) altceva de făcut, n-au decît să protesteze. Ei au început să bîrfească încă de la bun început, dar nu ţin cont de lege”, PSDM declară următoarele:

În caz contrar PSDM va cere prin judecată demisia, scuzele publice şi restituirea prejudiciului moral cauzat.

Serviciul de presă al PSDM
Declaraţia PSDM cu privire la declaraţia Preşedintelui CEC, dl. P. Railean din 27 decembrie 2004 Declaraţia PSDM cu privire la decizia ilegală a Curţii Supreme de Justiţie