Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia Partidului Social Democrat cu privire la nerecunoaşterea rezultatelor alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009

|versiune pentru tipar||
PSD / 8 aprilie 2009
Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat declară că nu recunoaşte rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009 considerîndu-le fraudate şi falsificate. PSD dispune de dovezi care probează fraudarea listelor de alegători, introducerea în folosul comuniştilor a voturilor persoanelor inexistente, nerespectarea normelor legale de către Partidul Comuniştilor în perioada campaniei electorale, precum şi în ziua alegerilor. PSD s-a adresat în instanţele abilitate cerînd examinarea în regim de urgenţă a tuturor contestaţiilor şi examinarea cazurilor de fraudă comise în procesul de votare.

În perioada campaniei electorale PSD s-a adresat în repetate rînduri reprezentanţilor partidului de guvernămînt şi personal preşedintelui Voronin să asigure condiţii optime pentru desfăşurarea corectă şi liberă a alegerilor, astfel prevenindu-se o eventuală destabilizare a situaţiei după alegeri. În condiţiile neglijării totale de către guvernare a averitsmentelor, Partidul Social Democrat declară că vina pentru acţiunile care au loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale revine totalmente pe seama partidului comuniştilor şi a reprezentanţilor acestuia în structurile de stat, care au neglijat opţiunile electorale ale cetăţenilor.

Cu scopul discutării şi elaborării unei poziţii comune privind depăşirea situaţiei degradate în care s-a pomenit ţara şi populaţia, PSD s-a adresat către partidele de orientare liberală, care în prealabil se consideră ca trecute în viitorul Parlament, să se purceadă de urgenţă la convocarea tuturor forţelor politice care au participat la actualul scrutin. PSD, care a suferit cel mai mult de pe seama falsificării şi fraudării alegerilor, este interesat ca rezultatele alegerilor să fie apreciate cinstit şi onest pentru toate forţele participante. Cu regret, partidele de orientare liberală care eventual pot forma opoziţia parlamentară, deocamdată nu au reacţionat la apelul PSD. Ne adresăm către toate formaţiunile politice care au participat la actualele alegeri cu chemarea de a fi convocată de urgenţă o întrunire a reprezentanţilor acestor formaţiuni, pentru a elabora şi a decide adoptatrea unor acţiuni care să permită de a stopa acţiunile violente şi de a scoate ţara şi societatea noastră din criza în care s-a pomenit.

În acelaşi timp, Partidul Social Democrat apreciază manifestaţiile din centrul capitalei drept o reacţie firească la opţiunilor electorale ale cetăţenilor. PSD condamnă actele de vandalism comise la instigarea unor provocatori şi cheamă protestatarii să renunţe la acţiuni violente şi să manifeste paşnic, respectînd legislaţia Republicii Moldova.

PSD solicită Comisiei Electorale Centrale amîne anunţarea rezultatelor preliminare a alegerilor parlamentare din 5 aprlie 2009 pentru a evita degradarea în continuare a situaţiei.

Sursa: www.psd.md
Decizia Biroului Politic al Partidului Social Democrat Declaraţia Partidului Social Democrat