Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Poziţia PSD faţă de decizia comună a liderilor Alianţei de guvernare de a dizolva actualul Parlament la 1 octombrie 2010

|versiune pentru tipar||
PSD / 29 iulie 2010
Partidul Social Democrat

Este ştiut faptul că lipsa de coeziune şi de sinceritate în relaţiile interne — calităţi absolut necesare pentru obţinerea stabilităţii politice, realizarea reformelor propuse şi a progresului social-economic — sunt principalele cauze care au condus la o diminuare semnificativă a încrederii populaţiei Moldovei faţă de partidele componente ale Alianţei de guvernare. Această neâncredere va spori catastrofal în cazul în care actuala putere va stărui în acţiunile sale de uzurpare a puterii prin aplicarea unor scheme ilegale pentru modificarea voluntaristă a Constituţiei ţării, va ascunde faptul că activează ilegal deja din 7 decembrie 2009, va refuza să anunţe cât mai urgent posibil data dizolvării Parlamentului cu anunţarea datei alegerilor parlamentare anticipate, fără condiţionarea acestei obligaţiuni cu rezultatul referendumului din 5 septembrie. Acest adevăr, pe care PSD l-a adus la cunoştinţa opiniei publice de nenumărate ori, este pe cât incomod pentru partidele puterii, pe atât necesar de a fi cunoscut de întreaga societate moldovenească.

Conştienţi de faptul că marea majoritate a alegătorilor moldoveni califică desfăşurarea referendumului din 5 septembrie drept o următoare acţiune nesinceră a Alianţei şi drept un instrument inventat de ea în scopul de a-şi argumenta ambiţiile de a păstra pentru sine puterea în stat, liderii Alianţei au convenit, de comun acord, să anunţe, în zilele apropiate, data dizolvării Parlamentului. Ei au înţeles că vor comite o greşeală strategică cu grave repercursiuni, în cazul în care nu vor anunţa data dizolvării Parlamentului înainte de Referendum. Iată de ce, pentru a afişa o imagine de sinceritate care să-i restabilească măcar întrucâtva respectul populaţiei, Alianţa s-a văzut nevoită să anunţe data dizolvării. Pe cât cunoaştem, este vorba de 1 octombrie 2010.

Făcând excepţie de problemele care apar privitor la exercitarea ilegală a puterii de stat de către partidele Alianţei pe parcursul a mai multor luni de zile, Partidul Social Democrat consideră că anunţarea datei dizolvării Parlamentului este un succes al societăţii civile din Moldova, care nu s-a lăsat intimidată şi nici antrenată în jocurile politice murdare impuse ei de către partidele actualei puteri. Adevărul, oricât ar fi de dur, este unicul instrument pentru construirea unei societăţi democratice deschise în Republica Moldova.

Centrul de Presă PSD

Replica Partidului Social Democrat în adresa lui Mihail Formuzal, Başcanul Găgăuziei Declaraţia preşedintelui PSD Victor Şelin pentru societatea civilă şi mijloacele de informare în masă