Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţie cu privire la “privatizarea” Instituţiilor publice municipale Euro TV şi Antena C

|versiune pentru tipar||
PSDM (astăzi PSD) / 25 ianuarie 2007
Partidul Social DemocratPSDM îşi exprimă dezacordul total în legătură cu aşa-zisa privatizare a instituţiilor municipale audiovizuale Euro TV şi Antena C. Recenta decizie a Consiliului Municipal Chişinău, controlat de majoritatea constituită din reprezentanţii PCRM şi PPCD, prin care posturile municipale au fost vîndute la preţuri derizorii, cu multiple încălcări ale legislaţiei, unor persoane particulare anonime — fapt fără precedent în RM, constituie finalul logic al unei afaceri dubioase care are drept scop instaurarea controlului guvernării asupra acestor medii în preajma alegerilor locale.

PSDM constată că vînzarea posturilor municipale, care este un patrimoniu public — fără evaluarea respectivă a preţului acestuia, constituie o infracţiune şi cade sub incidenţa Codului Penal. Trezeşte dubii graba cu care majoritatea din CMC a adoptat decizia respectivă, deşi cazul posturilor municipale este în proces de examinare la Curtea de Apel.

PSDM a declarat anterior şi consideră că posturile Euro TV şi Antena C trebuie să fie instituţii publice. Codul Audiovizualului prevede această posibilitate. Contrar acestor prevederi, Consiliul Municipal Chişinău a adoptat o decizie ce nu a ţinut cont de interesele comunităţii, precum şi pe dreptul cetăţenilor la informare, preferînd să promoveze interese de grup. Este suspect şi rolul Consiliului Coordonator al Audiovizualului, de asemenea controlat de reprezentanţii PCRM şi PPCD, care a recomandat CMC anume privatizarea posturilor, deşi ar trebui să propună o modalitate de reorganizare care ar păstra statutul de instituţii publice.

PSDM atenţionează opinia publică şi organismele internaţionale asupra faptului că în urma reorganizării în radiodifuzori privaţi, aceste posturi nu vor mai servi intereselor comunităţii şi ale cetăţenilor, ci intereselor puterii. Schema aplicată de putere este similară cazului fostelor ziare guvernamentale “Nezavisimaia Moldova” şi “Moldova Suverană”. Deetatizarea formală şi schimbarea statutului publicaţiilor în cauză nu a condus în realitate la transformarea lor în ziare independente. Toate acestea denotă dorinţa guvernării de a instaura controlul total asupra mass-media din Republica Moldova în ajunul alegerilor locale generale din 2007.

PSDM condamnă tentativele puterii de a subordona toate mijloacele mass-media din ţară, considerînd aceste practici drept totalitariste, care au scopul instaurării controlului total asupra informării cetăţenilor. Aceste acţiuni vin în contradicţie cu angajamentele asumate de RM în procesul de aderare la UE, nu corespund intereselor cetăţenilor şi vor conduce la tensionarea situaţiei şi deteriorarea imaginii RM pe plan internaţional.

Serviciul de presă al PSDM
Partidul Social Democrat din Moldova a acţionat în instanţa de judecată Ministerul Justiţiei Declaraţie cu privire la situaţia creată în sfera învăţămîntului