Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Adresarea PSD către Guvernul Republicii Moldova privind neadmiterea implicării în treburile interne ale Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PSD / 3 august 2010
Partidul Social Democrat

Pe data de 27 iulie 2010 am fost cu toţii martorii acceptării unui Plan de acţiuni, semnat, pe de o parte, de colonelul Vasile Dragomir, viceministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova, comandant al trupelor de carabinieri şi de Olimpiodor Antonescu, inspector general al Jandarmeriei române, pe de altă parte.

Din presă aflăm, că Planul de cooperare presupune efectuarea schimbului de experienţă, a vizitelor de studii şi pregătirea ofiţerilor moldoveni la Şcoala de aplicaţii a Jandarmeriei române.

Chiar şi dacă acest eveniment a fost mediatizat pe larg de mijloacele de informare în masă, inclusiv de cele guvernamentale, însuşi Planul de acţiuni, esenţa şi implementarea acestuia a rămas secretizat. Tăinuirea prevederilor Planului ne face să credem că acesta este elaborat ca o continuitate a acţiunilor intreprinse de actuala guvernare — cetăţeni ai altei ţări, România — în vederea apropierii şi apoi a integrării structurilor Republicii Moldova în cele ale României. Trebuie să menţionăm, că ambele structuri posedă statut militar.

Presa română indică, că importanţa acestui Plan o constituie asigurarea preluării de către instituţia moldovenească a practicilor moderne, în special a celora ce ţin de domeniul asigurării şi restabilirii ordinii publice în timpul manifestaţiilor cu caracter de masă, precum şi în cazul tulburării grave a ordinii publice. Pe lângă pregătirea carabinierilor moldoveni la şcolile din România, în acest sens, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române va desemna un expert în vederea consultării părţii moldave. Pe lângă faptul că deja avem un cetăţean român la funcţia de consilier prezidenţial, care dirijează politica internă şi externă a Preşedintelui interimar, acum vom avea şi “comandant” al forţelor armate interne.

Partidul Social Democrat are temei să presupună că aceste acţiuni vin ca o pregătire a Alianţei pentru Integrare Europeană la o posibilă revoltă a populaţiei ca urmare a nesupunerii legislative a Alianţei, o revoltă izbucnită din nedorinţa Alianţei de a dizolva Parlamentul şi de a anunţa alegeri parlamentare anticipate, în conformitate cu prevederile constituţionale, o revoltă împotriva interpretării şi modificării Constituţiei după placul personal al partidelor Alianţei.

PSD de nenumărate ori a atenţionat actuala guvernare asupra urmărilor care ar putea să apară în urma nesupunerii legislative. În acest sens, secretizarea acţiunilor de ordin militaro-poliţienesc, stabilite între Republica Moldova şi România neapărat pot conduce la creşterea tensiunii în societate.

ŢINÎND CONT DE FAPTUL, că pe parcursul guvernării sale Alianţa pentru Integrare Europeană a acţionat în interesul statului vecin România prin faptul că a permis cetăţenilor cu dublă cetăţenie să deţină cele mai importante funcţii în stat, la fel, de nesolicitarea puterii de la Chişinău a semnării de către România a Acordului de bază de prietenie şi colaborare şi a Acordului privind delimitarea frontierei de stat, înţelegând substratul politic al modificării denumirii “Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei” în “sfârşitul celui de-al doilea război mondial”, declararea zilei de 28 iunie 1940 drept “zi a ocupaţiei sovietice” etc., — subiecte extrem de fine şi care alimentează masiv procesele de dezbinare a societăţii moldoveneşti,

AVÂND ÎN VEDERE, că Republica Moldova şi-a proclamat neutralitatea sa permanentă şi nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său,

Partidul Social Democrat solicită Guvernului Republicii Moldova să prezinte public conţinutul Planului de acţiuni semnat între Comandantul trupelor de carabinieri din Republica Moldova şi Inspectorul General al Jandarmeriei Române şi să explice cetăţenilor prevederile acestuia.

Centrul de Presă PSD

Declaraţia preşedintelui PSD Victor Şelin pentru societatea civilă şi mijloacele de informare în masă Declaraţia PSD privind responsabilitatea politică a statului faţă de vinificatorii Moldovei