Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia Partidului Social Democrat privind uzurparea puterii în stat de către partidele Alianţei de guvernare

|versiune pentru tipar||
PSD / 23 iulie 2010
Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat, în declaraţiile sale anterioare, permanent a chemat cetăţenii să atragă atenţia asupra faptului, că după 16 iunie, în Moldova a avut loc uzurparea puterii în stat de către partidele Alianţei de guvernare. În corespundere cu cerinţele Constituţiei, după această dată Parlamentul urma să fie dizolvat, deoarece n-a reuşit să aleagă Preşedintele ţării.

PSD consideră, că Preşedintele Curţii Constituţionale, în manieră adecvată, a atras atenţia asupra faptului de uzurpare a puterii în stat de către partidele Alianţei. “Indiferent dacă populaţia va decide pro sau contra alegerea şefului statului prin vot direct, Curtea Constituţională, în decizia sa, se va conduce de norma care exista la momentul apariţiei problemei de dizolvare, iar problema a apărut la 16 iunie, când, în conformitate cu actualul articol 78 din Constituţie, Parlamentul urma să fie dizolvat”.

PSD cere partidelor Alianţei şi, în primul rând, Preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, să refuze a exercita ilegal prerogativele puterii, să urmeze litera Constituţiei şi să dizolve în mod imediat actualul Parlament, numind şi data desfăşurării alegerilor parlamentare anticipate. Acţiunile de tergiversare a termenilor de adoptare a unei asemenea hotărâri urmează a fi calificate de instanţele judecătoreşti corespunzătoare şi de societatea moldovenească ca fiind crimă la adresa drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor Republicii Moldova.

Ţinând cont de faptul că în ţara noastră cetăţenii simpli şi partidele extraparlamentare sunt lipsite de dreptul de a se adresa Curţii Constituţionale, PSD îi cheamă pe acei care deţin acest drept să se adreseze Curţii, cu scopul ca aceasta să se pronunţe privitor la legitimitatea de nedizolvare a Parlamentului după 16 iunie, la fel şi asupra legitimităţii deciziilor adoptate privind modificarea Codului electoral şi privind desfăşurarea referendumului constituţional din 5 septembrie.

Centrul de Presă PSD

Comunicat de presă al Partidului Social Democrat Manifestul PSD privind pierderea statutului de independenţă de către cetăţenii Republicii Moldova