Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

PSD este predispus să doneze Primăriei municipiului Chişinău proiectul său, estimat la valoarea de 2 milioane lei, pentru reconstrucţia parcului şi a lacului din Valea Morilor

|versiune pentru tipar||
PSD / 15 iulie 2010
Partidul Social Democrat

Astăzi, 15 iulie, în cadrul conferinţei de presă susţinute la agenţia de ştiri “Infotag”, reprezentanţii Organizaţiei municipale Chişinău a PSD au făcut o trecere în revistă a situaţiei precare care de acum de mai mult timp domină la lucrările de reamenajare şi reconstrucţie a parcului şi lacului din Valea Morilor. Ei au scos în evidenţă grave abateri de la legislaţie şi de la prevederile normative, comise de fincţionarii Primăriei în procesul de atragere a agenţilor economici la îndeplinirea lucrărilor din zonă. A fost semnalat faptul că, la moment, drepturile de a executa lucrări de reamenajare şi reconstrucţie au fost acordate firmei “Autocomtrans” din Chişinău în lipsa unui tender deschis, transparent, în lipsa avizelor necesare în asemenea cazuri din partea organizaţiilor ce activează în domeniul ecologiei, în lipsa consultărilor cu experţi din domeniile economiei, urbanismului, turismului etc. Straniu apare faptul, au subliniat social-democraţii chişinăuieni, că Primarul Chirtoacă a acceptat şi a semnat spre executare cel mai costisitor, cel mai de durată şi cel mai ineficient contract de colaborare cu amintita firmă, ignorând oferte mult mai atractive. Actualul contract prevede plata de către Primărie a 55 milioane de lei, pe când a existat o ofertă de 30 de milioane, cu termeni de realizare a lucrărilor mult mai reduşi şi cu aplicarea tehnologiilor moderne, economic avantajoase şi ecologic durabile. De ce Primăria a stăruit să achite agentului preferat cu 25 de milioane de lei mai mult, este o întrebare retorică. Mai mult chiar, în proiectul implementat azi, sunt prevăzute licrări care nu sunt necesare, iar în fişele de executare figurează lucrări care n-au fost făcute vreodată. Majoritatea lucrărilor prevăd cheltuirea mijloacelor băneşti din contul bugetului municipal, fără atragerea investitorilor din afară.

Proiectul, prezentat în cadrul conferinţei de presă de către Organizaţia municipală Chişinău a PSD, prevede crearea unei întreprinderi municipale de gestionare a parcului Valea Morilor. Această întreprindere, activând în baza prevederilor parteneriatului public privat, urmează să anunţe concursuri investiţionale, să organizeze tendere şi să încheie contracte de superficiu cu potenţialii agenţi economici în aşa fel, ca după o perioadă de 50 de ani, la încheierea contractului dintre părţi, toate bunurile create în zona din Valea Morilor să fie transmise în proprietatea exclusivă a Primăriei municipiului. Proiectul a fost elaborat în deplină concordanţă cu situaţia reală în care se află astăzi parcul, prevede exploatarea la maximum a obiectelor deja existente, respectarea statutului de loc public pentru odihnă, distracţii şi activitate culturală, excluzând transformarea lui în cartier urban. La fel, proiectul exclude cheltuirea banilor publici pentru reconstrucţia lacului, pentru reamenajarea şi gestionarea parcului, aceste mijloace urmând să fie acumulate în urma încheierii contractelor de superficiu.

PSD este predispus să doneze Primăriei municipiului Chişinău proectul prezentat, doar elaborarea documentară a căruia a fost estimată de specialişti la valoarea de 2 milioane lei, în scopul unei mai bune organizări a lucrărilor şi pentru o atragere din afară a surselor financiare necesare la reconstrucţia şi gestionarea parcului şi a lacului din Valea Morilor.

Centrul de Presă PSD

Declaraţia Partidului Social Democrat Poziţia PSD faţă de numirea domnului Dan Dungaciu în calitate de consilier prezidenţial pentru problemele integrării europene