Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia PSDM cu privire la tentativele guvernării de a lichida posturile publice municipale Euro TV şi Antena C

|versiune pentru tipar||
PSDM (astăzi PSD) / 13 aprilie 2006
Partidul Social DemocratPSDM îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu tentativele guvernării de a lichida instituţiile municipale audiovizuale Euro TV şi Antena C. Consiliul Municipal Chişinău, controlat de majoritatea constituită din reprezentanţii PCRM şi PPCD, tergiversează finanţarea posturilor municipale radio şi tv, fapt ce va conduce practic la stoparea activităţii acestora.

În acelaşi context se înscrie şi adoptarea, în prima lectură, de către Parlamentul RM a noului Cod al Audiovizualului. Excluderea noţiunii de instituţii publice locale ale audiovizualului este echivalentă cu lichidarea juridică a acestor instituţii, care nu sunt subordonate guvernării.

PSDM consideră că decizia privind fondarea instituţiilor publice locale este prerogativa exclusivă a puterilor locale, care trebuie să fie bazată doar pe interesele comunităţii, precum şi pe dreptul cetăţenilor la informare. Argumentele invocate de autorii proiectului privind finanţarea acestor instituţii sunt irelevante, nu sunt bazate pe opinia cetăţenilor, care nu au fost consultaţi în problema dată şi, în consecinţă, reprezintă doar supoziţii şi interpretări eronate.

PSDM atenţionează organismele internaţionale asupra lipsei transparenţei în procesul dezbaterilor proiectului noului Cod al Audiovizualului, precum şi a ignorării proiectelor alternative, elaborate de societatea civilă. Toate acestea denotă dorinţa guvernării de instaurare a controlului total asupra mass-media din Republica Moldova. Schema aplicată de putere este similară cazului fostelor ziare guvernamentale “Nezavisimaia Moldova” şi “Moldova Suverană”. Deetatizarea formală şi schimbarea statutului acestora nu a condus în realitate la transformarea lor în ziare independente. În cazul posturilor municipale, imediat după intrarea în vigoare a noului Cod, Euro TV şi Antena C se vor pomeni în afara legii, după ce vor fi privatizate şi afiliate puterii.

PSDM condamnă tentativele puterii de a subordona toate mass-media din ţară, considerând aceste practici drept totalitariste, care au scopul instaurării controlului total asupra informării cetăţenilor. Aceste acţiuni vin în contradicţie cu angajamentele asumate de RM în procesul de aderare la UE, nu corespund intereselor cetăţenilor şi vor conduce la tensionarea situaţiei, deteriorarea imaginii RM pe plan internaţional, ca şi în cazul tentativei anterioare de a lichida aceste posturi.

Iniţiativa PSDM de Consolidare şi Extindere a forţelor de centru-stânga Comitetul pentru migraţie al Internaţionalei Socialiste se va întruni la Chişinău