Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Activitatea Guvernului Republicii Moldova nu corespunde provocărilor timpului, ea fiind bazată pe modelul liberal perimat de administrare a economiei

|versiune pentru tipar||
PSD / 12 decembrie 2008
Partidul Social Democrat

Stimaţi deputaţi,

Spre deosebire de alte partide de opoziţie, PSD nu cere demiterea Guvernului. Suntem conştienţi de faptul că în condiţiile crizei economice şi financiare demisia ar implica grave distorsiuni de ordin social şi economic, fapt ce va arunca Moldova departe înapoi. În acelaşi timp, PSD constată cu îngrijorare că activitatea Guvernului Republicii Moldova nu corespunde provocărilor timpului, ea fiind bazată pe modelul liberal perimat de administrare a economiei, a cărui lozincă este “privatizează şi liberalizează”. Înţelegem de asemenea că majoritatea parlamentară va acorda o apreciere pozitivă raportului Guvernului instalat de ea. Este clar şi faptul că Guvernul va continua să activeze în aceiaşi componenţă până la alegerea noului Parlament.

Indiferent de toate, efectele crizei economice globale deja se fac resimţite şi în Republica Moldova. Inclusiv şi Guvernul s-a văzut nevoit să recunoască căderi simţitoare în ramurile cheie ale economiei — în construcţii, industria de textile, industria vinicolă. Pornind de la aceste realităţi, PSD insistă ca activitatea Guvernului PM să fie corectată deja astăzi. Suntem convinşi de faptul că principala prioritate pentru activitatea Guvernului în anul 2009 trebuie s-o constituie problema creării de noi locuri de muncă pentru cetăţenii ţării.

Am auzit declaraţiile Guvernului cu privire la intenţiile lui de a demara în anul viitor un program de reconstrucţie a drumurilor şi de a susţine gastarbaiterii în dorinţa lor de a-şi deschide o mică afacere proprie. Intenţiile nu sunt rele, dar sunt insuficiente. Este necesar de a direcţiona investiţiile de stat spre ramurile prioritare ale economiei ţării, ramuri care sunt locomotive ale economiei naţionale, cu potenţial de a asigura un mare număr de noi locuri de muncă.

În primul rând, considerăm necesar, cum am subliniat nu odată, de a stimula sectorul de construcţii. În acest scop, statul poate crea în cel mai scurt timp o companie naţională pentru construcţii locative şi poate oferi populaţiei credite pentru o perioadă de 30 de ani cu o dobândă de 7 procente anual. Aceste investiţii nu doar vor susţine dezvoltarea sectorului de construcţii în condiţiile de criză, dar şi vor soluţiona, în sfârşit, problema accesibilităţii locuinţelor.

În al doilea rând, este necesar ca Guvernul să-şi concentreze atenţia asupra multpătimitului sector agrar. În acest an noi am pierdut o roadă bogată şi iarăşi vom fi dependenţi de importul produselor alimentare. Considerăm necesar ca Guvernul să-şi concentreze atenţia asupra creării unor întreprinderi moderne de păstrare, uscare, congelare şi prelucrare primară a producţiei agricole. Reorientând sectorul agrar în direcţia obţinerii produselor agricole cu o înaltă valoare adăugată, vom crea baza pentru dezvoltarea cu succes a întreprinderilor de producţie interramurale. De exemplu, construcţia întreprinderilor pentru producerea nutreţurilor combinate va fi stimulentul decisiv pentru dezvoltarea sectorului zootehnic naţional. A venit timpul să înlocuim importul cu producţia autohtonă şi cu crearea de noi locuri de muncă în sectoarele în care există această posibilitate.

De rând cu obligaţia Guvernului de a desfăşura aceste activităţi, PSD cere ca acesta, fără a aştepta rezultatele alegerilor parlamentare, să elaboreze în regim de urgenţă un program complex de activităţi anticriză care să prevadă nu doar o simplă diminuare a efectelor crizei mondiale asupra Moldovei. Ţara noastră are astăzi şansa de a-şi moderniza industria, beneficiind de creditele oferite de cele mai mari state ale lumii pentru achiziţionarea tehnologiilor şi utilajului modern. În particular, este necesar de a moderniza sectorul energetic naţional care astăzi consumă gaze în volum de 2,5 ori mai mult decât întreprinderile similare europene. În aşa fel, noi nu doar vom reuşi să micşorăm tarifele, dar şi să redirecţionăm mijloacele spre modernizarea infrastructurii acestui sector.

Stimaţi deputaţi,

În condiţiile de astăzi, când criza economică ţi financiară a cuprins întreaga lume, noi nu ne putem permite luxul de a insista cu politicianism, populism şi alte declaraţii critice deşarte. Partidul Social Democrat vine iarăşi cu un apel la Guvernul actual: Să-şi concentreze toate eforturile pentru păstrarea locurilor de muncă existente astăzi şi pentru crearea de noi locuri de muncă. Să-şi stabilească drept prioritate a activităţii sale trecerea Moldovei de la economia de consum la economia de dezvoltare. Suntem obligaţi s-o facem pentru viitorul ţării noastre, pentru viitorul copiilor noştri.

Dumitru Braghiş, Preşedintele PSD
2009 — Anul renovării cu PSD la guvernare Declaraţia grupului parlamentar al Partidului Social Democrat privind adoptarea urgentă a măsurilor-anticriză