Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Pentru a-şi demonstra ataşamentul faţă de principiile democratice, Alianţa de guvernământ trebuie să se dezică de referendum şi să anunţe data alegerilor parlamentare anticipate

|versiune pentru tipar||
PSD / 21 iunie 2010
Partidul Social Democrat

Miercurea trecută, 16 iunie, Alianţa de guvernământ urma să îndeplinească prevederile Constituţiei ţării şi să dizolve Parlamentul, ca organ al puterii de stat care nu şi-a onorat obligaţiunile sale constituţionale, care nu a îndreptăţit încrederea alegătorilor şi care a fost inapt de a asigura un dialog constructiv pentru adoptarea deciziilor.

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a refuzat să numească data dizolvării Parlamentului şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate. În argumentele sale, Ghimpu s-a referit la necesitatea de a petrece referendumul privind modificarea articolului 78 din Constituţia RM, eschivîndu-se şi de la numirea datei petrecerii referendumului.

PSD aminteşte că Legea supremă a ţării — Constituţia — prevede necesitatea asigurării acordului partidelor parlamentare privind alegerea Preşedintelui ţării. Un asemenea acord nu a fost atins şi, în aşa fel, partidele parlamentare au pierdut dreptul de a deţine puterea. Totuşi, făcând referire la existenţa unei aşa numite crize constituţionale, Alianţa de guvernământ continuă, ilegal, să se menţină la putere. Nici un partid, nici un grup de partide, nu pot uzurpa puterea în stat. Menţinerea puterii de către Alianţă după data de 16 iunie este calificată ca uzurpare a puterii în Moldova. Stabilirea de către Lege a “termenilor rezonabili” pentru dizolvarea Parlamentului nu poate servi drept scuză pentru prelungirea activităţii Parlamentului deja nelegitim.

Modificările, operate de Alianţă în textul Codului electoral, la fel şi în Regulamentul de activitate a Parlamentului, fac dovada nu a dorinţei partidelor de la guvernare de a-şi îndeplini promisiunile făcute alegătorilor, ci a dorinţei acestor partide de a se menţine la putere cu orice preţ, chiar şi cu preţul încălcării normelor constituţionale. Noile reguli privind alegerile, care prevăd deschiderea secţiilor de votare în afara ambasadelor şi a consulatelor de peste hotare, prelungirea cu două zile a timpului votării, în condiţiile când nu toate partidele concurente vor avea posibilitatea să-şi trimită observatorii la aceste secţii de votare, deschid pentru partidele puterii largi posibilităţi de falsificare masivă a rezultatelor alegerilor.

Decizia Alianţei privind desfăşurarea referendumului ascunde dorinţa puterii de a utiliza la maximum resursa administrativă atât pentru promovarea liderilor partidelor puterii, cât şi a partidelor propriu zise. Este evident, că pentru aceste partide campania electorală pentru alegerea Parlamentului şi a Preşedintelui ţării începe mult mai devreme în comparaţie cu celelalte partide concurente — începe în ziua când va lua startul campania pentru desfăşurarea referendumului. Este de menţionat faptul, că toate cheltuielile pentru această campanie vor fi suportate de bugetul de stat — din banii care trebuie direcţionaţi pentru plata pensiilor, a salariilor şi indemnizaţiilor.

Naţiunea moldovenească a devenit ostaticul deciziilor înguste ale partidelor Alianţei. Aceste decizii deja provoacă proteste tot mai mari în rândul populaţiei. Deziluzionată de politica promovată de Alianţă, populaţia tot mai clar îşi exprimă nostalgia pentru fosta putere — nu tocmai cu mari succese în guvernare, dar previzibilă în acţiuni. Ciocnindu-se cu o gravă înrăutăţire a calităţii vieţii, cu creşterea preţurilor, oamenii înclină să aleagă între trecut şi prezent, fără a se mai gândi la viitor.

Suprasarcina, care a fost sensul creării Alianţei şi pentru atingerea căreia Alianţa a pierdut un an de zile — de a termina cu prezenţa comuniştilor în viaţa politică din Moldova — aşa şi a rămas neîndeplinită. Iar acţiunile îndreptate spre scumpirea condiţiilor de viaţă şi sărăcirea definitivă a populaţiei numai au îndepărtat cetăţenii de partidele puterii.

PSD declară, că după 16 iunie 2010 Alianţa de guvernământ este un organ nelegitim care acţionează în afara cadrului constituţional. PSD cere de la partidele Alianţei ca ele să revină în albia constituţională, cere decizii politice rezonabile privind dezicerea de referendum şi privind numirea datei organizării alegerilor parlamentare anticipate.

Centrul de Presă PSD

Delegaţia PSD participă la lucrările Forului partidelor socialiste şi social-democrate din ţările CSI Partidul Social Democrat anunţă lansarea Proiectelor naţionale pentru crearea de noi locuri de muncă