Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Iniţiativa PSDM de Consolidare şi Extindere a forţelor de centru-stânga

|versiune pentru tipar||
PSDM (astăzi PSD) / 4 octombrie 2005
Partidul Social DemocratEvenimentele ce au avut loc după alegerile parlamentare şi prezidenţiale din primăvara a.c. au demonstrat o dată în plus că actuala clasă politică s-a compromis definitiv. Lipsa unor distincţii clare pe criterii doctrinare şi ideologice, predispunerea spre aranjamente de culise, neîndeplinirea promisiunilor electorale, ignorarea deschisă a voinţei poporului şi promovarea intereselor de grup au devenit o normă a vieţii politice moldoveneşti. Sistemul politic actual este unul ineficient, instabil şi nu poate asigura o dezvoltare durabilă a statului Republica Moldova.

PSDM consideră că numai o clasă politică nouă, cu viziuni şi abordări moderne poate să propună societăţii o alternativă veritabilă de reformare a statului conform principiilor lumii civilizate.

În acest context, PSDM lansează iniţiativa de consolidare şi extindere. Obiectivul de bază al acestei iniţiative constă în crearea unui pol puternic de centru-stânga, care trebuie să devină unul din pilonii viitorului sistem politic al RM. PSDM se declară o platformă politică deschisă pentru oameni noi, cu viziuni noi, care împărtăşesc ideile social-democrate şi valorile europene, care au convingeri, forţe şi ambiţii de a transforma RM într-un stat modern şi civilizat.

Iniţiativa va fi propusă spre discuţie membrilor şi simpatizanţilor partidului în cadrul lucrărilor de pregătire către Congresul al IX-lea al PSDM, care este preconizat pentru anul 2006. Discuţiile vor viza anumite reforme prin aplicarea metodelor moderne de organizare a partidului. Reformele se vor referi la asigurarea competiţiei constructive între lideri şi membri prin introducerea institutului de co-preşedinţi şi promovarea candidaţilor la funcţii în administraţia publică locală (alegerile generale locale din 2007), aplicând mecanismul “primaries”.

În implementarea iniţiativei o prioritate deosebită se va acorda investiţiilor în calitatea factorului uman prin instruirea continuă în cadrul şcolii de partid PSDM şi colaborarea cu diferite organisme internaţionale. Concurenţa ideilor va fi stimulată şi îşi va găsi reflectarea în paginile ziarului Socius, iar cele verificate se vor regăsi în noul program politic al PSDM, pentru a fi implementate.

Maturitatea politică a unui partid se demonstrează şi prin faptul că nu este partidul unei persoane sau a unui lider. Unul din paşii concreţi, în acest sens, va fi şi demisia preşedintelui în exerciţiu al PSDM înaintea congresului IX.

Finalitatea procesului de consolidare şi extindere va consta în edificarea unui partid veritabil cu structuri viabile în toate localităţile, cu o doctrină clară şi un program realist, care va asigura schimbul de generaţii, lideri, reprezentativitatea femeilor şi a tinerilor în toate structurile partidului.

Centrul de presă al PSDM
Comunicat de presă al Partidului Social Democrat din Moldova Declaraţia PSDM cu privire la tentativele guvernării de a lichida posturile publice municipale Euro TV şi Antena C