Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

PSD apelează la judecată pentru a obţine anularea contractului privind construirea în municipiul Chişinău a uzinei pentru prelucrarea deşeurilor menajere

|versiune pentru tipar||
PSD / 6 iulie 2010
Partidul Social Democrat

PSD, în repetate rânduri, s-a pronunţat împotriva semnării de către Primăria capitalei a contractului cu compania italiană “Engineering Consulting” SRL privind construirea în municipiul Chişinău a uzinei pentru prelucrarea deşeurilor menajere. Poziţia PSD se bazează atât pe expunerile făcute în acest sens de către mai multe organizaţii ecologiste din ţară, cât şi în urma unei analize minuţioase a condiţiilor înaintate de părţi şi stipulate în contract.

Conform aprecierilor experţilor, proiectul companiei italiene nu conţine nici o referire la asumarea anumitor garanţii privind asigurarea securităţii ecologice pentru municipiu. Mai mult chiar, contractul permite companiei italiene de a transmite, în caz de necesitate, drepturile de implementare a proiectului unui alt executant. O condiţie a companiei este şi prevederea că la această uzină se va permite arderea nu doar a deşeurilor menajere provenite din municipiu şi din suburbiile lui, dar şi tot felul de deşeuri aduse din diverse ţări ale Europei. Despre ce fel de deşeuri este vorba, în contract nu se stipulează nimic, dar există deja informaţii că în această categorie sunt incluse deşeuri interzise pentru prelucrare în ţările europene. În aşa fel, cu o simplă semnătură, Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, transformă municipiul în groapa de gunoi a Europei.

PSD apelează la judecată pentru a obţine anularea contractului semnat de Primarul capitalei cu compania italiană privind construirea în municipiul Chişinău a uzinei pentru prelucrarea deşeurilor menajere. PSD consideră, că un astfel de contract trebuie să fie încheiat doar în condiţii de maximă transparenţă, cu atragerea obligatorie a celor mai de prestigiu experţi în domeniu din ţară. Construcţia unei astfel de uzine este o acţiune mult prea serioasă şi importantă, care nu poate fi lăsată la cheremul unui grup îngust de persoane interesate.

PSD cheamă societatea să se includă activ în dezbaterile iniţiate de partid pe marginea problemelor de ordin economic şi ecologic, probleme care apar în legătură cu intenţia de a demara construcţia aceste uzine la Chişinău.

Centrul de Presă PSD

Comunicat de presă al Partidului Social Democrat PSD este unicul dintre partidele din Moldova care pledează pentru stabilirea parteneriatului strategic între China şi Moldova