Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţie cu privire la tentativele guvernării de a lichida Instituţiile publice municipale Euro TV şi Antena C

|versiune pentru tipar||
PSDM (astăzi PSD) / 29 noiembrie 2006
Partidul Social DemocratPSDM îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu tentativele guvernării de a lichida instituţiile municipale audiovizuale Euro TV şi Antena C. Consiliul Municipal Chişinău, controlat de majoritatea constituită din reprezentanţii PCRM şi PPCD, a pregătit proiectele deciziilor privind reorganizarea acestor instituţii şi transformarea lor în radiodifuzori privaţi. Aceste proiecte au fost recomandate de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, care de asemenea este controlat de reprezentanţii PCRM şi PPCD.

PSDM consideră că posturile Euro TV şi Antena C trebuie să fie instituţii publice.

Decizia care va fi adoptată de Consiliul Municipal Chişinău trebuie să fie bazată, în primul rând, pe interesele comunităţii, precum şi pe dreptul cetăţenilor la informare.

PSDM atenţionează opinia publică şi organismele internaţionale asupra faptului că tentativa de lichidare a acestor instituţii prin privatizarea lor a fost respinsă anterior de experţii Consiliului Europei. În cazul reorganizării în radiodifuzori privaţi, ele nu vor mai servi intereselor comunităţii şi ale cetăţenilor, ci intereselor puterii. Schema aplicată de putere este similară cazului fostelor ziare guvernamentale “Nezavisimaia Moldova” şi “Moldova Suverană”. Deetatizarea formală şi schimbarea statutului publicaţiilor în cauză nu a condus în realitate la transformarea lor în ziare independente. Toate acestea denotă dorinţa guvernării de instaurare a controlului total asupra mass-media din Republica Moldova în ajunul alegerilor locale generale din 2007.

PSDM condamnă tentativele puterii de a subordona toate mijloacele mass-media din ţară, considerând aceste practici drept totalitariste care au scopul instaurării controlului total asupra informării cetăţenilor. Aceste acţiuni vin în contradicţie cu angajamentele asumate de RM în procesul de aderare la UE, nu corespund intereselor cetăţenilor şi vor conduce la tensionarea situaţiei şi deteriorarea imaginii RM pe plan internaţional.

Serviciul de presă al PSDM
Congresul al IX-lea al PSDM Adresare privind efectuarea unui control parlamentar al legalităţii acţiunilor organelor procuraturii