Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Poziţia PSD faţă de problemele învăţămîntului

|versiune pentru tipar||
PSD / 2 septembrie 2010
Partidul Social Democrat

Ieri, 1 septembrie, într-o atmosferă de sărbătoare, şi-au deschis larg uşile toate instituţiile de învăţământ din republică. Cu regret, entuziasmul elevilor de a pătrunde în lumea cunoştinţelor, cât şi speranţa părinţilor privind susţinerea de către stat a bunei desfăşurări a procesului de studii s-au spulberat spre finele careurilor festive, atunci când elevii şi părinţii au fost avertizaţi de către administraţiile instituţiilor de învăţământ despre faptul că vor fi obligaţi să scoată din buzunar între 40 şi 100 de lei pentru plata arendei manualelor. Mai exact, preţurile la arenda manualelor pentru clasele gimnaziale variază între 50 şi 63 de lei, iar pentru chiria manualelor claselor a 10, 11 şi a 12-cea părinţii urmează să achite între 80 şi 100 de lei. Ministerul Educaţiei promite că arenda manualelor pentru familiile defavorizate va fi mai ieftină cu 15-25%, dar nu precizează cum şi pentru cine concret va fi făcut acest ajutor. La fel, intransparentă rămâne şi utilizarea banilor proveniţi din plata pentru arenda manualelor, în condiţiile când editarea acestor manuale este plătită cu mijloace bugetare.

Costul arendei manualelor în liceele şi şcolile din republică este mai scump în acest an. Cu toate acestea, chiar şi dacă preţul pentru arendă e scump, manuale nu ajung pentru toţi elevii. În mai multe licee şi şcoli aceştia sunt nevoiţi să-şi cumpere singuri cărţile, costul unui manual fiind nu mai mic de 50 de lei. În aşa fel, liceenii sunt nevoiţi să achite pentru procurarea manualelor câte 450–500 de lei anual.

Caracterul antipopular al actualei guvernări transpare şi din faptul că pe fondalul disponizărilor masive operate în sistemul de învăţământ sub pretextul aşa numitei “optimizări”, pe fondalul îngheţării indexării salariilor din învăţământ, pe fondalul promovării politicilor liberale antisociale, puterea obligă părinţii să plătească reparaţia şi întreţinerea instituţiilor de învăţământ. Plăţile generale pe care părinţii trebuie să le achite pentru instruirea copiilor lor devin o povară de nesuportat pentru mai mult de 800 de mii de cetăţeni cu venituri mai mici decât minimul de existenţă stabilit pe ţară.

Prin atitudinea sa faţă de sistemul de învâţământ, Alianţa de guvernare sfidează brutal Constituţia Republicii Moldova, care prin Articolul 35, alineatul 4 stabileşte clar că “Învâţământul de stat este gratuit”.

Partidul Social Democrat cere Alianţei de guvernare să anuleze decizia Guvernului privind plata pentru arenda manualelor în anul şcolar 2010–2011, la fel şi lichidarea Asociaţiilor de părinţi de pe lângă instituţiile preşcolare şi preuniversitare, care au devenit adevărate centre de corupere în sistemul de învăţământ din republică. Guvernarea actuală este obligată să-şi asume întreaga responsabilitate pentru întreţinerea şi buna funcţionare a instituţiilor de învăţământ din contul Bugetului de stat şi prin promovarea politicilor de susţinere financiară extrabugetară a învăţământului. Nici într-un caz, însă, de a transmite responsabilităţile sale pe spatele oamenilor nevoiaşi, care astăzi alcătuiesc majoritatea absolută a populaţiei ţării.

Centrul de Presă PSD

Comunicat de presă al Partidului Social Democrat Mesaj de felicitare al Partidului Social Democrat către efectivul Armatei Naţionale a Republicii Moldova