Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Efectele crizei mondiale asupra Economiei Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PSD / 17 octombrie 2008
Partidul Social Democrat

Se apropie anul 2009 — anul alegerilor parlamentare din Republica Moldova. Preocupaţi de ele, liderii partidelor au declanşat lupta politică, reducând esenţa ei la un schimb de învinuiri reciproce şi la formularea unor promisiuni electorale lipsite de temei. Intenţionat sunt date uitării programele de dezvoltare a ţării şi de soluţionare a problemelor prioritare.

Toate acestea se întâmplă în condiţiile când întreaga lume se confruntă cu o gravă criză economică şi financiară de nivel global. În ţările care au adoptat şi unde funcţionează relaţii bazate pe principiile liberale de organizare a societăţii, unde economia de piaţă a fost proclamată prioritate pentru dezvoltarea economică, sute de milioane de oameni au ajuns să fie ostaticii sistemului bancar, ai politicilor financiar-creditare şi ai pieţii hârtiilor de valoare. Depozitele bancare, hârtiile de valoare — toate economiile oamenilor acumulate pentru realizarea unor planuri de bunăstare şi de viitor — sunt astăzi în pericol.

Presa internaţională ne prezintă în regim non stop întâlniri ale şefilor de stat din ţările UE, SUA, CSI, în cadrul cărora aceştia caută şi găsesc soluţii pentru a diminua efectele crizei asupra cetăţenilor şi economiei ţărilor lor. Recent, preşedintele Franţei, Nicolas Sarcozy, tot el şi actualul preşedinte al Uniunii Europene, s-a văzut obligat să recunoască faptul că mecanismele liberale ale economiei de piaţă n-au rezistat în faţa realităţilor practicii. Iată de ce guvernele mai multor ţări se văd obligate să adopte mecanisme de stat de reglementare a sistemelor liberale şi a relaţiilor de piaţă.

De fapt, în întreaga lume are loc un vast proces de refacere a economiilor statelor. Omenirea refuză să se bazeze în dezvoltarea sa pe postulatele doctrinare de dreapta, iar guvernele acestor state întreprind naţionalizarea parţială a sectorului privat, încercând să-l salveze şi să-i salveze şi pe oameni de ruinare completă.

În condiţiile în care postulatele liberale s-au arătat ineficiente chiar şi pentru familia statelor puternic dezvoltate, cu atât mai mult ele, aceste postulate, nu pot fi aplicate în cazul Republicii Moldova, la noi, unde majoritatea populaţiei este săracă. Partidele politice care pledează pentru principii liberale şi mecanisme de piaţă independente nu au dreptul moral să propună electoratului sarcinile lor de program fără a realiza o revizuire a acestora — aşa cum au procedat colegii lor din întreaga lume.

Astăzi în Moldova nu poate să mai existe teren politic pentru doctrine economice de dreapta. Partidele politice care propagă unionismul, centriştii ca promotori ai dublelor standarde — aceste forţe politice urmează să conştientizeze la rece situaţia economică şi politică mondială şi să-şi concentreze sarcinile de program pe direcţiile de dezvoltare economică a societăţii şi de consolidare a statalităţii noastre.

Partidul Social Democrat se poziţionează ca opozant al partidului puterii — Partidului Comunist. Noi am criticat şi vom critica actualul guvern în cazul în care activitatea lui va fi, la opinia noastră, în detrimentul intereselor societăţii. În acelaşi timp, vom adopta o poziţie constructivă atunci când, ca urmare a unor dispute comune privind căile de soluţionare a problemelor de dezvoltare a societăţii, vor fi adoptate decizii corecte pentru creşterea bunăstării cetăţenilor.

Republica Moldova, deocamdată, reuşeşte să evite pericolele pe care le comportă criza.

Măsurile de precauţie întreprinse de către Banca Naţională a Moldovei şi de către guvernul ţării au creat o anumită barieră în calea transferării fenomenelor crizei financiar-economice globale pe aria economiei moldoveneşti şi să asigure securitatea economiilor băneşti ale cetăţenilor noştri. Dar aceste măsuri sunt insuficiente. Indiscutabil, am resimţit şi noi efectele crizei globale — devalorizarea transferturilor de peste hotare ale cetăţenilor noştri în procesul schimbului la cursul valutei naţionale, creşterea preţurilor şi tarifelor, erorile comise în eforturile de stopare a inflaţiei — toate împreună şi alcătuiesc acele fenomene negative şi acele greşeli pentru care avem obligaţia să găsim un răspuns adecvat.

Nu prea avem multe resurse. Una din ele sunt banii care vin de la cei plecaţi peste hotare şi care sunt atraşi de băncile comerciale. Credem, este necesar ca guvernul să iniţieze în numele statului proiecte investiţionale de durată şi cu adresă concretă, proiecte care să fie garantate de stat şi care să ofere deponenţilor şansa de a obţine nu doar dividende lunare, dar şi să devină proprietari ai business-ului, ai valorilor imobiliare care, crescând în preţ, le-ar aduce venituri suplimentare. Aceasta ar fi doar una dintre măsurile necesare.

În plan major, PSD cheamă guvernul să se preocupe de elaborarea şi prezentarea în cel mai scurt timp a unui pachet de măsuri urgente pentru depăşirea efectelor crizei financiare globale. Aceste măsuri urmează să-şi găsească reflectare şi în Bugetul de stat pentru anul 2009.

Anunţăm despre disponibilitatea noastră de a participa la elaborarea unor astfel de măsuri. Ne adresăm către societatea civilă, către toate partidele politice şi comunităţile experţilor cu îndemnul de a ne consolida eforturile pentru a îndepărta pericolul abaterii crizei mondiale asupra ţării noastre.

Dumitru Braghiş,
Preşedintele Partidului Social Democrat

Comunicat de presă al Organizaţiei Municipale a Partidului Social-Democrat din Bălti Privatizarea celor mai mari întreprinderi ale Moldovei trebuie amânată!