Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia preşedintelui PSD Victor Şelin pentru societatea civilă şi mijloacele de informare în masă

|versiune pentru tipar||
PSD / 2 august 2010
Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat consideră, că statul şi deţinătorii drepturilor de proprietate trebuie sp aibă un interes social şi economic comun în asigurarea drepturilor de proprietate.

Moldova este una dintre puţinele ţări, care într-un termen scurt a realizat transmiterea proprietăţii obşteşti în deţinere privată. În aşa fel, în proprietate privată au trecut cotele de pământ, proprietatea de stat şi-a găsit noii săi deţinători prin împroprietărirea cu bonuri, în cadrul licitaţiilor au fost comercializate obiecte imobiliare.

Concomitent cu transmiterea proprietăţii obşteşti în proprietate privată, s-a dezvoltat şi baza legislativă privind asigurarea acestui drept. Din contul mijloacelor personale ale cetăţenilor şi a creditelor comerciale, proprietatea privată a început să fie utilizată în scopuri de antreprenoriat, formând, în aşa fel, noile mecanisme de relaţii economice.

Cetăţenii moldoveni nu au destule cunoştinţe şi experienţă pentru a se folosi de proprietatea lor privată. De această situaţie s-au folosit afaceriştii activi ai societăţii noastre, prezenţi atât în mediul de afaceri, cât şi în organele puterii de stat. Împreună, ei au creat un nou fenomen civil-de drept — reiderismul. Reiderii moldoveni au preluat experienţa de la reiderii experimentaţi şi abili din Statele Unite ale Americii, unde oamenii de afaceri şi juriştii realizează atacuri reider prin metoda absorbţiei companiilor, creării artificiale de datorii creditoare, disputării rezultatelor privatizăriişi prin alte scheme legale.

O altă sursă de experienţă pentru reiderii moldoveni sunt ţările CSI, unde reiderismul are un caracter criminal, unde se practică cumpărarea judecătorilor, a funcţionarilor de stat, a organelor de drept, la fel, şantajul şi chiar agresiunea fizică.

Partidul Social Democrat se vede impus să aducă această temă la ordinea de zi, deoarece fenomenul reiderismului s-a extins în Moldova la scară naţională. Acestui rău social trebuie să i se pună o barieră.

Cea mai de masă manifestare a reiderismului, în Moldova, se observă în ramura agriculturii. Aici, acest fenomen este bine camuflat şi decurge pe neobservate, noi, însă, lucrând cu alegătorii, l-am descoperit. În procesul privatizării prin programul “Pământ”, cetăţenii au primit cota de pământ şi cota valorică. Anume cota valorică a şi devenit obiect de atac pentru reideri. Chiar şi dacă această cotă are proprietar, ea nu şi-a găsit o acoperire juridică. În cele mai dese cazuri, cota a rămas la dispoziţia liderilor agricoli, fără ca să fie semnat contractul de arendă sau să fie semnate documentele de proprietate, din care cauză proprietarul nu primeşte beneficiul ce i se cuvine.

Un alt exemplu de reiderism în masă este privatizarea prin bonuri, când o colosală proprietate de stat, prin intermediul fondurilor de investiţii, a încăput pe mâna a o duzină de cetăţeni ai Moldovei. Aceşti noi miliardari au folosit judecătoriile, puterea, neajunsurile legislaţiei şi au făcut tot posibilul pentru ca deţinătorii de bonuri să fie lipsiţi de dreptul lor la dividende, iar mulţi deţinători de bonuri nici nu ştiu cum să-şi apere drepturile. Pe cât această problemă rămâne tergiversată în timp, pe atăt această situaţie este în câştigul reiderilor din privatizarea cu bonuri.

Una dintre cele mai barbare forme de reiderism sunt cazurile, când cetăţenii muncesc cu anii, crează întreprinderi, le dezvoltă până ating succesul, apoi nimeresc în atenţia reiderilor care, cu ajutorul organelor de control, a băncilor şi a judecătoriilor, îi lipsesc pe aceşti cetăţeni de dreptul de proprietate sau îi silesc să cedeze o parte a businessului lor clanurilor reider.

O formă de lipsă totală de moralitate mai este şi faptul că după asemenea acaparări antreprenorii sunt folosiţi de reideri ca forţă de muncă pentru câştig de bani.

