Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia Partidului Social Democrat

|versiune pentru tipar||
PSD / 13 octombrie 2009
Partidul Social Democrat

“Actuala criză politică poate fi depăşită prin stabilirea de către formaţiunile politice parlamentare şi extraparlamentare, în comun cu organizaţiile reprezentative ale societăţii civile, a unui consens naţional privind adoptarea unei strategii comune pentru realizarea intereselor vitale ale ţării”

PSD consideră că alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie curent, prin rezultatele lor, au oferit Republicii Moldova o şansă reală de revenire la procesul firesc de consolidare instituţională democratică, de promovare a supremaţiei legii în toate sferele vieţii publice, de asigurare a libertăţii mass-media şi a reformelor în justiţie, de perfecţionare a cadrului electoral, de înlăturare a tuturor cauzelor nefaste care au condus, în consecinţa lor, la instaurarea în ţara noastră, pe parcursul ultimilor 8 ani, a unui regum dictatorial, antipopular şi antidemocratic. În acest sens, Partidul Social Democrat salută şi susţine eforturile actualei coaliţii de guvernare întreprinse în vederea asigurării modului democratic, în concordanţă cu prevederile constituţionale, privind realizarea civilizată a tranziţiei politice de la vechiul regim spre o guvernare care să reflecte plenar aşteptările şi aspiraţiile poporului nostru. PSD este convins de faptul că doar printr-un dialog direct, permanent şi constructiv, susţinut de instituţiile statului cu societatea civilă, pot fi evitate manifestările de extremism, voluntarism, cumătrism şi nepotism, pot fi excluse acele acţiuni care, prin caracterul lor, vin în contradicţie cu aspiraţiile cetăţenilor, cu prevederile constituţionale, cu normele democratice şi cu standardele europene.

Moştenirea grea pe care au lăsat-o comuniştii după 8 ani de guvernare, apasă puternic pe umerii statului nostru. Ei au distrus principalele ramuri ale economiei — industria, agricultura, construcţiile, transporturile. Au distrus producătorii autohtoni şi i-au silit să plece din ţară pe circa un milion de cetăţeni. Prin această grea moştenire poate fi explicat faptul că, deşi au trecut aproape trei luni de la alegerile parlamentare anticipate şi de la anunţarea creării actualei coaliţii de guvernare, situaţia financiar-economică a ţării rămâne a fi extrem de complicată. Cu regret, pe parcursul acestei perioade guvernarea aşa şi n-a reuşit să formuleze, să adopte şi să implementeze în ritm de urgenţă un program de măsuri anti-criză, capabil să stopeze declinul economic al ţării, n-a reuşit să găsească şi să ofere soluţii pe măsură să minimalizeze efectele crizei economice mondiale asupra Republicii Moldova.

PSD este vital interesat ca Republica Moldova să se dezvolte pe direcţia prosperităţii şi bunăstării cetăţenilor ei, armoniei interetnice şi păcii civice, dezvoltării economice şi sociale. În context, Partidul Social Democrat îşi reafirmă disponibilitatea de a oferi actualei guvernări, la fel cum a făcut-o şi în noiembrie 2008 pentru fosta guvernare, programul său de soluţii anti-criză — program care în principiu nu diferă de programele similare adoptate de SUA, Rusia şi alte ţări şi care deja, acolo, implementate fiind, şi-au demonstrat eficienţa.

Pe fondalul situaţiei deloc uşoare pe care o parcurge ţara, PCRM îşi continuă politica sa agresivă, antipopulară, chemând populaţia să boicoteze şi să saboteze activitatea noii guvernâri, organizând acţiuni de destabilizare a păcii civice, de instalare în rândul populaţiei a unei atmosfere de neâncredere şi ostilitate faţă de noua guvernare, de frică şi panică pentru viitorul ţării şi al cetăţenilor ei, de intoleranţă şi vrajbă interetnică. Pe de altă parte, PSD constată cu regret, că şi actuala coaliţie de guvernare nicidecum nu se poate concentra pentru a formula o viziune şi o poziţie unică şi clară privind priorităţile actului de guvernare, lăsând impresia că intenţionat se lasă antrenată în jocul de a răspunde provocărilor comuniste.

Deocamdată, politica de dispersare, polarizare şi învrăjbire a societăţii prin impunerea în prim planul atenţiei publice a unor teme neconstructive — politică promovată de PCRM pe tot parcursul aflării sale la putere — mai ocupă un vast teren în viaţa socială a ţării. Revenirea la problemele deloc actuale precum “denumirea corectă a limbii de stat” sau “necesitatea schimbării cursului de istorie integrată cu istoria românilor”, “părăsirea CSI şi aderarea la NATO”, “să ne apărăm şi să ne salvăm Patria” etc, nu înseamnă nimic altceva decât o încercare de abatere a atenţiei opiniei publice de la problemele reale şi grave cu care se confruntă statul nostru. În opinia PSD, soluţiile pentru disputele sterile reactivate în prezent pot fi formulate simplu.

Pentru a elimina speculaţiile care se fac la tema denumirii corecte a limbii de stat, considerăm necesar organizarea unui referendum naţional în cadrul căruia populaţiei i s-ar solicita acordul ca în Constituţia ţării, în articolul respectiv, să fie stipulat că “Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească (română)”. Această formulare ar fi una de compromis, pe măsură să împace adepţii unei sau altei denumiri.

La fel, este firesc şi logic ca generaţia tânără să studieze în şcoli istoria universală care să aibă în interiorul său şi istoria românolor. Asta, însă, nicidecum nu poate substitui studierea Istoriei Moldovei; aderarea sau neaderarea la anumite blocuri economice şi organizaţii internaţionale se face în strictă corespundere cu interesele naţionale etc.

Confruntarea şi agresivitatea sunt stări contraproductive pentru societatea noastră. Subscriind acestui principiu, PSD se adesează către toate partidele parlamentare cu apelul ca ele să acţioneze în direcţia diminuării discursului politic agresiv, să se dezică de la acţiuni care pot să destabilizeze pacea şi armonia în societate. PSD pledează în favoarea convocării unei Mese Rotunde a formaţiunilor politice din ţară prin care să fie reluat dialogul politic civilizat, constructiv, orientat spre realizarea interesului naţional. Actuala criză politică poate fi depăşită doar prin stabilirea de către formaţiunile politice parlamentare şi extraparlamentare, în comun cu organizaţiile reprezentative ale societăţii civile, a unui consens naţional în scopul realizării intereselor ţării.

Dumitru Braghiş,
Preşedintele PSD
Vasile Tarlev a evidenţiat implicarea administrativă şi decizională haotică şi abuzivă Adresarea PSD către partidele parlamentare privind necesitatea alegerii Preşedintelui ţării