Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia PSD privind insistenţa Alianţei de guvernare de a reanima scopurile politice ale GUAM

|versiune pentru tipar||
PSD / 26 august 2010
Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat consideră că mijloacele de informare în masă din Republica Moldova sunt chemate să adopte o abordare logic angajată în contextul recentei vizitei în Georgia, la insistenţa României, a Preşedintelui Interimar al ţării, Mihai Ghimpu.

În opinia PSD, deşi această vizită a fost reflectată de presă în mare parte ca “un gest de curtuazie din partea a doi lideri de stat cu o reputaţie anti-Rusia”, adevăratul şi principalul ei scop s-a axat pe consultările privind reanimarea Organizaţiei pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică (GUAM).

Deşi Statutul GUAM menţionează că scopul de bază al Organizaţiei este de “a uni eforturile Georgiei, Ucrainei, Azerbaijanului şi Moldovei pentru menţinerea păcii şi securităţii regionale, dezvoltării democraţiei şi stabilităţii economice la nivel regional, precum şi pentru rezolvarea problemelor ce vizează conflictele din zonă, separatismul şi extremismul agresiv”, adevăratele scopuri ale GUAM, stabilite şi promovate în primul rând de SUA şi NATO, urmăresc “blocarea accesului Rusiei la resursele energetice din Asia, necesare pentru modernizarea economiei ruse, impunerea părţii ruse de a semna harta energetică, care ar permite companiilor din Occident să controleze bogăţiile naturale şi conductele Rusiei, adică să priveze această ţară de puterea energetică pe care o deţine”. Fireşte, Rusia consideră GUAM-ul drept o organizaţie politică ostilă intereselor sale. Pe cât s-a văzut pe toată perioada existenţei GUAM-ului (care, de fapt, “s-a născut mort”), orişicare tentativă de reanimare a acestei Organizaţii n-a realizat nimic bun pentru Republica Moldova decât tensionarea crescândă a dialogului cu Rusia, urmată de sancţiuni economice din partea Rusiei şi scumpirea gazelor, care au condus la intensificarea nefastă a unei serii de probleme pentru economia RM. În plus, a reactiva calitatea de membru al GUAM, înseamnă pentru Moldova a te lipsi de posibilităţile manevrelor politice pe marginea soluţionării conflictului transnistrean.

Partidul Social Democrat declară că, ţinând cont de adevăratele scopuri politice pe care actualii şefi de stat ai Georgiei şi Moldovei le urmăresc prin reanimarea GUAM-ului, Republica Moldova nu ar trebui să rămână în cadrul acestei Organizaţii doar în calitate de contrapondere faţă de Rusia. Posibilitatea activităţii în continuare a ţării noastre în cadrul GUAM-ului trebuie privită doar prin prisma soluţionării problemelor economice — schimburi comerciale, transportarea mărfurilor, accesul pe piaţa forţei de muncă, ecologia etc.

Pornind de la faptul că Statutul GUAM mai prevede şi “colaborarea membrilor participanţi pentru rezolvarea problemelor ce vizează conflictele din zonă, separatismul şi extremismul agresiv”, Partidul Social Democrat atrage atenţia societăţii civile din Moldova asupra faptului că apropierea tot mai strânsă dintre Chişinău şi Tbilisi, dintre Ghimpu şi Saakaşvili are loc în perioada când Moldova trece printr-un grav conflict politic intern, prin manifestări de extremism legislativ şi al actului de guvernare agresiv venit din partea partidelor aflate la guvernare. În context, vizita recentă în Georgia a Preşedintelui Interimar Ghimpu mai trebuie privită şi din unghiul de vedere al implicării anumitor forţe din Georgia în procesele de desfăşurare a referendumului constituţional şi ale viitoarelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate.

PSD declară că va monitoriza îndeaproape urmările practice ale vizitei Preşedintelui Interimar Ghimpu la Tbilisi şi va informa populaţia ţării despre eventualele pericole pe care le poate comporta această vizită.

Centrul de Presă PSD

Avantajele mari ale Moldovei mici, dar independentă Comunicat de presă al Partidului Social Democrat