Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Deţinătorii de petente, cu sprijinul PSDM, s-au adresat la CEDO

|versiune pentru tipar||
PSDM (astăzi PSD) / 24 octombrie 2007
Partidul Social Democrat

După ce instanţele de judecată din ţară le-au respins toate plângerile, titularii de patente, cu sprijinul Partidului Social-Democrat din Moldova, s-au adresat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

La 30 martie 2007 un grup de deţinători de patente s-a adresat către Curtea Supremă de Justiţie cu o cere de chemare în judecată a Parlamentului Republicii Moldova care, prin modificările efectuate la Legea cu privire la patenta de întreprinzător, le-a îngrădit drepturile constituţionale la libera iniţiativă economică, egalitatea în drepturi a agenţilor economici şi concurenţă loială; la un nivel de viaţă decent; la dreptul la muncă; la protecţia împotriva şomajului şi inviolabilitatea drepturilor personalităţii.

La 4 aprilie 2007 Colegiul civil şi de contencios al Curţii Supreme de Justiţie a restituit cererea deţinătorilor de patentă de chemare în judecată a Parlamentului şi a explicat că actul legislativ poate fi contestat la Curtea de Apel Chişinău. La rândul său, Curtea de Apel Chişinău a emis o încheiere prin care a încetat procesul în cauza civilă a deţinătorilor de patentă şi a decis că o nouă adresare în judecată a patentarilor la acelaşi obiect nu se admite. Ghenadie Tatar, membrul Biroului Central al PSDM şi avocatul grupului de titulari de patentă, a făcut un recurs către Curtea Supremă de Justiţie privind îngrădirea accesului liber la justiţie, care a fost respins, menţinându-se în vigoare decizia Curţii de Apel.

Deţinătorii de patentă au calificat decizia CSJ drept o violare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi consideră că le-a fost îngrădit accesul liber la justiţie şi nu au beneficiat de un proces de judecată echitabil. Dat fiind faptul că toate modalităţile de apărare în conformitate cu legislaţia în vigoare a RM au fost epuizate, deţinătorii de patentă au depus plângere la CEDO.

Serviciul de presă PSDM
Fracţiunea social-democrată în CMC declară că Acordul de formare a majorităţii în CMC, semnat de PL, AMN, PPCD şi PDM nu corespunde aşteptărilor majorităţii alegătorilor Fracţiunea Social-Democrată din CMC va vota doar pentru un buget social şi de dezvoltare