Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Fracţiunea social-democrată în CMC declară că Acordul de formare a majorităţii în CMC, semnat de PL, AMN, PPCD şi PDM nu corespunde aşteptărilor majorităţii alegătorilor

|versiune pentru tipar||
PSDM (astăzi PSD) / 26 iulie 2007
Partidul Social Democrat

Fracţiunea Social-Democrată îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu situaţia creată în Consiliul Municipal Chişinău şi declară că recentul Acord de constituire a unei majorităţi în CMC nu corespunde aşteptărilor majorităţii alegătorilor exprimate prin votul din 3 iunie 2007.

Ţinem să reamintim că social-democraţii au susţinut necondiţionat candidatura lui Dorin Chirtoacă în turul doi al alegerilor din mun. Chişinău, astfel pledând pentru schimbarea politicii promovate în capitală de administraţiile precedente. Noi am optat pentru democraţie, transparenţă, respectarea legislaţiei, a principiilor statului de drept şi a valorilor europene.

Permanent am susţinut ideea consolidării tuturor forţelor democratice în consiliu, mobilizarea forţelor sănătoase pentru rezolvarea eficientă a problemelor majore cu care se confruntă locuitorii capitalei şi depăşirea cât mai rapidă a crizei social-economice în care se află Municipiul Chişinau la momentul de faţă.

Situaţie dată putea fi soluţionată numai prin formarea unei alianţe democratice, largi şi stabile în cadrul CMC, în baza unor principii clare şi echitabile pentru toţi participanţii, evitând diferenţele politice, ideologice şi doctrinare, alianţă care urma să-şi asume, împreună cu Primarul General, toată responsabilitatea pentru rezultatele guvernării locale în Chişinău.

Spre regret, social-democraţii constată că procesul de formare a alianţei a fost unul nedemocratic, netransparent şi discriminatoriu. Excluderea din procesul de negocieri a mai multor partide de opoziţie şi încercările permanente de scindare a fracţiunii social-democrate din CMC au fost dictate de interese politice şi au compromis însăşi ideea creării unei coaliţii democratice largi.

În fond, s-a format o coaliţie politică îngustă, şubredă şi la limită, care nu va asigura o activitate durabilă şi eficientă a Consiliului Municipal. Este evident că scopul acestei coaliţii nu constă în rezolvarea problemelor chişinăuienilor, ci în pregătirea pentru alegerile parlamentare din 2009. Astfel, se politizează actul administrativ la nivel local în detrimentul intereselor chişinăuienilor.

Drept dovadă poate servi lipsa din acordul semnat a problemelor reale şi stringente ale locuitorilor capitalei, care reprezintă priorităţile platformei electorale social-democrate:

Fracţiunea social-democrată consideră că alianţa formată de PL, AMN, PPCD şi PDM va purta toată responsabilitatea de rezultatele administrării Mun.Chişinău.

Fracţiunea social-democrată declară că nu va participa la înţelegeri care contravin intereselor alegătorilor şi îşi va concentra activitatea în CMC pentru a soluţiona problemele oraşului şi promovarea programelor şi proiectelor anunţate în campania electorală.

Consiliul Naţional al Partidului Social-Democrat din Moldova a aprobat în unanimitate Acordul de colaborare semnat de PSDM, PDS şi UCM Deţinătorii de petente, cu sprijinul PSDM, s-au adresat la CEDO