Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia PSD privind responsabilitatea politică a statului faţă de vinificatorii Moldovei

|versiune pentru tipar||
PSD / 4 august 2010
Partidul Social Democrat

Întreprinderile vinicole şi sectorul agrar ale ţării, în perioada ultimilor 10 ani, au fost supuse de două ori blocării activităţii lor de antreprenoriat din cauza crizei politice în relaţiile dintre Moldova şi Federaţia Rusă.

Ca urmare a interzicerii importului producţiei vinicole în Federaţia Rusă, Moldova a pierdut prioritatea sa concurenţială pe piaţa CSI în faţa vinificatorilor din Franţa, Spania, Italia, Bulgaria, care şi-au amplasat producţia lor în locul pierderii prezenţei vinului moldovenesc pe piaţa rusă, extrem de profitabilă pentru Moldova.

Discreditarea politică de către Moldova a evenimentelor istorice din timpurile existenţei URSS cu transferarea acestei discreditări asupra Rusiei contemporane, a stat la baza începutului discreditării înseşi a statului Moldova şi a producţiei vinicole moldoveneşti pe teritoriul FR, cu antrenarea liderilor ruşi cu autoritate şi ale maselor largi ale populaţiei — populaţia care este consumator al producţiei noastre. Aceasta a devenit posibil din cauza că Alianţa a provocat criza politică nu la nivelul relaţiilor interstatale — lovitura a fost aplicată la nivelul ofensării demnităţii poporului multinaţional al Rusiei, a generaţiei mai în vârstă a Rusiei contemporane, care au fost etichetaţi ca fiind ocupanţi. Consumatorul rus preferă vinuri italiene şi germane, aduse din ţările fostei coaliţii fasciste, din ţările care şi-au răscumpărat greşelile şi care realizează o colaborare civilizată cu Federaţia Rusă. În acelaşi timp, Alianţa de guvernare nu doar că nu-şi recunoaşte greşelile comise în politica dusă faţă de Rusia, dar nici nu întreprinde măsuri pentru a susţine sectorul agricol şi a întreprinderilor vinicole, care au rămas fără piaţă de desfacere pe teritoriul Uniunii Vamale Belarusi — Rusia — Kazahstan. În situaţia care s-a creat, Partidul Social Democrat consideră necesar de a recunoaşte în ramura vinicolă statutul juridic — de drept “Forţa majoră din considerente politice” şi de a întrerupe obligaţiunile contractuale ale întreprinderilor vinicole.

PSD se pronunţă pentru constituirea unei comisii parlamentare privind investigarea urmărilor survenite în urma interzicerii importului producţiei vinicole moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse, la fel, pentru elaborarea şi adoptarea unei Legi privind scoaterea ramurii vinicole din actuala stare de criză.

În cazul în care o asemenea decizie va fi adoptată, Partidul Social Democrat va înainta propuneri privind mecanismele de bază ale reglementării de stat în ramura vinicolă:

Concomitent, urmează a fi aplicate măsuri urgente pentru depăşirea confruntării politice cu Federaţia Rusă şi pentru asigurarea restabilirii exportului producţiei vinicole pe piaţa rusă.

PSD atrage atenţia vinificatorilor republicii asupra necesităţii creării asociaţiei profesionale a întreprinderilor vinicole, care să reprezinte interesele vinificatorilor în relaţiile cu puterea din Moldova şi cu puterea din ţările în care este exportată producţia vinicolă din Moldova.

Acestea, şi un şir de alte propuneri ale Partidului Social Democrat vor asigura susţinerea de către stat a ramurii vinicole în aceste timpuri grele de criză şi de instabilitate politică. PSD a elaborat şi îşi asumă responsabilitatea pentru realizarea Proiectului naţional “Moldova — Casa Vinului”, care va permite deschiderea a peste 300 de mii de locuri de muncă şi va permite ascensiunea sectorului vinicol spre poziţia de cea mai înaintată ramură a economiei moldoveneşti. Moldova dispune de întreprinderi vinicole dotate cu tehnologii moderne, de noi plantaţii de viţă de vie, de specialişti cu o înaltă calificare, de marchetologi şi vinificatori de talie mondială. Moldova se poate mândri cu realizările sale în domeniul vinificaţiei şi ştiinţei academice privind vinul şi strugurii. Moldova nu-şi poate permite să comită o a treia greşeală faţă de vinificatori.

Centrul de Presă PSD

Adresarea PSD către Guvernul Republicii Moldova privind neadmiterea implicării în treburile interne ale Republicii Moldova Adresarea PSD către Guvernul Republicii Moldova