Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia grupului parlamentar al Partidului Social Democrat privind adoptarea urgentă a măsurilor-anticriză

|versiune pentru tipar||
PSD / 18 decembrie 2008
Partidul Social Democrat

Acum o lună, PSD s-a adresat tuturor fracţiunilor din Parlamentul RM cu cererea de a adopta şi implementa de urgenţă un pachet de măsuri-anticriză. PSD a şi înaintat propuneri concrete pentru acest plan în sectorul agrar, construcţii, etc., îndreptate spre crearea şi creşterea numărului de locuri de muncă. Această propunere a fost ignorată de fracţiunea majoritară, care împreună cu celelalte fracţiuni se ocupă în continuare de populism electoral.

Între timp, criza economică mondială ne afectează tot mai mult. După Ucraina, situaţia s-a înrăutăţit brusc şi în Federaţia Rusă — unul din partenerii comerciali principali ai Moldovei. Consecinţele sunt evidente chiar şi pentru Guvernul nostru, care a fost nevoit să recunoască scăderea bruscă a exportului şi recesiunea semnificativă în ramurile-cheie ale economiei — construcţii, industria textilă şi vitivinicolă. Nu mai poate fi trecut cu tăcerea nici faptul revenirii în ţară a miilor de gastarbaiteri. Dar în pofida acestora, guvernul insistă în continuare asupra definirii RM drept “insulă a stabilităţi”.

În realitate, Moldova rămâne, probabil, unica ţară din lume care nu a adoptat un plan-anticriză şi care nu întreprinde măsuri-anticriză sistemice. Ca rezultat, ţara poate într-adevăr să alunece în prăpastia crizei economice.

PSD îşi exprimă protestul faţă de fracţiunea majoritară, care promovează o politică antipopulară, distructivă şi populistă. Care nu observă sau nu vrea să vadă criza ce vine asupra ţării.

PSD îşi exprimă protestul şi faţă de colegii din opoziţie, care fac democraţie stradală şi în fond, destabilizează situaţia din ţară. Ei se gândesc acum mai mult la electorala 2009 şi la posturile pe care le vor ocupa, decât la binele poporului.

În semn de protest noi părăsim şedinţa de astăzi şi cerem Biroului Permanent să examineze propunerile respective, pentru a fi incluse până la sfârşitul anului în ordinea de zi a Parlamentului.

Activitatea Guvernului Republicii Moldova nu corespunde provocărilor timpului, ea fiind bazată pe modelul liberal perimat de administrare a economiei Comunicat de presă al Partidului Social Democrat