Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Congresul al IX-lea al PSDM

|versiune pentru tipar||
PSDM (astăzi PSD) / 4 noiembrie 2006
Partidul Social DemocratPe data de 4 noiembrie 2006 a avut loc Congresul IX al Partidului Social-Democrat din Moldova. La Congres au participat peste 400 de delegaţi şi invitaţi din municipiul Chişinău şi din 25 de filiale raionale din Republica Moldova. În debutul Congresului, Preşedinta Consiliului Naţional PSDM, dra Loretta Handrabura, a prezentat raportul politic privind situaţia în ţară, în care a fost prezentată o analiză amplă a situaţiei social-economice şi politice, precum şi evaluarea activităţii PSDM în ultimii doi ani.

În toate luările de cuvânt a predominat ideea că situaţia în ţară este una de criză, marcată de regres constant în toate domeniile vieţii. Raportorii şi-au exprimat dezacordul cu regimul autoritar, instaurat în ţară, de încălcarea cu brutalitate a normelor şi valorilor democratice de către actuala guvernare, degradarea mediului de afaceri, lichidarea autonomiei puterii locale, şi, în mod deosebit, de discreditarea şi anihilarea opoziţiei adevărate prin intimidări, persecutări, hărţuieli şi arestări ale liderilor politici în temeiul unor dosare penale, instrumentate la comanda guvernării.

În acest context, toţi vorbitorii s-au arătat profund indignaţi de arestarea liderului PSDM Eduard Muşuc. În ajunul alegerilor locale din primăvara 2007, aceste intimidări nu sunt altceva decât tentative de a anihila partidul şi neutraliza pericolul pe care îl reprezintă PSDM prin ascendenţa potenţialului, consolidarea poziţiilor pe arena politică şi dezvoltarea structurii interne de partid.

Cu o majoritate absolută de voturi, Preşedinte al Partidului Social-Democrat din Moldova a fost ales dl Eduard Muşuc.

Congresul a adoptat un şir de rezoluţii, prin care îşi exprimă dezacordul cu regimul autoritar. Congresul cere autorităţilor eliberarea necondiţionată şi imediată a dlui Eduard Muşuc, şi sesizează organismele internaţionale cu sediul la Chişinău, Internaţionala Socialistă şi Partidul Socialiştilor Europeni asupra incompatibilităţii declaraţiilor proeuropene ale puterii şi a metodelor autoritare de guvernare.

După încheierea lucrărilor Congresului, toţi delegaţii şi invitaţii, împreună cu simpatizanţii şi alţi membri de partid, au participat la un miting de protest în scuarul Operei Naţionale. Protestatarii au cerut eliberarea lui Eduard Muşuc, scandând “LIBERTATE!” şi “JOS REGIMUL!”.

Serviciul presă al PSDM
Comunicat de presă al Partidului Social Democrat din Moldova Declaraţie cu privire la tentativele guvernării de a lichida Instituţiile publice municipale Euro TV şi Antena C