Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Adresarea PSD către societatea Republicii Moldova şi către OSCE, către reprezentantul permanent al UE şi Consiliul Europei în RM, către misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PSD / 17 august 2010
Partidul Social Democrat

La 9 august 2010, Partidul Social Democrat din Moldova s-a adresat către partidele Alianţei de guvernare cu propunerea de a organiza consultări între partidele politice parlamentare şi extraparlamentare cu scopul stabilirii unui dialog constructiv privind starea de lucruri în Republica Moldova la capitolele democraţie, respectarea drepturilor cetăţenilor care participă la viaţa politică a ţării, încălcările normelor Constituţiei RM. Am propus ca perioada întâlnirii să fie stabilită până la începutul dezbaterilor televizate, pentru a elimina anumite suspiciuni asuora pretenţiilor venite de la PSD privind politica Alianţei de guvernare. La fel, PSD era predispus să propună depolitizarea organelor de menţinere a ordinii publice şi a organelor de control, cu scopul de a elimina adresările de învinuire, din numele PSD, către Alianţa de guvernare, privind represiunile politice, deoarece membrii partidului nostru au tot temeiul să manifeste în acest sens îngrijorarea lor.

Refuzul Alianţei de a purta un dialog constructiv cu partidele extraparlamentare pentru elaborarea poziţiilor comune, demonstrează odată în plus că poporul Moldovei şi reprezentanţii lui în viaţa politică a ţării au pierdut democraţia suverană şi independenţa lor.

Scopurile şi sarcinile Alianţei de guvernare vin în contradicţie cu dorinţa naţiunii moldoveneşti şi a PSD din Moldova de a instaura în ţară pacea şi buna înţelegere, de a găsi căile de ieşire a ţării din criza politică.

În acelaş timp, atragem atenţia societăţii civile asupra faptului, că statul nostru este condus de cetăţenii altui stat, care au depus jurământ să slujească intereselor statului român, acest jurământ fiind îndeplinit de ei întocmai. În confirmarea argumentelor noastre vin faptele lor:

PSD din Moldova atrage atenţia societăţii moldoveneşti asupra faptului, că organele centrale şi locale ale puterii de stat nu intreprind măsuri energice pentru relansarea economiei şi crearea locurilor de muncă, n-au elaborat un plan de acţiuni privind pregătirea ţării pentru perioada de toamnă-iarnă, când cetăţenii se vor ciocni cu problemele creşterii plăţilor pentru gaze, energie electrică, căldură. Nu este realizat un plan de măsuri pentru pregătirea reţelelor termice, a drumurilor auto, a stării spaţiului locativ ţinând cont de condiţiile complicate ale iernii ce se apropie.

Ignorarea sistematică a iniţiativelor partidelor extraparlamentare, în particular, a unui larg spectru de propunei cu conţinut economic, lansat de PSD din Moldova, implică atribuirea pentru partidele Alianţei a responsabilităţii depline pentru rezultatele guvernării.

PSD va explica cetăţenilor Moldovei că doar prin boicotarea referendumului şi prin neprezenţa cetăţenilor la secţiile de votare, la fel, prin controlul cetăţenesc şi politic asupra încercărilor Alianţei de guvernare de a falsifica referendumul, poate fi asigurată eliminarea de la putere a Alianţei prin alegeri parlamentare anticipate.

Alegerile parlamentare anticipate sunt garanţia respectării Constituţiei în vigoare, sunt garanţia realizării de către cetăţeni a dreptului lor de a alege şi de a fi ales în organele puterii de stat.

Puterea în Moldova trebuie să aparţină poporului moldovenesc. Boicotarea referendumului, alegerile parlamentare anticipate — sunt calea de restabilire a independenţei naţiunii moldoveneşti şi a statului moldovenesc.

Partidul Social Democrat atrage atenţia comunităţii internaţionale asupra înteţirii cazurilor de amestec în treburile interne ale Moldovei a reprezentanţilor altor state şi cheamă să se procedeze pentru refuz la o astfel de practică, în scopul asigurării în Republica Moldova a democraţiei suverane şi a primatului Constituţiei Republicii Moldova.

Asigurăm cetăţenii ţării că PSD din Moldova nu se va conduce în activitatea sa de interesele naţionale ale ţărilor participante la jocurile geopolitice, dar va promova în mod suveran interesele naţiunii moldoveneşti şi ale statului moldovenesc, dezvoltând spiritul de demnitate şi mândrie al popoarelor Moldovei, ţinând cont de realizările pe care le-a obţinut naţiunea moldovenească şi de cele pe care, cu susţinerea statului, suntem siguri, le va mai obţine.

Centrul de Presă PSD

Declaraţia Partidului Social Democrat în adresa Guvernului Republicii Moldova PSD a îndemnat deputaţii Dumei de Stat a Rusiei să se pronunţe privitor la acţiunile de discriminare întreprinse de puterea din Moldova