Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Adresarea PSD către partidele parlamentare privind necesitatea alegerii Preşedintelui ţării

|versiune pentru tipar||
PSD / 3 decembrie 2009
Partidul Social Democrat

Tema politică majoră care animă astăzi întreaga societate este axată pe alegerea, la 7 decembrie, a Preşedintelui Republicii Moldova. Această alegere va fi un serios examen de demonstrare a maturităţii şi responsabilităţii pentru întreaga clasă politică de la noi. Cu regret, constatăm că modul în care partidele parlamentare s-au apropiat de această alegere, conţinutul poziţiilor exprimate pe marginea acestui subiect, eşecul alegerii şefului statului la primul tur de scrutin din 23 octombrie curent, dau naştere la o mare doză de scepticism privind posibilitatea depăşirii situaţiei de impas care planează asupra alegerii din 7 decembrie. Menţionăm faptul că toate partidele parlamentare au declarat de mai multe ori că “desfăşurarea alegerilor anticipate trebuie evitată, că aceasta ar fi cea mai nefastă cale pentru ţara noastră, cale care poate duce doar la destabilizare şi confruntare, în urma căreia va avea de pierdut întreaga societate”. Considerând că această afirmaţie a fost făcută în mod onest şi conştient, PSD este în drept să aştepte că partidele parlamentare vor găsi, până la urmă, acea soluţie de compromis care să permită depăşirea crizei politice legată de alegerea şefului statului.

În mod special, PSD consideră că la 7 decembrie PCRM este chemat să demonstreze prin fapte reale că a fost sincer şi responsabil atunci, când după alegerile din 5 aprilie a declarat precum că “nealegerea şefului statului va duce la destabilizare în societate, va agrava situaţia social-economică a ţării, va tensiona la maximum relaţiile interetnice, va aduce ţara în prag de război civil, va conduce la izolarea Republicii Moldova pe plan internaţional”. De vreme ce acest pericol nu s-a îndepărtat, ci s-a apropiat şi devine tot mai ameninţător, fireşte că este de datoria morală şi civică a PCRM să facă tot ce îi stă în puteri ca această mare provocare politică să fie depăşită spre binele întregii ţări. Afirmaţia, prin care PCRM, pe parcursul mai multor ani s-a autodefinit drept “promotor şi garant al stabilităţii şi echilibrului politic, partid ferm situat pe platforma statalităţii moldoveneşti, a echităţii sociale şi democraţiei”, urmează a fi confirmată astăzi prin activităţi şi fapte corespunzătoare.

Republica Moldova se confruntă astăzi cu probleme extrem de dificile, de soluţionarea corectă şi urgentă a cărora depinde în mare măsură însăşi viitorul ei. Restabilirea statului de drept, garantarea respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, depăşirea crizei social-economice, eradicarea sărăciei şi asigurarea creşterii economice, descentralizarea puterii şi asigurarea autonomiei locale în conformitate cu standardele europene, reintegrarea teritorială a ţării, integrarea europeană a Republicii Moldova, restabilirea încrederii cetăţenilor în instituţiile statului, promovarea unei politici externe echilibrate, consecvente şi responsabile — aceste sarcini pe care şi le-a asumat actuala coaliţie de guvernare pot fi realizate doar în condiţiile obţinerii unui consens naţional, doar prin iniţierea unui dialog deschis şi ale unor negocieri constructive cu opoziţia parlamentară, doar pornind de la conştientizarea de către toate partidele parlamentare a faptului că interesele naţionale trebuie să prevaleze interesului îngust de partid sau de grup. Şi de poziţia partidelor membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană depinde în cea mai mare măsură pe care cale va înainta Moldova: sau se va cufunda şi mai adânc în haosul crizei politice, sau va obţine perspectiva unei dezvoltări echilibrate, durabile. PSD consideră că prin alegerea, la 7 decembrie, a şefului statului, ţara noastră poate fi reaşezată pe temeliile trainice ale stabilităţii naţionale, ordinii publice şi echilibrului politic. În virtutea acestei afirmaţii, PSD cheamă partidele parlamentare să participe la alegeri, să aleagă neapărat Preşedintele Republicii Moldova, să ofere ţării noastre şansa dezvoltării şi prosperării.

Dumitru Braghiş,
Preşedintele Partidului Social Democrat
Declaraţia Partidului Social Democrat Declaraţia Preşedintelui Partidului Social Democrat, Dumitru Braghiş, privind căile de depăşire a crizei constituţionale din Republica Moldova