Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Partidul Social Democrat se lansează plenar în campania electorală 2009

|versiune pentru tipar||
PSD / 10 februarie 2009
Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat a depus documentele necesare pentru a fi înregistrat de către Comisia Electorală Centrală în calitate de concurent pentru alegerile parlamentare din 2009. Prin tragere la sorţi, PSD este situat primul în buletinul de vot. Simbolul nostru este Mărţişorul, simbol al Primăverii, Renovării, Speranţei şi Bunăstării.

În cadrul scrutinului din acest an, Partidul Social Democrat este dispus să lupte pentru obţinerea majorităţii mandatelor în Parlament. PSD şi-a pus scopul să formeze sau să participle la formarea unui guvern aşezat pe ideologia social-democrată, fapt ce îi va permite să transpună în viaţă Programul PSD — “MOLDOVĂ PUTERNICĂ — ECONOMIE PUTERNICĂ — VIAŢĂ MAI BUNĂ!”.

Pentru a participa cu succes în campania preelectorală, PSD dispune de toate forţele şi instrumentele necesare.

PSD a elaborat şi propune spre discuţie alegătorilor Oferta sa electorală. Constituindu-se ca un angajament politic al PSD, Oferta a fost elaborată în baza documentelor programatice ale PSD, precum şi ca rezultat al unui dialog multilateral susţinut atât în cadrul partidului, cât şi cu societatea civilă. Documentul nostru electoral a cunoscut o renovare substanţială, condiţionată de noile realităţi ale vieţii internaţionale şi ale situaţiei în care se află astăzi Republica Moldova. La fel, s-a ţinut cont de propunerile membrilor de partid, ale experţilor şi cetăţenilor care au răspuns la invitaţia noastră de a participa la elaborarea Ofertei electorale a PSD.

Sperăm ca Oferta noastră să fie viu discutată şi acceptată de alegători. Suntem convinşi că obţinând votul necesar în favoarea angajamentului său politic, PSD, împreună cu toţi cetăţenii ţării, va reuşi să edifice o Moldovă Puternică cu o Economie Puternică. O Viaţă mai bună neapărat va veni în fiecare casă, în fiecare familie, la fiecare locuitor al Patriei noastre — Republica Moldova!

O Viaţă mai bună poate fi edificată doar de Partidul Social Democrat, partid renovat, consolidat, partid care exprimă interesele poporului şi al cărui program este pe înţelesul poporului.

În actualul scrutin, PSD este condus de Dumitru Braghiş — lider politic puternic cu experienţă internaţională, promotor al statalităţii Republicii Moldova, personalitate cu un solid bagaj de realizări politice, lider care pe parcursul ultimului deceniu a activat cu perseverenţă pentru unificarea forţelor social-democrate din Moldova, care a renovat, consolidează şi fortifică Partidul Social Democrat împreună cu o nouă echipă puternică.

În actualul scrutin, PSD este reprezentat de Echipa Renovării — echipă formată din oameni uniţi, noi, moderni şi tineri, din politicieni şi profesionişti experimentaţi, cu idei, abordări şi soluţii noi, responsabili pentru direcţiile cardinale de dezvoltare a ţării. Patrioţi adevăraţi, persoane care s-au afirmat în diverse sfere de activitate, oameni capabili să edifice o Moldovă Puternică şi Prosperă, un adevărat Stat Social. Echipa PSD este o echipă puternică de profesionişti, care şi-au demonstrat eficienţa. Partidul are Fracţiune parlamentară, 52 de primari, 74 de consilieri raionali, 1374 de consilieri locali, 3 preşedinţi de raion. Preşedintele Consiliului Municipal Chişinău, 5 vicepreşedinţi de raioane, primarii oraşelor Nisporeni, Călăraşi, Făleşti sunt membri ai PSD. Numai în anul 2008, primarii şi consilierii PSD au atras investiţii în sumă de peste 400 mln. lei. Noi am apărat deţinătorii de patentă, farmaciile, şoferii de microbuze, pedagogii. Suntem un partid orientat spre soluţionarea problemelor social-economice ale oamenilor, contra vrajbei şi urii interetnice. PSD este membru al Internaţionalei Socialiste, colaborează strâns cu Partidul Social Democrat din România şi cu Partidul “Spravedlivaia Rossia”.

Implicarea plenară a PSD în actualul scrutin este condiţionată de mai mulţi factori. Cu regret, Moldova de astăzi este un stat slab. Noi nu controlăm teritoriul ţării. O treime din populaţie e plecată peste hotare. O mare parte dintre locuitorii de aici sunt cetăţeni ai altor state. Deciziile instanţelor de judecată nu se îndeplinesc. Statul nostru se implică activ în activitatea de antreprenoriat, în activitatea administraţiilor locale — în cele mai dese cazuri acţionând contrar intereselor poporului şi societăţii. Concomitent, statul este pasiv în ceea ce priveşte apărarea dreptului de proprietate, susţinerea exportului moldovenesc şi a producătorului autohton, crearea de noi locuri de muncă reale. El nu poate şi nu doreşte să oprească dezmăţul funcţionarilor şi corupţia.

PSD doreşte să schimbe rolul statului în viaţa societăţii, vrea ca noi toţi să trăim O VIAŢĂ MAI BUNĂ într-o MOLDOVĂ PUTERNICĂ, cu o ECONOMIE PUTERNICĂ. Acesta este principalul motiv al angajării noastre ferme în Electorala 2009.

Duminică, 15 februarie, în incinta Palatului Naţional din Chişinău se va desfăşura Lansarea PSD în campania electorală 2009 cu prezentarea Ofertei electorale şi a Echipei partidului. Invităm reprezentanţii mass-media să onoreze cu prezenţa lor acest For al nostru.

Parlamentul este obligat să aprobe Programul anticriză înainte de demararea campaniei electorale Este necesară adoptarea în regim de urgenţă a măsurilor anticriză pentru salvarea agriculturii