Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia Partidului Social Democrat în adresa Guvernului Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PSD / 16 august 2010
Partidul Social Democrat

La Partidul Social Democrat se adresează cetăţeni, care semnalează faptul, că organele de autoadministrare locale refuză să răspundă la cererile şi petiţiile lor, scrise în limba rusă.

PSD menţionează că, deşi în societate există o acută criză politică, în viaţa de toate zilele a oamenilor simpli predomină problemele cu caracter social-economic. Pentru rezolvarea acestora, cetăţenii speră să găsească susţinere la Guvern şi la organele de autoadministrare locală.

Din cauza că ministerele şi departamentele, la fel şi organele autoadministrării locale sunt excesiv politizate, ele îndeplinesc funcţiile lor preponderent în interesul partidelor puterii, distanţindu-se de îndeplinirea funcţiilor lor directe. Ele formalizează relaţiile lor cu cetăţenii, în loc să reacţioneze adecvat la problemele omului simplu.

Pe parcursul acestui an, populaţia ţării tot mai des se ciocneşte cu cazuri de românizare a societăţii moldoveneşti. Tot mai dese apar cazurile de divizare a cetăţenilor în “ai noştri” şi “străini”. Guvernul trebuie să ţină cont de faptul că noi suntem o societate polietnică, în cadrul căreia acţionează legislaţia privind funcţionarea limbelor vorbite pe teritoriul ţării şi în care puterea executivă are obligaţia să implementeze programe de studiere a limbii de stat.

Partidul Social Democrat se adresează către Guvern cu cerinţa de a fi eliberate din funcţie persoanele cu răspundere din cadrul organelor de stat şi din cele ale autoadministrării locale, care se fac vinovate pentru propagarea discriminării minorităţilor naţionale şi care încalcă principiile de bază ale Constituţiei RM privind egalitatea fiecărui cetăţean, indiferent de faptul cunoaşterii limbii de stat.

Despre măsurile întreprinse în acest sens, rugăm să informaţi public societatea civilă.

Centrul de Presă PSD

Tineretul — mândria, onoarea şi speranţa de viitor a Republicii Moldova Adresarea PSD către societatea Republicii Moldova şi către OSCE, către reprezentantul permanent al UE şi Consiliul Europei în RM, către misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova