Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia PSD cu privire la politica antisocială a guvernării AIE

|versiune pentru tipar||
PSD / 1 februarie 2010
Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat constată cu îngrijorare un decalaj periculos dintre promisiunile şi acţiunile practice ale actualei coaliţii, aflate la guvernare. Euforia promisiunilor răsunătoare, pe care AIE a inspirat-o mediatic în societate, a degenerat într-o diminuare a nivelului de trai al populaţiei prim majorarea preţurilor la produsele alimentare, a tarifelor la energie electrică, energia termică şi gazele naturale, prin diminuarea nivelului de protecţie socială a păturilor vulnerabile, anularea înlesnirilor pentru pensionari şi familiile cu mulţi copii.

Îndeplinirea cu orice preţ a condiţiilor, impuse de Fondul Monetar Internaţional şi alţi donatori, a generat o stare generală de deznădejde în rândul celor care nu-şi mai pot găsi un loc de muncă, dar şi în rândul celor care ar putea să-l piardă în cel mai scurt timp datorită reducerilor de personal preconizate.

Mai mult ca atât, politica bazată pe împrumuturi din exterior doar pentru acoperirea deficitului bugetar, va agrava şi mai mult starea de lucruri din Republica Moldova. Şi invers, direcţionarea resurselor financiare externe spre investiţii directe în infrastructură, diminuarea locului monopoliştilor, va asigura micşorarea tarifelor şi preţurilor.

Tot mai mulţi oameni caută disperaţi răspunsuri la întrebarea: ce-i de făcut?

O bună parte din soluţii le regăsim în Programul Anticriza, lansat de PSD încă acum un an în urmă. Însă, în loc să ofere soluţii imediate pentru problemele presante ale cetăţenilor, liderii AIE şi-au orientat toate eforturile spre alte obiective, care nu au nimic comun cu situaţia tensionată din societate.

Toate statele lumii luptă impotriva sărăciei, împotriva monopolului, împotriva corupţiei, iar coaliţia guvernamentală îndreapta toate resursele administrative spre adoptarea noii Constituţii, spre condamnarea comunismului sovietic, spre închiderea posturilor “străine” de radio, spre titrarea filmelor în cinematografe.

În această situaţie este absolut iresponsabilă critica PCRM la capitolul respectiv. În realitate şi comuniştii sunt responsabili de situaţia creata, fiindcă în scopuri electorale, au menţinut preturile si tarifele sub costul lor real şi au transmis aceasta moştenire guvernării actuale.

Lupta pentru putere a transformat ţara într-un permanent război dintre AIE şi PCRM, iar lipsa oricărui compromis din partea ambelor tabere a condus la nealegerea Preşedintelui Republicii Moldova şi la continuarea instabilităţii politice. Agresiunea comuniştilot, debarcaţi de la putere, amplifica şi mai mult starea de neîncredere şi ostilitate din societate.

Victime ale confruntărilor ambiţioase dintre AIE şi PCRM au devenit poporul Moldovei, economia ţării, sfera socială.

Trebuie recunoscute ca priorităţi — scoaterea ţării din criza economică, oferirea unei perspective de dezvoltare durabilă pentru întreaga societate, protecţia socială a populaţiei prin crearea locurilor de muncă bine plătite, crearea condiţiilor civilizate de activitate pentru oamenii de afaceri, promovarea produselor şi serviciilor autohtone competitive.

PSD cheamă toate fracţiunile parlamentare să includă pe ordinea de zi a forului legislativ anume aceste probleme actuale, să iniţieze dezbateri publice asupra căilor de rezolvare a lor, să prezinte mecanismul utilizării transparente a mijloacelor financiare venite de la donatorii externi, dar să nu inventeze chestiuni abstracte prin care să distragă atenţia societăţii de la realitatea descurajantă.

Reiterăm faptul că PSD consideră scopul său principal — modernizarea sistemului politic şi economic, construirea unei Moldove competitive şi sociale.

Comunicat de presă al Partidului Social Democrat Calea noastră spre putere este prin lupta în opoziţie şi nu prin politica de compromis cu partidele de la putere