Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Adresarea PSD către Guvernul RM privind necesitatea elaborării şi adoptării unor măsuri urgente pentru preântâmpinarea unei eventuale crize a zahărului în ţara noastră

|versiune pentru tipar||
PSD / 4 martie 2010
Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat atrage atenţia Guvernului Republicii Moldova asupra faptului că, conform prognozelor mai multor redutabili experţi internaţionali în domeniu, omenirea, în prima jumătate a anului 2010, se va ciocni de o acută criză a zahărului. Astfel, recent, în cadrul Conferinţei “International Sugar Organization”, care a pus în discuţie problemele pieţei mondiale a zahărului, mai mulţi raportori au constatat faptul că un şir de ţări, cum ar fi Bangladesh, India, Malaizia, deja se confruntă cu un enorm deficit al acestui produs. E de remarcat şi faptul că preţul la zahăr, în SUA, a ajuns la un record al ultimilor 30 de ani, pe fondul temerilor privind livrările globale. Printre cauzele principale care provoacă criza, Conferinţa a evidenţiat reducerea considerabilă a suprafeţelor cultivate cu trestie de zahăr. Astfel, India, cel de-al doilea mare exportator mondial, şi-a văzut producţia redusă din cauza condiţiilor climaterice nefavorabile. Brazilia, un alt producător major, la fel, a suportat pierderi considerabile din cauza inundaţiilor. O situaţie similară se face observată şi în alte ţări. Conform ultimilor estimări ale Guvernului SUA, volumul global al producţiei zahărului, se va reduce, în anul financiar 2009–2010, cu circa 64 milioane de tone.

Partidul Social Democrat consideră că, din perspectiva unei evoluţii nefaste pe piaţa mondială a zahărului, Guvernul Republicii Moldova este chemat să atragă o atenţie sporită acestei probleme, pentru a preântâmpina declanşarea unei eventuale crize a zahărului în ţara noastră, la fel şi pentru încurajarea producătorilor de zahăr locali care, în condiţiile crizei globale, ar avea şanse reale de a-şi dezvolta ramura, atât pentru satisfacerea necesităţilor pieţei interne, cât şi pentru extinderea exporturilor.

În primul rând, în scopul preântâmpinării creşterii preţului la zahăr, fapt care ar defavoriza şi mai puternic păturile socialmente vulnerabile de la noi, se impune o evaluare critică a stocului acestui produs în rezerva alimentară a statului, completarea, păstrarea şi administrarea raţională, pe termen lung, a acestei rezerve.

În al doilea rând, este necesar de a întreprinde, în regim de urgenţă, un şir de măsuri privind protecţia şi susţinerea din partea statului a producătorilor sfeclei de zahăr, care astăzi se sufocă în încercarea lor de a supraveţui. Este cunoscut faptul că în ultimii ani, la noi, din cauza condiţiilor climaterice nefavorabile, în special a secetei, s-a înregistrat atât o micşorare semnificativă a suprafeţelor de cultivare a sfeclei de zahăr, cât şi o scădere substanţială a recoltei de pe fiecare hectar. PSD consideră că, în scopul extinderii suprafeţelor de cultivare a sfeclei de zahăr, sporirii productivităţii, instituţiile abilitate ale statului urmează să-şi direcţioneze activităţile spre prestarea serviciilor agrotehnice, de marketing şi consulting producătorilor de sfeclă de zahăr, contractarea şi avansarea materiei prime în termenile optime şi la prezuri rezonabile, precum şi extinderea comercializării producţiei finite, prin studierea profesională şi aprofundată a conjuncturii pieţei, sporirea competitivităţii producţiei fabricate şi exportate, diversificarea sortimentului.

Partidul Social Democrat se vede obligat să reamintească faptul că, pe parcursul mai multor ani ai acestui deceniu, Republica Moldova s-a confruntat cu mai multe “crize ale zahărului”, în pierdere, întotdeauna, aflându-se producătorii de sfeclă de zahăr locali. Deseori situaţia de criză de pe piaţa zahărului a fost provocată de politicile inconsecvente ale guvernării.

Serviciul de presă al PSD

Comunicat de presă al Partidului Social Democrat Noul Preşedinte al Partidului Social Democrat din Moldova s-a întâlnit cu noul Preşedinte al Partidului Social Democrat din România