Clanurile reider sunt într-atât de puternice şi bogate, încât îşi permit că creeze centre analitice, servicii de acoperire ideologică, servicii de detectivi pentru acumularea de date compromiţătoare, centre de analiză a transferului puterii la nivel regional şi republican, de la un partid la altul, pentru a corupe politicienii şi chiar partide întregi, prin intermediul cărora ei îşi promovează reprezentanţii la putere.

Promovând ideia că economia este mai importantă decât politica, având idei pragmatice privind atragerea investitorilor în ţara noastră pentru crearea locurilor de muncă şi lansarea economiei ţării, Partidul Social Democrat consideră că dezmăţul administrativ şi de drept în sfere redistribuirii proprietăţii trebuie oprit şi făcut, pe fiitor, imposibil. Atâta timp cât nu vom facr acest lucru, noi nu vom reuşi să atragem investitori în economia ţării.

O atenţie deosebită merită problrma reiderismului legată de atacurile lui asupra organizaţiilor obşteşti. Adesea, aceste cazuri ascund un interes economic şi de imagine. Astăzi vreau să mă refer la un caz de acaparare violentă a unei organizaţii obşteşti prin metode reider, organuzaţie care întruneşte peste 400 de membri. Preponderent, această organizaţie este formată din reprezentantele părţii slabe şi frumoase a societăţii noastre — de femeile care îngrijesc animale. Este vorba despre două organizaţii republicane — “Uniunea chinologică din Moldova” şi “Societatea amatorilor de câini din Moldova”. Esenţa problemei o bazez pe concluziile unui expert independent şi e următoarea: Un grup de cetăţeni, care nu sunt membri ai acestor asociaţii, au semnat un proces verbal, prin care au exclus din membri pe adevăraţii membri ai asociaţiei şi au ales o nouă conducere. Ministerul Justiţiei, în timp record, două zile, înregistrează aceste modificări. Fictiv este înregistrată pierderea certificatului şi a ştampilei asociaşiei, noii conduceri fiindu-i eliberat dublicatul certificatului. Acest caz a fost completat cu fabricarea unui caz penal, cu arestul conducătorului legal, cu decizii ale instanţelor judiciare în folosul noului conducător, cu participarea şi atitudinea indiferentă a conducerii Ministerului Justiţiei pe parcursul a trei ani de zile, până la momentul de faţă. Femeile continuă lupta lor pentru dreptate şi echitate la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, din care cauză sunt supuse unor noi presiuni.

Aşa s-a făcut, că săptămâna trecută, Procuratura Generală a deschis dosar penal conducerii vechi. Sunt convins de faptul, că scopul acestei acaparări reider ţine de interesul economic al noului conducător, domnul Serghei Volâneţ, cunoscut în Moldova ca proprietar al unei reşele de farmacii veterinare şi care îşi doreşte, ca prin paşaportizare şi eliberare de certificate de vaccinare, să-şi comercializeze medicamentele sale. Amintesc aici că şi mai înainte el s-a folosit de organizaţiile obşteşti, primind de la Primărie obiecte imobile, pe care ulterior le-a privatizat şi în care locuieşte astăzi împreună cu familia.

Pornind de la investigarea acestui caz, statul poate să-şi demonstreze refuzul de a participa la practica reiderismului, poate să înceapă munca legislativă şi administrativă în scopul excluderii practicii de reiderism în Moldova.

Partidul Social Democrat aduce garanţii cetăţenilor, că va fi consecvent în intenţia sa de a scoate la iveală toate cazurile de reiderism. Vom mobiliza toţi membrii de partid pentru a combate acest rău social-economic şi pentru a realiza în ţara noastră Standardele europene privind apărarea drepturilor omului şi a proprietăţii private.

Membrii partidului nostru, specialişti în problemele legate de reforma de drept şi judecătorească, au elaborat deja propuneri privind modificarea Codului penal la capitolui înăspririi luptei cu reiderismul.

Centrul de Presă PSD

Poziţia PSD faţă de decizia comună a liderilor Alianţei de guvernare de a dizolva actualul Parlament la 1 octombrie 2010 Adresarea PSD către Guvernul Republicii Moldova privind neadmiterea implicării în treburile interne ale Republicii Moldova