Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Comunicat de presă al Partidului Social Democrat

|versiune pentru tipar||
PSD / 20 august 2010
Partidul Social Democrat

La 20 august 2010, Partidul Social Democrat, în cadrul unei conferinţe de presă, a informat despre faptul că urmează să sesizeze Procuratura Generală a Republicii Moldova privind pornirea urmăririi penale în privinţa Preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, în conformitate cu art. 339 al. 1 din Codul Penal al Republicii Moldova — uzurparea puterii de stat şi menţinerea forţată a puterii.

În motivele pe care le invocă pentru a-şi justifica aflarea la putere în condiţiile uzurpării puterii de stat, Preşedintele interimar Ghimpu invocă prevederile actuale ale Codului electoral, prevederi votate cu încălcarea normelor constituţionale. Indiferent de cum au fost votate aceste prevederi şi ce posibilităţi oferă ele, Preşedintele interimat ignoră Articolul 7 din Constituţie care stabuleşte: “Constituţia Republicii Moldova este Legea ei Supremă. Nici o lege şi nici un alt act juridic care contravine prevederilor Constituşiei nu are putere jurudică”.

Actuala Constituţie, în articolul 78, alineatul 5 prevede: “Dacă şi după alegerile repetate Preşedintele Republicii Noldova nu va fi ales, Preşedintele în exerciţiu dizolvă Parlamentul şi stabileşte data alegerilor în noul Parlament”. La 7 decembrie 2009, când Parlamentul n-a reuşit, după alegeri repetate, să aleagă Preşedintele ţării, Mihai Ghimpu, în calitatea sa de Preşedinte interimar, n-a avut dreptul să dizolve Legislativul, deoarece acest drept era limitat de Articolul 85, alineatul 3: “În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată”. Dreptul şi obligaţiunea de a dizolva Parlamentul a survenit după data de 16 iunie 2010 — la un an de la dizolvarea lui anterioară. Acest drept şi această obligaţiune n-a fost respectată de Preşedintele interimar.

Articolul 90, alineatul 4 din Constituţie stabileşte: “În termen de 2 luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova (ziua când Parlamentul a aprobat demisia preşedintelui Voronin şi a intervenit interimatul, n.n.), se vor organiza, în conformitate cu legea, alegeri pentru un nou Preşedinte”. Aceste alegeri au fost organizate, dar fără rezultat. Pentru a respecta această prevedere, dar şi prevederea că Parlamentul nu putea fi dizolvat până la 16 iunie 2010 — o contradicţie constituţională imposibil de depăşit, urma ca ea să fie soluţionată prin anunţarea imediată, după 16 iunie 2010, a dizolvării actualului Parlament şi a anunţării datei alegerilor anticipate pentru un nou Parlament, care să aleagă Preşedintele Republicii Moldova. Preşedintele interimar Ghimpu a refuzat să se conformeze acestei prevederi constituţionale.

Partidul Social Democrat consideră, că începând cu data de 16 iunie 2010, Mihai Ghimpu a uzurpat puterea de stat în Republica Moldova şi o menţine forţat. Fiind legal investit în funcţia de Preşedinte interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, din data 16 iunie 2010, contrar prevederilor art. 78 al Constituţiei RM, prelungeşte să menţină forţat puterea de stat.

Reieşind din noţiunea art. 339 din Codul Penal al Republicii Moldova, uzurparea puterii de stat înseamnă însuşirea forţată, samovolnică a puterii de stat de către o persoană. Dar menţinerea forţată a puterii de stat se realizează prin continuare forţată de menţinere a atribuţiilor puterii de stat, contrar prevederilor Constituţiei Republicii Moldova, de către persoanele care în trecut aveau acestea atribuţii, însă au fost private de ele în mod legal, conform Constituţiei Republicii Moldova.

Cu atât mai mult, prin declaraţiile sale în mass-media, d. Mihai Ghimpu de nenumărate ori a declarat că nu doreşte să dezolve Parlamentul Republicii Moldova şi să numească data alegerilor anticipate. Sub diferite pretexte, manipulând cu legislaţia Republicii Moldova, aceasta persoană caută motive să se menţină la putere, contrar prevederilor constituţionale. Aceasta ferm demonstrează, că unicul scop care îl urmăreşte, este menţinerea forţată a puterii de stat cu încălcarea prevederilor Constituţiei Republicii Moldova.

Este absolut clar, că Mihai Ghimpu, foarte bine ştiind că acţionează contrar prevederilor art. 78 a Constituţiei Republicii Moldova şi fiind jurist, nu poate să nu înţeleagă că din data 16 iunie 2010, acţionează ca un uzurpator. Evident, aceste acţiuni urmează să fie investigate în cadrul urmăririi penale.

Centrul de presă PSD

Întrevedere a Preşedintelui PSD Victor Şelin cu Vitalii Treapiţân Comunicat de presă al Partidului Social Democrat